G4Media.ro

Cercetători cehi: Un os de vită acoperit cu inscripții arată că runele…

Sursa Foto: brnodaily.com

Cercetători cehi: Un os de vită acoperit cu inscripții arată că runele germanice au fost prima formă de scriere folosită de vechii slavi

Un os de vită acoperit cu inscripţii datând din secolul al VII-lea dovedeşte că runele germanice au fost prima formă de scriere folosită de vechii slavi, au anunţat joi oamenii de ştiinţă cehi, informează AFP, citată de Agerpres.

Până în prezent se credea că primul alfabet folosit de slavi era cel glagolitic, inventat de călugărul bizantin Chiril, în secolul al IX-lea.

Sfântul Chiril şi fratele său, Sfântul Metodiu, au ajuns în misiune religioasă în anul 863 în vechea Moravie Mare, care cuprinde în prezent Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia, precum şi unele regiuni din Austria, Germania, Polonia, Ucraina şi Balcani.

Osul, un fragment de coastă de vită, găsit în sudul Republicii Cehe în 2017 şi examinat de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă cehi, austrieci, elveţieni şi australieni, a dovedit că teoria referitoare la primul alfabet folosit de slavi era greşită.

„Echipa a descoperit că este vorba despre cea mai veche inscripţie găsită la slavi”, a declarat într-un comunicat conducătorul echipei de cercetători, Jiri Machacek, de la Universitatea Masaryk din Brno.

Echipa a efectuat teste genetice şi pe bază de radiocarbon pentru a examina osul. „Aceste analize au demonstrat că osul provine de la o bovină domestică care a trăit în jurul anului 600 e.n.”, a declarat Zuzana Hofmanova de la Universitatea din Fribourg (Elveţia), membră a echipei de cercetători.

Robert Nedoma de la Universitatea din Viena a constatat că inscripţia a fost făcută într-o scriere runică – vechiul Futhark – folosită de locuitorii germanofoni din Europa Centrală între secolele al II-lea şi al VII-lea. Vechiul Futhark conţinea 24 de rune.

Ultimele şapte au fost descoperite inscripţionate pe coasta găsită recent, potrivit cercetătorilor. „Este probabil ca osul să fi conţinut iniţial întregul alfabet runic. Prin urmare, nu este un mesaj specific, ci mai degrabă un instrument pedagogic”, au precizat oamenii de ştiinţă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Si de unde stim ca a fost scris de slavi?

  2. macar nu erau analfabeti ca dacii
    d-aia nu au disparut de pe pamant

  3. Or fi fost vikingi sau secui. Ca si ei au alfabetul lor stramosec.

    • Vikingi n-au cum sa fie in Cehia pentru ca Vikingii in ,,calitate” de borfasi maritimi in general nu intrau in interiorul continentului prea adanc. Vikingii se tineau pe langa mare sau pe cursul unor fluvii mari care nu exista in Cehia.
      Vikingii au patruns in interiorul Estului Europei pe fluviile dinspre Marea Baltica si ajungand in fluviile Don / Nistru / Volga. Asemenea fluvii nu gasesti in Cehia.

    • Cum a facut regele pagan viking al kievului, Sviatoslav Igor, care si-a mutat capitala si curtea regala in localitatea Nufarul de azi unde i-se-vad ruinele.

    • Aia nu erau ,,vikingii”, ci doar o mica parte din ei. Armata lor din Dobrogea era in cea mai mare parte formata din slavi. Asa ca e impropriu sa zici ca armata regilor vikingi din Kiev era ,,vikinga”. In plus acesti regi nici nu mai pretindeau atunci ca sunt ,,vikingi”. Chiar tu spui ca pe rege il chema Sviatoslav Igor, care e un nume slavic, rezultat din casatorii a regilor vikingi cu populatia locala.
      Vikingii a o mare afinitate pentru servitori slavi. De exemplu: printesa Margareta
      (avand radacini daneze dupa ambii parinti: Ana de Burbon Parma cu mama daneza si Mihai I avand mama printesa Elena a Greciei avand tatal de origine tot daneza).
      Margareta, (ca vikinga), ca atare s-a casatorit cu slavul polonez Radu Duda care la ,,Curtea ei Regala” de la Palatul Elisabeta are un dublu rol: si de sot, dar si rol de Bufon Regal (Radu Duda are studii la Facultatea de Arta Teatrala).