
Cererile de azil în UE au scăzut cu aproape o treime. Germania nu mai este prima destinație pentru solicitanții de azil
Analiză L’EXPRESS (Franţa), via Rador:
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Cererile de azil în Germania au scăzut cu peste 40% în prima jumătate a anului 2025, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
Numărul cererilor de azil în Germania a scăzut semnificativ în primele șase luni ale anului 2025, relatează presa germană. Potrivit ziarului „Welt am Sonntag”, care citează date nepublicate anterior de la Agenția Europeană pentru Azil (SEE), 65.495 de cereri de azil au fost depuse în Germania între 1 ianuarie și 30 iunie 2025. Aceasta reprezintă o scădere de 43% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Agenția media Tagesschau citează cifre de la Oficiul Federal German pentru Migrație și Refugiați, care arată că în prima jumătate a anului 2025 au fost depuse în Germania 61.336 de cereri de azil. Această cifră, raportată şi de „Die Welt” , este cu 44,9% mai mică decât în anul precedent.
Pentru prima dată în ultimii ani, Germania nu mai este lider în Uniunea Europeană în ceea ce privește cererile de azil. Țara a căzut pe locul trei, după Spania (76.020) și Franța (75.428), dar chiar înaintea Italiei (62.534).
Scăderea cererilor de azil nu este însă exclusivă Germaniei. În Europa (inclusiv Elveția și Norvegia), ziarul „DieWelt” raportează un total de 388.299 de cereri depuse, o scădere de 23% față de prima jumătate a anului 2024.
În Europa, majoritatea solicitanților de azil la începutul anului 2025 proveneau din Venezuela (48.413), Afganistan (41.127) și Siria (23.307). Prin urmare, Germania rămâne favorizată de două dintre principalele naționalități ale solicitanților de azil din Europa, majoritatea fiind din Afganistan (22% din cereri), Siria (20%) și Turcia (11%).
Citată de ziarul „Die Welt”, europarlamentara Lena Düpont (CDU) recunoaște acest declin ca fiind rezultatul unei serii de măsuri specifice. Pe lângă efectele sezoniere și „o cooperare sporită între țările terțe și agenția UE pentru frontiere, Frontex”, este vorba în primul rând de un pas înainte în „acordurile de parteneriat cu principalele țări nord-africane”, relatează ziarul.
Europarlamentara face referire la acordurile semnate între Comisia Europeană și țări terțe, precum Tunisia și Egipt. Acestea din urmă pot utiliza împrumuturi și investiții UE pentru a îmbunătăți sistemele naționale de sănătate și educație ale țărilor în cauză, precum și pentru a-şi consolida agențiile de securitate și protecția frontierelor. Scopul este de a consolida economiile acestor țări și de a reduce factorii migrației către Europa.
Citat în ziarul „Bild”, ministrul german de Interne, Alexander Dobrindt (CSU), consideră aceste cifre drept un „succes clar al redresării situației migrației” de către guvernul german și declară că acesta „urmărește cu hotărâre calea de a inversa cursul migrației”. Această scădere a cererilor de azil în Germania și Europa vine într-un moment de intensificare a politicilor de migrație în statele membre ale UE.
Traducerea Rador: Rodezia Costea
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank