G4Media.ro

Cei doi pacienţi din Brăila infectaţi cu virusul West Nile au murit/…

Sursa foto: Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor

Cei doi pacienţi din Brăila infectaţi cu virusul West Nile au murit/ Un nou caz de infectare în Botoșani

Cei doi pacienţi infectaţi cu virusul West Nile şi internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila au decedat, a anunţat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Gabriel Ciochină. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 71 ani, cu domiciliul şi expunerea în localitatea Gropeni, internat în data de 29 august, şi de o femeie în vârstă de 86 ani, cu domiciliul şi expunerea în municipiul Brăila, internată în data de 30 august, transmite Agerpres.ro.

Ambii pacienţi fuseseră transferaţi la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, cu o formă severă a bolii.

„Sunt primele două cazuri de meningită cu virusul West Nile confirmate pe raza judeţului nostru în perioada de supraveghere iunie 2022 până în prezent. Imediat ce instituţia Prefectului Judeţul Brăila a fost informată cu privire la aceste două cazuri, am transmis o informare rapidă către toate UAT-urile de pe raza judeţului, odată cu setul de măsuri aplicabile în astfel de cazuri. Am discutat cu autorităţile publice locale despre situaţia înregistrată şi am primit asigurări că se vor aplica măsurile ce se impun. Imediat după informare, Primăria Municipiului Brăila a luat toate măsurile necesare limitării răspândirii acestui virus, urmând să demareze rapid acţiuni de dezinsecţie împotriva ţânţarilor. De asemenea, am convocat şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în vederea aprobării planului de măsuri privind combaterea răspândirii acestui virus”, a declarat prefectul judeţului Brăila, Iulian Timofei.

Pe de altă parte, un nou caz de infectare cu virusul West Nile a fost înregistrat la spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, fiind vorba despre o femeie de 48 de ani din judeţul Botoşani, transmite News.ro.

Pacienta a fost dusă iniţial la spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, cu suspiciune de atac cerebral, după ce i s-a făcut rău şi a căzut în via unde lucra.

Examenul computer tomograf şi consultul neurologic au exclus acest diagnostic, ea fiind direcţionată către spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

„Pacienta prezenta la evaluarea clinică febră de 38 grade, cefalee, vertij şi vărsături. Echipa medicală a procedat la efectuarea puncţiei lombare care a confirmat un diagnostic iniţial de meningită pentru care s-a iniţiat imediat tratamentul. Analizele medicale au confirmat prezenta virusului West Nile. Simptomele îmbolnăvirii cu acest virus se pot confunda cu cele ale unei viroze respiratorii dar pot provoca şi meningită”, a declarat medicul Florin Roşu, managerul spitalului de Boli Infecţiopase din Iaşi.

Pacienta se află sub tratament şi beneficiază inclusiv de suport psihologic întrucât a prezentat atacuri de panică, insomnii, dar se confruntă şi cu un sindrom anxios. Ea va mai rămâne câteva zile internată în spital. Este al treilea caz de îmbolnăvire cu virusul West Nile înregistrat în acest an la spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

Context

Un număr de 14 persoane s-au infectat cu virusul West Nile în ultima săptămână în România, numărul total ajungând la 37, a informat, joi, Institutul Naţional de Sănătate Publică, relatează Agerpres. Cele 37 de cazuri au fost înregistrate de la începutul supravegherii infecţiei cu acest virus, adică 6 iunie, până la data de 15 septembrie.

Un număr de 18 cazuri s-au înregistrat în Bucureşti. Pe judeţe situaţia este următoarea: Botoşani (1), Brăila (2), Braşov (1), Constanţa (3), Dâmboviţa (2), Galaţi (2), Giurgiu (1), Ilfov (3), Iaşi (3), Olt (1). Patru cazuri de infecţie cu virusul West Nile au avut dublă expunere: două în Bucureşti şi în judeţul Constanţa şi alte două în Bucureşti şi în judeţul Ilfov.

S-au înregistrat două decese: unul în judeţul Constanţa şi cel de-al doilea în judeţul Brăila.

Se recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor; să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre); să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei; să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.

sursa: Agerpres.ro, News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează