G4Media.ro

Cele mai ample manevre maritime ale Rusiei după 1991 în Mediterană, pe…

sursa foto: Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP

Cele mai ample manevre maritime ale Rusiei după 1991 în Mediterană, pe fondul tensiunilor cu Occidentul

Încă trei nave din Flota Nordului rusă au ajuns luni în Marea Mediterană pentru cele mai ample manevre navale ale Rusiei după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, au informat Forţele navale ruse într-un comunicat citat de agenţiile de presă EFE şi Interfax, aceste exerciţii intervenind pe fondul tensiunilor dintre Moscova şi Occident legate de Ucraina, transmite Agerpres.

Este vorba de crucişătorul „Mareşal Ustinov”, fregata „Amiral Kasatonovo” şi distrugătorul „Viceamiralul Kulakov”, care au traversat strâmtoarea Gibraltar în cursul zilei de luni.

La 4 februarie, marina rusă informase că şase nave de desant din cadrul flotelor ruse din Marea Nordului şi Marea Baltică au acostat în portul sirian Tartus, care găzduieşte o bază navală rusă.

Navele „Piotr Morgunov”, „Gheorghi Pobedonoseţ”, „Olenegorski Gorniak”, „Korolev”, „Minsk” şi „Kaliningrad” au ajuns în Tartus după ce au părăsit portul Baltiisk, din enclava rusă Kaliningrad.

Cu puţin timp înainte, trei nave din Flota rusă din Pacific au sosit de asemenea în regiune după ce au traversat Canalul Suez: cuirasatul „Variag”, distrugătorul „Amiral Tribuţ” şi petrolierul „Boris Butoma”.

Toate aceste nave vor participa la exerciţiile navale ce vor fi supervizate de comandantul şef al Forţelor navale ruse, Nikolai Ievmenov.

Separat, vor avea loc manevre în mările Nordului, Ohoţk, în Oceanul Pacific şi în partea de nord-est a Atlanticului.

Obiectivul acestor manevre vizează „apărarea intereselor naţionale ruse pe mare” şi de asemenea „lupta împotriva ameninţărilor militare” la adresa Rusiei.

Moscova neagă că manevrele militare din ultimele săptămâni reprezintă o „escaladare”, care ar prefaţa o invadare a Ucrainei dinspre uscat, aer şi mare.

În total, peste 140 de nave şi aproximativ 10.000 de militari vor participa la aceste manevre navale, preconizate să aibă loc atât în apele teritoriale, cât şi în cele internaţionale.

sursa foto: Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Corectați titlul, 199?

  2. Rușii ăștia sunt ca niște copii retarzi cu niște jucării prea mari. Ei au treabă să se joace cu mașinițile , cu vaporașele și cu soldățeii. Se plimbă de colo colo poate îi bagă și pe ei cnv în seamă.

  3. Portavionul ala „bun” de tot nu l-au adus in Mediterana?

  4. le-au adus strategic pt turcia ca sa nu intervina in caz de conflict. Grecia are suficienta forta navala sa le faca felul.

  5. Turcia ar trebui sa protesteze ca are granitele amenintate de flota ruseasca, acum sunt si in mediterana

  6. S-a umflat tărâța… Eu zic să nu forțeze prea tare crucișătoarele și distrugătoarele alea că tot de prin 1991 nu cred că le-au mai făcut ITP-ul. Oricum marea flotă fără portavion e ca și cum nu ar fi… și indienii au portavion în ziua de azi.

  7. Sal, degeaba faceti misto de ei sunt o putere militara de varf, daca chiar vor pot pune capat vietii pe pamant.Si apropo au tehnologie de varf chiar daca nu se face reclama.

  8. Normal ca au bani acum de demonstrații de forță. La cât le plătește tribut Europa, pe motivul ca s-a scumpit gazul, sa nu ne mire. Oricum e clar ca sunt plasati acolo, pentru a constitui o amenintare în momentul declanșării operațiunilor în Ucraina.