G4Media.ro

Ce spun studenții despre proiectul pentru credite garantate de stat până la…

sursa foto: Pexels

Ce spun studenții despre proiectul pentru credite garantate de stat până la 10.000 de euro?

Inițiativa Guvernului de a oferi credite pentru studenți în valoare maximă de 10.000 de euro a provocat reacții și propuneri din partea celor vizați. Din 10 studenți consultați de G4Media, 4 consideră proiectul de lege un real beneficiu pentru nevoile acestora, iar 6 dintre ei sunt sceptici cu referire la achitarea ratelor, având în vedere lipsa unui loc de muncă sau a unui venit stabil.

Președinta Asociației de Studenți la Comunicare, Elena Gușă, crede că o mare parte dintre studenți nu ar reuși să își achite ratele, dar și că un credit este o responsabilitate mare, mai ales pentru studenții de anul I. „Inițiativa este bună, mă bucur că cineva se gândește la studenți. Din păcate, majoritatea nu ar reuși să-și plătească ratele lunare. Nu știu dacă vreun student s-ar aventura de la 18 ani la un credit”, a declarat aceasta.

Propunerea Guvernului este considerată una utilă în mare parte de către studenții din provincie, care se confruntă lunar cu plata chiriei.  „Cred că e nevoie de mai mult timp de o astfel de lege, mai ales pentru că plata căminului este o responsabilitate mare pentru un student care vine pentru prima dată să locuiască în București, neavând nicio sursă de venit”, spune Teodor Scurtu, student în anul I la Universitatea București.

Majoritatea studenților consideră că achitarea ratelor lunare ar fi mult prea dificilă având în vedere lipsa unui loc de muncă sau orice tip de venit stabil – „Primim banii, într-adevăr, dar cum îi dăm înapoi dacă nu avem nicio sursă de venit?”, spun Alexandra Lupu, studentă în anul 3 la Universitatea București.

Câțiva dintre studenți au venit și cu propuneri mai convenabile pentru aceștia, precum acordarea de la stat a unei sume mai mici de bani, asemănătoare unei alocații, dar pe care studenții să nu fie nevoie să o înapoieze.

Proiectul de lege la care Guvernul încă lucrează a fost anunțat luni, de către Ministrul Familiei, Gabriela Firea, care a declarat că oportunitatea creditelor ar putea acoperi plata căminelor, participarea la cursuri, la anumite competiții internaționale, achiziția de cărți și alte cheltuieli referitoare la educație.

Proiectul de lege nu este încă finalizat, iar detaliile se vor discuta în cadrul unei întâlniri la Ministerul de Finanțe și cu Fondul Român de Garantare și Constragarantare pentru a stabili criteriile financiare, perioada de grație și dobânda.

Sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Întelege cineva de ce Euro și nu Ron?
    Care-i faza? Se dau salarii inregistrate la ANAF/ITM în euro?

  2. legea ar avea sens doar daca studentii ar putea plati DUPA ce termina facultatea.

    adica ceea ce se intampla in Anglia SUA si alte tari civilizate dar in Romania NU exista banci care sa accepte un asemenea risc decta la dobanzi imense! Deci daca acest proiect va exista vreodata in realitate trebuie sa stiti ca dupa facultate veti da inapoi echivalentul a cel putin 15.000 euro pt aia 10.000 euro

  3. Cadou otravit! Se deschide cutia Pandorei pentru cresterea costurilor cu invatamantul superior care va deveni scump si prost fata de ieftin si prost precum este in prezent.

    • Nu degeaba tot Vestul Europei rade de America, pana si unii americani se mira ca se poate studia fara sa te impovarezi la banci pe zeci de ani inca de la inceputul vietii de adult.
      Si ei incep sa constientizeze ca din cauza asta s-au creat 2 categorii de oameni: cei bogati care isi permit studiile si vor ajunge in ok, si restul care vor trai ca niste salahori toata viata.

  4. Asa, asa. E nevoie de sclavi de la varste fragede.

    • Sau este nevoie de responsabilizarea studentilor care sa perceapa direct costurile cu scolarizarea lor. Acum caminul, taxele de scolarizare sunt platite de stat, iar studentii il percep nu ca pe o investitie in viitorul lor ci ca pe „ni se cuvine”. De fapt finantarea de catre stat inseamna ca se iau bani de la toti contribuabilii si se dau catorva ca sa studieze.
      Probabil ca pe termen lung, dat fiind bugetul prea incarcat al statului, se vrea eliberarea de povara finantarii invatamantului superior care sa fie translatata direct catre student.
      Si nu e nevoie de sclavie de la varsta frageda. Se poate muncii de la 18 ani si nu iei nici un credit.

  5. Da.S-a mai găsit o categorie de oameni care pot fi îndatorați.
    Poate mai bine făceați niște camine .

  6. In loc de credite, puteați face niște camine.
    Dar voi a-ți mai găsit o nișă neindatorata și mai puneți foc pe inflație, stimulând consumul.

  7. Pe vremea lui ceasca se dădeau burse pt studenții a caror familii aveau venituri mici. 500 de lei cred.

  8. Beton. Universitatile vor fixa taxa la 2500/an la prrofilele cu 4 ani si 3333 la cele de 3 ani. Pentru master faci alt credit.

  9. Încearcă ei ceva similar cu sistemul britanic, dar de mers n-o să le meargă.