G4Media.ro

Cehia așteaptă două săptămâni ca să vadă efectele restricțiilor înainte să anunțe…

sursa foto: Pixabay

Cehia așteaptă două săptămâni ca să vadă efectele restricțiilor înainte să anunțe un eventual lockdown

Cehia, care are în prezent cea mai mare rată de creştere a numărului de infectări cu coronavirus, va aştepta cel puţin două săptămâni înainte de a decide dacă va impune carantina totală pentru a combate epidemia, a afirmat duminică vicepremierul Karel Havlicek, transmite Reuters.

Săptămâna trecută s-a decis închiderea barurilor şi restaurantelor, iar şcolile au trecut la învăţarea la distanţă. Sălile de sport şi de fitness, teatrele şi cinematografele erau deja închise, însă magazinele au continuat să funcţioneze.

Sâmbătă, Cehia a raportat încă 8.713 de cazuri de infectare, cel mai ridicat bilanţ pentru o zi de weekend.

Centrul european ECDC a indicat pentru Cehia o incidenţă de 828 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni, de peste 10 ori mai mare decât în ţara vecină Germania.

De la redeschiderea şcolilor în septembrie, numărul cumulat de cazuri a crescut de aproape 7 ori.

‘Nu vom decide în această săptămână în ce priveşte un lockdown. Am spus clar că vom aştepta (până la 2 noiembrie) pentru rezultate’, a afirmat Havlicek la televiziunea cehă.

Ministrul de interne, Jan Hamacek, a declarat duminică la o emisiune a CNN că mixul de noi măsuri ar trebui să ajute la micşorarea numărului de reproducţie R, în prezent de circa 1,4, cu 30-40%.

Creşterea numărului de cazuri – cu aproape 100.000 de la începutul lui octombrie într-o ţară cu 10,7 milioane de locuitori – şi cele 1.352 de decese de COVID-19 obligă autorităţile să facă planuri pentru spitale de campanie şi ajutor extern.

În jur de 500 de suporteri sportivi, inclusiv grupuri de ultraşi, au protestat duminică la Praga împotriva restricţiilor antiepidemice, sfidând interdicţia privind adunările publice.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Cred ca in mintea multora domneste o confuzie: ei cred ca numarul de cazuri a inceput sa scada de la jumatatea lui Aprilie datorita carantinei. Nimeni nu isi pune intrebarea de ce numarul de cazuri a tot crescut pina la jumatatea lui Aprilie, tarile cele mai afectate fiind in carantina de vreo luna si jumatate la vremea aia.
    Parerea mea de om rau: carantina n-a avut vreo influenta pozitiva asupra cursului epidemiei, a fost vremea (imbunatatirea vremii, venirea verii) cea care a avut rolul principal.
    Cred ca ne vom putea convinge acum de asta, oamenii limitati (iar politicienii sint printre cei mai limitati) recurg intotdeauna la aceleasi putine trucuri pe care le cunosc, carantina fiind cel mai la indemina pe praful asta.

    • nu sunt adeptul carantinei ,as fi preferat sa respectam TOTI niste masuri minime ,dar de bun-simt (masca cum iesi din casa + igiena personala) . Dar covrigul e o infectie respiratorie .Cum rupi lantul de transmitere daca nu prin limitarea interactiunii intre oameni ?

    • @amicu, numai prostii postezi. Atunci explica situatia din SUA, care a avut un al doilea varf de morti la inceputul lui August.

      Caldura ajuta, ce-i drept, dar nu e suficienta. Este vorba despre acel numar R care depinde de multi factori, densitate populatie, igiena, obiceiuri, disciplina, purtarea mastilor, etc. Si evident ca o carantina ajuta. Dar ideal e sa folosesti orice alte masuri ca sa aduci R sub 1, pentru ca o carantina este foarte scumpa.

      Daca numarul de cazuri e suportabil, iti poti permite sa lasi R sa fluctueze in jur de 1. Dar cand e evident ca R e constant peste 1, trebuie luate masuri cat mai agresive pana il aduci sub 1, pentru ca nu-ti permiti o crestere exponentiala.

      Dar cand inconstientii nu vor sa poarte „botnita” ieftina, pentru ca se cred vulturi, pana la urma ajungi la masuri scumpe. Inchideri de scoli, limitarea circulatiei, carantina. Si pe urma tot ei plang ca moare economia.

      Da, vremea nu ajuta. Cu atat mai mult trebuie facute toate eforturile sa incetinesti raspandirea.

    • Handi, numai cand se alatura electronii de alti electroni se elibereaza energie uneori incontrolabila. Ce sugerezi, ca expert in nimic, este distrugerea speciei umane. Nu se poate controla energia eliberata.