G4Media.ro

Ce vor vorbi Trump și Putin? Previziunile unor experți

Foto: Artem Priakhin/SOPA Images/ Shutterstock Editorial / Profimedia

Ce vor vorbi Trump și Putin? Previziunile unor experți

Conversația telefonică dintre președinții Donald Trump și Vladimir Putin, programată pentru luni, crește posibilitatea unui armistițiu și a unor negocieri suplimentare privind modalitățile de a pune capăt războiului dintre Ucraina și Rusia, potrivit unui expert consultat de G4Media.ro. Acesta apreciază însă că nici Moscova, nici Kievul nu sunt deocamdată pregătite să facă compromisurile dificile care ar putea duce la un acord de pace.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Un apel important

Donald Trump a declarat în weekend că va vorbi luni la telefon cu președintele rus Vladimir Putin despre “oprirea măcelului” și încheierea războiului din Ucraina.

Președintele american a scris pe Truth Social: “SUBIECTELE CONVORBIRII VOR FI OPRIREA ‘MĂCELULUI’ CARE UCIDE, ÎN MEDIE, PESTE 5000 DE SOLDAȚI RUȘI ȘI UCRAINENI PE SĂPTĂMÂNĂ, ȘI COMERȚUL.”

Potrivit liderului de la Casa Albă, apelul cu Putin va avea loc la ora 14:00 GMT, după care republicanul va discuta și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, precum și cu lideri ai unor țări membre NATO.

“ APOI VOI VORBI CU PREȘEDINTELE ZELENSKI AL UCRAINEI ȘI… CU DIVERȘI MEMBRI AI NATO. SPER CĂ VA FI O ZI PRODUCTIVĂ, CĂ SE VA INSTITUI UN ARMISTIȚIU ȘI CĂ ACEST RĂZBOI EXTREM DE VIOLENT, UN RĂZBOI CARE NU AR FI TREBUIT SĂ AIBĂ LOC NICIODATĂ, SE VA ÎNCHEIA. DUMNEZEU SĂ NE BINECUVÂNTEZE PE TOȚI!” a afirmat ocupantul Biroului Oval.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat și el sâmbătă că sunt în desfășurare pregătiri pentru o convorbire telefonică între Putin și Trump.

“Convorbirea este în pregătire,” a declarat Peskov pentru agenția de presă de stat rusă TASS, fără a oferi alte detalii.

Potrivit CNN, anunțul făcut de Trump a venit la o zi după ce reprezentanți ai Ucrainei și Rusiei au purtat discuții față în față în Turcia. A fost prima dată în trei ani când cele două țări au avut negocieri directe, la orice nivel.

Trump a declarat anterior că nu crede că va exista un progres semnificativ în discuțiile de pace până când el și Putin nu vor vorbi direct.

“Nu cred că se va întâmpla nimic, fie că vă place sau nu, până când eu și el nu ne vom întâlni,” le-a spus Trump jurnaliștilor la începutul săptămânii trecute.

Joi, șeful diplomației SUA, Marco Rubio, declarase și el că nu are așteptări mari în legătură cu negocierile de pace care urmau să aibă loc între Ucraina și Rusia în Turcia și a subliniat că este nevoie de o întâlnire directă între Trump și Putin.

“În opinia mea, nu cred că vom avea un progres real până când președintele Trump și președintele Putin nu vor discuta direct pe acest subiect,” a spus Rubio, după o reuniune a miniștrilor de externe ai NATO în sudul Turciei.

Comentatorii americani au reamintit că Ucraina, alături de aliații săi din Europa și SUA, a făcut presiuni asupra Moscovei pentru a accepta un armistițiu de 30 de zile între Rusia și Ucraina. Putin a respins această solicitare și, în schimb, a cerut negocieri directe între cele două națiuni în Turcia – propunere pe care Trump a susținut-o ferm, îndemnându-l pe Zelenski să o accepte. Zelenski a declarat însă că va merge doar dacă va fi prezent și Putin. Rușii au trimis o delegație pe care Zelenski a considerat-o “de nivel inferior,” iar Putin nu s-a prezentat la discuții. În final, primele negocieri între cele două țări de la începutul anului 2022 au dus la un acord privind schimbul a 1.000 de prizonieri.

