China denunţă metodele „banditeşti” ale SUA, după votul din Congresul american cu privire la TikTok
China a denunţat joi metodele „banditeşti” ale SUA, după votul de miercuri din Congresul american care a întărit ameninţarea cu interzicerea aplicaţiei chineze TikTok în Statele Unite, în numele securităţii naţionale, relatează agențiile de presă internaționale preluate de Agerpres.
Dacă un aşa-zis pretext de securitate naţională poate fi folosit pentru a îndepărta companii performante din alte ţări, atunci nu poate fi vorba de echitate sau dreptate, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze Wang Wenbin.
„Când cineva vede la altcineva un lucru bun şi vrea să i-l ia, acestea sunt cu siguranţă metode banditeşti”, a spus responsabilul chinez într-o conferinţă de presă, adăugând că „modul în care gestionează SUA incidentul TikTok permite lumii să vadă clar dacă aşa-zisa ordine bazată pe reguli a SUA slujeşte lumii sau numai lor”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Comerţului, He Yadong, a afirmat într-o conferinţă de presă separată că Beijingul „va lua toate măsurile necesare” pentru a-şi apăra companiile, fără a preciza în ce ar putea consta respectivele măsuri.
La rândul său, CEO-ul TikTok Shou Chew a dat asigurări miercuri seara într-un mesaj video că va face tot posibilul şi va folosi toate mijloacele legale pentru a apăra platforma, subliniind că interzicerea ei ar pune în pericol 300.000 de locuri de muncă din SUA.
Aceste reacţii vin după ce miercuri Camera Reprezentanţilor a Congresului american a adoptat, cu majoritate covârşitoare de voturi, un proiect de lege care acordă proprietarului chinez al platformei TikTok, ByteDance, un termen de şase luni pentru a ceda acţiunile platformei cu 170 de milioane de utilizatori americani, în caz de neconformare urmând să se confrunte cu o interdicţie.
Soarta TikTok a devenit un subiect major la Washington. Congresmeni democraţi şi americani au afirmat că la birourile lor s-au primit extrem de multe apeluri din partea unor adolescenţi utilizatori ai TikTok care se opun proiectului de lege. Numărul acestor plângeri îl depăşeşte uneori pe cel apelurilor în favoarea unei încetări a focului între Israel şi Hamas în Gaza, au explicat ei.
Măsura este cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni ale Washingtonului pentru a răspunde preocupărilor de securitate naţională cu privire la China, de la vehicule conectate la cipuri avansate de inteligenţă artificială până la macarale din porturi americane.
Preşedintele Joe Biden a declarat săptămâna trecută că va promulga legea dacă va fi votată de Congres. Totuşi, în februarie, Biden, care candidează pentru încă un mandat la Casa Albă la alegerile din noiembrie, şi-a deschis un cont pe TikTok, sperând să atragă potenţiali tineri alegători.
Consilierul său pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a spus marţi că scopul este ca TikTok să nu mai fie în proprietate chineză, nu să fie interzis.
‘Vrem ca TikTok, ca platformă, să fie deţinută de o companie americană sau să fie deţinută de China? Vrem ca datele de pe TikTok – datele copiilor, datele adulţilor – să meargă, să rămână aici în America sau să plece în China?’, a spus el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu