G4Media.ro

Ce oportunități oferă Republica Moldova companiilor IT și cum pot beneficia antreprenorii…

Ce oportunități oferă Republica Moldova companiilor IT și cum pot beneficia antreprenorii români de aceste condiții (P)

Evoluția colosală a tehnologiilor din ultimele decenii a avut ca rezultat creșterea fluxurilor de cunoștințe și noi tipuri de cooperare între mediul academic și cel de afaceri. România marchează un progres constant în încorporarea acestei creșteri în economie, cadrele juridice și financiare găzduind deja industria tehnologică ca unul dintre factorii motori ai economiei.

Conform studiului privind impactul industriei de software și servicii IT în economia României prezentat recent de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), industria IT a contribuit cu 4% din PIB. 

Asta nu înseamnă însă că România nu se confruntă cu provocări. Conform datelor pentru 2021, se estimează că pentru fiecare 10 mii de specialiști noi pe piață, cererea este dublă, de aproximativ 20 mii de locuri noi de muncă. Acest lucru, alături de o eventuală eliminare a facilităților fiscale pentru companiile IT, idee vehiculată tot mai frecvent în spațiul public, este motiv de îngrijorare pentru unii jucători de pe piață. Competiția pentru talente este dură. Întreprinderile mici luptă să atragă talente care deseori preferă ofertele de muncă ale marilor companii tehnologice prezente pe piață. În aceste condiții, antreprenorii din țară sunt uneori nevoiți fie să angajeze talente străine mai ieftine și mai puțin calificate, fie să se mute în alte țări, luând cu ei oportunități de muncă și capital financiar.

Cum poate mediul tehnologic românesc să răspundă nevoilor antreprenorilor și specialiștilor săi, în special celor legate de competitivitatea prețurilor și accesul la talent?

Confruntată cu provocări similare, Republica Moldova a ales să facă pași decisivi în câteva reforme cruciale, care au ajutat comunitatea tehnologică a țării și economia în ansamblu. Pentru a înțelege mai multe despre implementarea acestor reforme și rezultatele lor, ne adresăm Nataliei Donțu, administrator Moldova Innovation Technology Park, platforma dedicată susținerii și dezvoltării sferei tech.

Q: Politicile și instituțiile care reglementează piețele trebuie să țină pasul pe măsură ce schimbările tehnologice transformă lumea afacerilor. Care sunt reformele principale în domeniul IT, promovate de MITP în acest sens? 

N: Odată cu crearea Moldova Innovation Technology Park în 2018, au fost puse în funcțiune câteva modificări cruciale, pe plan legal și economic, cea mai semnificativă fiind implementarea impozitului unic de 7%, pentru rezidenții MITP. Cu excepția TVA-ului, care este 0% la exportul de servicii, și a impozitului pe venit reținut la sursa de plată (aplicat în cazul achitărilor făcute nerezidenților și persoanelor fizice), impozitul unic de 7% înlocuiește toate taxele și impozitele obișnuite ale companiei — pe salarii (inclusiv datorate de angajați), locale, imobiliare, rutiere și chiar pe profit. Impozitul se aplică pe cifra de afaceri. Pe lângă avantajul financiar evident, prin această schimbare, companiile au fost încurajate inclusiv să-și oficializeze toate profiturile și plățile salariale, în contrast cu perioada pre-MITP, când se mai întâmpla ca unele companii să achite salarii ”la negru”, declarând oficial cifre mult mai mici decât sumele reale. Odată cu eliminarea nenumăratelor impozite, înlocuite de impozitul unic, companiile se simt libere să achite salarii mai mari, oficiale, ajutându-și astfel angajații să-și creeze o “istorie de venituri” favorabilă, care le deschide noi posibilități financiare, cum ar fi accesul mai facil la credite și depozite, economii și pensii.

