G4Media.ro

Cercetătorii scoțieni au găsit un înlocuitor pentru uleiul de palmier/ Acesta e…

Foto: Pexels.com

Cercetătorii scoțieni au găsit un înlocuitor pentru uleiul de palmier/ Acesta e mai bun pentru mediu și are mai puține calorii/ Aproape jumătate din produsele alimentare și cosmetice conțin ulei de palmier

O echipă de cercetători scoțieni consideră că ar putea fi produsă alternativa la uleiul de palmier, scrie BBC.

Se estimează că aproape jumătate din produsele alimentare și cosmetice de pe rafturile supermarketurilor conțin ulei de palmier.

Cererea uriașă a dus la o defrișare semnificativă în zonele în care pot crește palmieri de ulei în apropierea ecuatorului.

Experții în alimentație de la Universitatea Queen Margaret (QMU) din Edinburgh afirmă că noul lor ingredient 100% vegetal este cu 70% mai bun pentru mediu.

Și cu 80% mai puține grăsimi saturate și cu 30% mai puține calorii, ei salută PALM-ALT ca fiind o opțiune mult mai sănătoasă.

Catriona Liddle, unul dintre principalii dezvoltatori din echipa QMU, a declarat: „Este ca și cum ai găsi Sfântul Graal să îl înlocuiești și să ai exact același rezultat final în produs – să aibă același gust și aceeași textură – și am reușit acest lucru. L-am supus unor teste senzoriale speciale pentru a vedea dacă un grup de experți poate face diferența între produsul nostru și uleiul de palmier tradițional, și nu au reușit.”

Noul produs PALM-ALT este descris ca având o consistență de tip maioneză. Este fără palmier și nucă de cocos și nu are arome, zahăr, îndulcitori, conservanți sau coloranți adăugați.

Este fabricat dintr-un produs secundar din industria semințelor de in, plus fibre naturale și ulei de rapiță.

Conform World Wide Fund for Nature (WWF), uleiul de palmier rămâne cel mai produs ulei vegetal din lume, reprezentând 40% din total.

Acesta este foarte popular în rândul firmelor din industria alimentară și cosmetică, deoarece este foarte util. Inodor, insipid și incolor, acesta nu modifică mirosul, gustul sau aspectul produselor.

În schimb, adaugă o textură fină și funcționează ca un conservant natural. Și își păstrează proprietățile și la temperaturi ridicate, ceea ce îl face ideal și pentru gătit.

Este folosit în orice, de la ciocolată la șampon, pizza, pastă de dinți și deodorant.

Suprafețe imense de pădure tropicală au fost pierdute pentru producția de ulei de palmier. Utilizarea terenurilor pentru cultivarea uleiului de palmier, 85% din acestea fiind în Indonezia și Malaezia, a crescut de aproape nouă ori, de la 3,3 milioane de hectare (opt milioane de acri) în 1970 la 28,7 milioane de hectare în 2020.

În termeni financiari, un raport a evaluat industria mondială a uleiului de palmier la 62,3 miliarde de dolari (51,2 miliarde de lire sterline) în 2021. Și atât de mare este creșterea continuă a cererii, încât se așteaptă ca această cifră să crească la 75,7 miliarde de dolari până în 2028.

Catriona Liddle a declarat pentru programul Good Morning Scotland de la BBC Radio: „Pentru industria alimentară, uleiul de palmier este folosit ca grăsime, dar îți oferă textură și o durată de conservare bună. În special în produsele de panificație, este aproape un ingredient de neînlocuit, deoarece este atât de funcțional”.

De neînlocuit până acum?

Dar ar putea fi pe cale să se schimbe, echipa QMU având un brevet internațional pentru PALM-ALT în așteptare și discuțiile urmând să înceapă cu potențiali producători.

„Am început cu produse de panificație – pâine, prăjituri, biscuiți – toate lucrurile pe care toată lumea adoră să le mănânce, dar care nu sunt teribil de sănătoase pentru noi”, a spus doamna Liddle.

„Am creat un produs care are cu peste 80% mai puține grăsimi saturate și cu 30% mai puține calorii, deci este un produs semnificativ mai sănătos decât uleiul de palmier în sine. Este, de asemenea, cu aproximativ 70% mai bun pentru mediu în ceea ce privește emisiile de carbon. Acum ne gândim să purtăm discuții cu persoane care să fabrice produsul, așa că este foarte interesant pentru noi.”

Ce este uleiul de palmier și de ce se crede că este rău?

Uleiul de palmier este folosit ca ulei de gătit și ca ingredient în alimente procesate și alte produse. Este ieftin de fabricat și există o mulțime de alte motive pentru care este folosit în alimente și alte produse în locul unor uleiuri alternative.

Însă modul în care este fabricat o parte din uleiul de palmier provoacă daune grave mediului înconjurător.

Uleiul de palmier provine din fructul palmierului african. Se găsește în multe produse pe care le folosim – de la articole de toaletă, cum ar fi șampoanele și săpunul, până la cereale și biscuiți.

Ecologiștii susțin că cultivarea palmierilor de ulei este extrem de dăunătoare pentru planetă. Se spune că producția de ulei de palmier a fost responsabilă pentru aproximativ 8% din despădurirea mondială între 1990 și 2008.

Acest lucru se datorează faptului că pădurile sunt arse pentru a elibera zone în care oamenii pot cultiva palmieri de ulei – chiar dacă acest lucru este ilegal.

Arderea pădurilor în acest fel distruge locurile în care trăiesc plantele și animalele sălbatice, ceea ce înseamnă că zona are mai puțină biodiversitate.

Specii precum urangutanii, rinocerii, elefanții și tigrii pot fi afectate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Cel mai bun înlocuitor pentru ulei este apa. Dacă vrei grăsimi sănătoase mananci semințe, nuci, in cantități de până la 30g/zi, și pește fără pesticide, ierbicide de mercur, care să fie oceanic, dar să nu fi crescut in oceanul actual care este supă de pesticide, ierbicide, plastic. (nu există). Atunci singura sursă viabilă de EPA+DHA este uleiul de alge in zilele noastre si zero pește.