De partea sa, secretarul de stat Marco Rubio a vorbit sâmbătă cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, subliniind angajamentul SUA de a pune capăt conflictului, potrivit purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce.

“Secretarul Rubio a salutat acordul privind schimbul de prizonieri obținut în cadrul discuțiilor Ucraina-Rusia din 16 mai de la Istanbul și a transmis mesajul ferm al președintelui Trump: Statele Unite sunt angajate să obțină o încheiere durabilă a războiului dintre Rusia și Ucraina,” a declarat Bruce. “Planul de pace cuprinzător propus de Statele Unite oferă cea mai bună cale de urmat. Secretarul a subliniat apelul președintelui Trump pentru un armistițiu imediat și oprirea violențelor.”

După convorbirea cu Lavrov, Rubio a postat pe X: “SUA au prezentat un plan de pace solid și salutăm acordul privind schimbul de prizonieri de război încheiat la Istanbul. Să nu ratăm această oportunitate uriașă. Momentul pentru a pune capăt acestui război este acum.”

De asemenea, într-un interviu acordat vineri postului Fox News, Trump a declarat că este “sătul” ca alții să negocieze în locul lui și a subliniat cât de important este ca el și Putin să se întâlnească față în față.

“El (Putin) este la masă și a dorit această întâlnire. Și mereu am simțit că nu poate exista o înțelegere fără mine, pentru că nu cred că un acord va trece altfel,” a spus Trump. “Trebuie să ne întâlnim și, cred, probabil vom programa o întâlnire, pentru că sunt sătul ca alții să meargă, să se întâlnească și tot așa.”

Trump s-a ferit să-l prezinte pe președintele rus drept obstacolul principal în calea păcii cu Ucraina, dar a spus că el crede că “Putin este obosit de toată această poveste.”

“Nu arată bine și vrea să arate bine,” a afirmat Trump. “Să nu uităm, războiul ăsta trebuia să se încheie într-o săptămână.”

Poziții divergente

Duminică, Putin și-a reiterat cererea ca orice acord de pace cu Ucraina “să elimine cauzele care au declanșat această criză” și să “garanteze securitatea Rusiei.”

“Acest rezultat înseamnă eliminarea cauzelor care au provocat această criză, crearea condițiilor pentru o pace durabilă, pe termen lung, și asigurarea securității statului rus, garantarea intereselor poporului nostru în acele teritorii despre care vorbim mereu, unde trăiesc oameni care consideră rusa limba lor maternă și consideră Rusia patria lor,” a declarat Putin.

Șeful delegației ruse la Istanbul, consilierul lui Putin, Vladimir Medinski, a afirmat că sunt mulțumiți de discuții și gata să mențină contactul.

De partea ei, în urma discuțiilor de la Istanbul, Ucraina și-a reiterat apelul pentru un armistițiu total și necondiționat.

Potrivit unui oficial ucrainean, Kremlinul a formulat “cereri noi și inacceptabile, inclusiv solicitarea ca Kievul să-și retragă trupele din mari porțiuni ale propriului teritoriu,” a declarat acesta, în schimbul unui armistițiu.

La câteva ore după discuțiile de la Istanbul, o dronă rusească a lovit un autobuz de pasageri în regiunea Sumî, ucigând nouă persoane. Acest lucru l-a determinat pe Zelenski să îndemne comunitatea internațională să mențină presiunea asupra Moscovei, reînnoindu-și apelul pentru impunerea de sancțiuni în cazul în care Putin nu urmează o cale diplomatică autentică. “Fără sancțiuni mai dure, fără o presiune mai puternică, Rusia nu va căuta o diplomație reală,” a scris Zelenski.

Liderii europeni au cerut Rusiei să accepte un armistițiu de 30 de zile în conflict.

Reamintim că Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea în 2014 și a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Rusia controlează acum aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, inclusiv aproape întreaga regiune Luhansk și porțiuni mari din regiunile Donețk, Zaporojie și Herson.

