G4Media.ro

China a adoptat controversata lege a securității naționale în Hong Kong, care…

Sursa foto: Captură video Youtube

China a adoptat controversata lege a securității naționale în Hong Kong, care a creat proteste masive de stradă și a atras criticile celor mai puternice state occidentale

Parlamentul Chinei a adoptat marţi legea privind securitatea naţională în Hong Kong, creând astfel premisele celei mai radicale schimbări ale modului de viaţă în fosta colonie britanică după revenirea teritoriului sub autoritatea Chinei în urmă cu aproape 23 de ani, informează Reuters, citată de Agerpres.

Cable TV, citând o sursă neidentificată, a informat că legea a fost adoptată în unanimitate de Comitetul permanent al Congresului Naţional al Poporului, organul legislativ chinez.

Adoptarea legii va spori tensiunile din relaţia Chinei cu SUA, Marea Britanie şi alte state occidentale, care consideră că noua legislaţie erodează gradul ridicat de autonomie acordat hub-ului financiar global la 1 iulie 1997.

Înainte de adoptarea legii SUA a amenințat cu sancțiuni economice împotriva Beijingului iar prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat că va oferi paşapoarte câtorva milioane de locuitori din Hong Kong şi, posibil, acces la cetăţenia britanică dacă China va adopta această lege.

Textul legii nu a fost încă publicat. Beijingul susţine că legea, care vine ca răspuns la protestele pro-democraţie adesea violente care au avut loc anul trecut în Hong Kong, îşi propune să combată subversiunea, terorismul, separatismul şi ingerinţa forţele străine.

În cursul lunii iunie, agenţia oficială chineză de presă Xinhua a dezvăluit o parte din prevederile acestei legi, printre care faptul că aceasta va înlocui legislaţia actuală din Hong Kong, iar prerogativa interpretării aparţine organului de decizie al parlamentului chinez, Comitetul permanent al Congresului Naţional al Poporului.

Este de aşteptat ca Beijingul să înfiinţeze un birou de securitate naţională în Hong Kong pentru a „supraveghea, ghida şi sprijini” guvernul oraşului.

Beijingul ar putea, de asemenea, să îţi exercite competenţa în anumite cazuri.

Se preconizează ca judecătorii pentru cazurile de securitate să fie numiţi de liderul pro-Beijing al oraşului, Carrie Lam, care nu se bucură de popularitate. În prezent, judecătorii de rang înalt sunt alocaţi conform unor liste de membri prin sistemul judiciar independent din Hong Kong.

Nu se cunoaşte încă ce activităţi specifice vor fi încriminate, cât de precis vor fi definite sau ce pedepse vor fi prevăzute.

The South China Morning Post, citând o sursă anonimă, a declarat că Xinhua va publica marţi după-amiază detalii despre lege.

Poliţia a interzis mitingul din 1 iulie din acest an cu ocazia aniversării predării din 1997, fiind invocate restricţii generate de combaterea epidemiei noului coronavirus.

Citește și Prin legea securității pentru Hong Kong, Xi Jinping urmărește să distragă atenția de la propriile eșecuri în gestionarea pandemiei de coronavirus

Statele Unite amenință cu sancțiuni dacă China va impune legea securității în Hong Kong

sursa foto: Captură video Youtube

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Sper ca China sa puna laba si pe tot ce e asiatic ,va deveni o forta colosala.

  2. China ar trebui izolată de către toate statele cu regim democratic. occidental.

  3. Parlamentul chinez mai intai voteaza proiectul de lege, apoi elaboreaza textul, deci semnificatia legii se poate schimba, cel mai probabil in sensul in care inaspreste restrictiile.
    Deja Hong Kong isi poate lua gandul de la democratie si independenta. Era de asteptat ca Beijingul sa doreasca sa controleze bancile si bursa din Hong Kong, cea mai mare parte a capitalismului mimat de China este tranzactionat acolo.
    Este destul de grav deoarece nu aveam o reactie mai dura din partea SUA/UE, ceea ce tocmai a facut China este sfarsitul regimului „1 country 2 systems” pe care a promis ca o sa-l respecte pana in 2047.