G4Media.ro

Centrul Istoric din București se transformă în șantier: Primăria va demola și…

Centrul Istoric din București se transformă în șantier: Primăria va demola și reconstrui două clădiri vechi, alte imobile vor fi consolidate și reparate

Două clădiri din Centrul Istoric al Bucureștiului, amplasate pe str. Lipscani nr. 70 şi nr. 75, vor fi demolate şi reconstruite cu păstrarea arhitecturii originale, potrivit unor proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi a şedinţei din 27 august a Consiliului General al Capitalei, transmite Agerpres.

Pe lângă cele două clădiri refăcute din temelii, aflate în proprietatea statului român, Primăria va începe lucrări de consolidare sau modernizare a fațadelor la alte imobile din Centrul Istoric, cea mai vizitată zonă turistică din București.

Pentru clădirea de pe Lipscani nr. 70, valoarea totală a investiţiei (exclusiv TVA) este de 3.883.960 lei, cu o durată estimată de execuţie de 14 luni de la începerea lucrărilor. Potrivit referatului de aprobare, imobilul este o clădire cu un singur tronson cu subsol, parter, etaj şi pod necirculabil, funcţiunile fiind de comerţ şi locuire. Conform unei expertize din 2019, este încadrat în clasa I de risc seismic. Imobilul are pe una dintre laturi deschidere şi spre str. Gabroveni, aceasta având statut de monument istoric la fel ca str. Lipscani.

În cazul imobilului de pe str. Lipscani nr. 75, valoarea totală a investiţiei este de 989.549 lei, durata de execuţie fiind estimată la 14 luni. Imobilul realizat din zidărie portantă, executat în anul 1900, are un regim de înălţime de P+1E, parţial cu funcţiunea de locuinţă şi spaţii comerciale la parter. El se află alipit la calcan cu o clădire monument istoric „Magazinul Voaleta”. Clădirea este racordată la utilităţi.

Alte două proiecte de pe ordinea de zi prevăd consolidarea imobilului de pe str. Bărăţiei nr. 50 (valoarea investiţiei – 2 milioane de lei; durata de execuţie – 14 luni) şi a celui de pe str. Mătăsari nr.44 (valoarea investiţiei – 2,1 milioane de lei; durata de execuţie – 14 luni).

De asemenea, va fi supusă votului transmiterea din administrarea Administraţiei Fondului Imobiliar către Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a cotei părţi, proprietate de stat, în cazul a 15 imobile, pe durata executării lucrărilor de punere în siguranţă şi reparaţii faţade.

Potrivit Agerpres, este vorba despre imobilele situate în: Calea Victoriei nr. 54, Calea Victoriei nr. 103 – 105, Bd. Carol nr. 68 – 70, str. Şelari nr. 13, str. Covaci nr. 10, str. Covaci nr. 14, str. Gabroveni nr. 6 – 8, str. Băcani nr. 4, str. Franceză nr. 16, B-dul Regina Elisabeta nr. 16, B-dul Regina Elisabeta nr. 30, Piaţa Gării Filaret nr. 2, B-dul Mihail Kogălniceanu nr. 21, Splaiul Independenţei nr. 56 şi nr. 58A.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Actiune preelectorala, termene prea lungi, dar mai bine mai tirziu decit niciodata.

  2. Numai ca nu se va face nimic niciodata. Am vazut cum zac mesurile pe cladirile din Bucuresti si stadiul lucrarilor e mereu acelasi, adica la zero.

  3. „potrivit unor proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi a şedinţei din 27 august a Consiliului General al Capitalei”

    Astea sunt doar proiecte de hotarari !!!!!!!!!!!!!
    🙂 🙂 🙂
    Adica bla-bla …