Ce cred experții

Ce anume ar putea însă discuta Trump și Putin și ce ar putea să se înțeleagă? Ne va aduce convorbirea dintre ei mai aproape de pace în Ucraina sau este mai probabil ca discuția dintre ei să submineze eforturile diplomatice actuale ale Occidentului?

G4Media.ro a consultat experți străini. Iată mai jos răspunsurile lor integrale:

John Lough, cercetător asociat în cadrul Programului Rusia & Eurasia de la Chatham House, una dintre cele mai influente organizații de tip think tank din lume, concentrată pe analiza politicilor externe, economiei globale și securității internaționale: “Răspunsul la întrebarea ta depinde de ce înțelegem prin “pace.”

Conversația dintre cei doi președinți crește posibilitatea unui armistițiu și a unor negocieri suplimentare privind modalitățile de a pune capăt războiului.

Cu toate acestea, nici Rusia, nici Ucraina nu sunt deocamdată pregătite să facă compromisurile dificile care ar putea duce la un acord de pace.

Diferențele dintre cele două părți sunt deocamdată imposibil de depășit și este greu de imaginat o schimbare, cu excepția cazului în care SUA exercită presiuni puternice asupra ambelor părți pentru a renunța la pozițiile lor maximaliste.

Pentru președintele Trump, un armistițiu prelungit care îngheață temporar conflictul ar putea fi suficient pentru a fi considerat drept “pace.”

Jamie Shea, profesor de strategie și securitate la Universitatea din Exeter, Regatul Unit; fost secretar general adjunct al NATO pentru Provocări de Securitate Emergente: “Totul depinde de mesajul pe care Trump îl transmite lui Putin și de percepția pe care Putin o va avea ulterior despre sensul convorbirii.

Dacă Trump își exprimă în mod clar nemulțumirea față de Putin pentru că nu s-a prezentat joia trecută la Istanbul la discuțiile cu Zelenski și, de asemenea, pentru tergiversările Rusiei în privința armistițiului de 30 de zile, atunci apelul telefonic ar putea fi util pentru strategia occidentală de a ajuta Ucraina să obțină o pace durabilă cu Rusia. Ar fi chiar mai bine dacă Trump i-ar transmite limpede lui Putin că este pregătit și dispus să colaboreze cu aliații europeni pentru a impune noi sancțiuni Rusiei. Întrebarea este: cât de departe este dispus și capabil Trump să meargă pentru a adopta o poziție cu adevărat dură față de Putin?

Dar se pune și întrebarea: chiar dacă Trump transmite acest mesaj ferm, va reuși să fie suficient de convingător încât Putin să-l creadă și să-și ajusteze comportamentul în consecință? Sau Putin va continua să-l manipuleze pe Trump, convins că acesta își va schimba din nou opinia și va reveni, într-o săptămână, la oferirea de concesii și stimulente Rusiei?

Problema este următoarea: vorbește președintele SUA în numele comunității occidentale de aliați sau doar în nume propriu? Lui Putin i-ar plăcea să negocieze viitorul Ucrainei direct cu Trump, peste capul lui Zelenski și al europenilor. Istanbulul a arătat că, în ciuda promisiunilor sale, Putin nu este serios în privința unor negocieri bilaterale Rusia-Ucraina. Însă o abordare exclusiv SUA-Rusia are șanse minime să protejeze interesele fundamentale de securitate ale Ucrainei sau Europei.

Așadar, în timp ce Trump vorbește cu Putin și discută despre un posibil summit SUA-Rusia, va folosi el influența considerabilă pe care o are pentru a readuce Ucraina și Europa în procesul de pace sau pentru a le exclude complet? Îngrijorarea Ucrainei și a Europei este că ambele scenarii par în continuare la fel de posibile. Un Trump grăbit să obțină un acord și nepregătit să se ocupe cu seriozitate de o strategie reală de negociere nu oferă motive de liniște pentru Ucraina și susținătorii ei.”

Surse: BBC, CNN, FoxNews, Newsweek, Truth Social, X

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.