Q: Investițiile în educație și formare trebuie să fie stimulate și reorientate pentru a sublinia competențele pentru locurile de muncă din viitor. Cum contribuie MITP la fundamentul infrastructurii digitale și al alfabetizării digitale a țării?

Republica Moldova, ca jucător emergent în stadiul tehnologic la nivel mondial, investește masiv în sectorul educației. Noi încurajăm companiile tech locale să se dezvolte, să-și sporească competitivitatea businessului, mizând pe faptul că businessurile IT vor stimula interesul noii generații față de sectorul IT, asigurând o continuitate și dezvoltare durabilă pentru întreaga industrie. 

Q: Cum ține Moldova pasul cu schimbarea mentalității angajaților în ceea ce privește flexibilitatea în muncă? 

N: Ultimele decenii au fost marcate de schimbări pronunțate în ce privește flexibilitatea pe care și-o doresc specialiștii din toate domeniile. Și aici putem vorbi nu doar despre “migrarea” între profesii sau domeniile de activitate, ci și de mai multă libertate în localizarea lor fizică. În acest sens, una dintre cele mai noi inovații legislative ale RM este introducerea noțiunii de „formulă flexibilă de muncă“, care oferă angajaților și angajatorilor un spațiu enorm de manevră în negocierea condițiilor de lucru. Practic, acum companiile rezidente pot angaja profesioniști din orice locație. Acest lucru nu doar deschide porțile talentelor străine să intre și să fortifice abilitățile angajaților locali, ci le permite și companiilor, care altfel ar depinde de lucrul din birou, să fie mai flexibile în privința locației. Atât companiile moldovenești, cât și cele străine își pot deschide acum afaceri în Moldova și angaja specialiști în cadrul MITP, cu beneficiile asociate, fără a fi nevoite să localizeze fizic echipele pe teritoriul Republicii Moldova. 

Q: Sistemele fiscale ar trebui revizuite în lumina noilor provocări financiare ale economiei digitale. În același timp, observăm o ezitare din partea multor antreprenori, inclusiv în România, de a face planuri de lungă durată, deoarece sistemul politic nu garantează stabilitatea legislativă și fiscală pe un termen considerabil. Ce avantaje are Moldova în acest sens?

N: Moldova Innovation Technology Park este unul din proiectele de importanță strategică pentru Republica Moldova, iar Guvernul își asumă susținerea parcului, inclusiv prin garanția menținerii cotei impozitului unic de 7% și a componenței acestuia până în 2026. În același timp, activitatea MITP se extinde până în 2027 inclusiv și deja avem negocieri promițătoare cu autoritățile pentru extinderea activității parcului și a garanțiilor respective pentru încă 10 ani. Aceste garanții oferă o certitudine pentru investitori și fondatori, antreprenori și angajați, în ceea ce privește perspectivele de dezvoltare pe termen lung. 

În ce privește garanțiile guvernamentale, reprezentanții sectorului privat împărtășesc aceleași atitudini. George Teodorescu, Regional Director Mixbook Moldova, explică: ”Beneficiul garanțiilor guvernamentale oferite de legislația curentă în ceea ce privește activitatea parcului și a companiilor rezidente nu poate fi supraestimat. Certitudinea pe care companiile o au acum în baza acestor garanții este propice investițiilor pe termen lung, întrucât antreprenorii și investitorii se simt mai încrezători să dezvolte afaceri în țară, fără riscul destabilizarii pe baza parametrilor politici, a alegerilor sau a altor fluctuații în guvern.”

Punctele forte ale MITP se traduc într-un cadru prielnic pentru afacerile române, care caută condiții mai favorabile, pentru a stabiliza și securiza atât poziția lor economică, cât și încrederea angajaților. Atât afacerile mici, cât și companiile mari pot valorifica avantajele Moldova Innovation Technology Park: impozitul unic de 7%, accesul la specialiști înalt calificați, posibilitatea de muncă remote și sprijinul guvernamental.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează