G4Media.ro

Ce discurs a ținut Irina Rimes înainte de apariția hologramei lui Brâncuși:…

sursa foto: News.ro

Ce discurs a ținut Irina Rimes înainte de apariția hologramei lui Brâncuși: Mă uit la Coloana Infinitului ca un copil care vede o excrescenţă uriaşă a pământului. Mă uit la Coloană şi mi se face dor să cânt

Sute de oameni au fost prezenţi, miercuri seară, în curtea Palatului Regal din Bucureşti, pentru a vedea holograma 3D a lui Constantin Brâncuşi, iar evenimentul care a făcut înconjurul media şi social media în ultimele zile, în urma controversei iscate de afirmaţiile Irinei Rimes, desemnată ambasadoare a lui, a fost deschis de cântăreaţă, care a vorbit despre dragoste şi minimalism, despre simplitate şi „Coloana Infinitului”, preferata sa, transmite News.ro. Pe parcursul întregii zile, sala care găzduieşte 14 opere ale sculptorului a fost vizitată de peste 400 de persoane.

Irina Rimes şi-a început discursul cu un citat din Brâncuşi pe care l-a publicat şi marţi seară pe Facebook: „Arta este oglinda în care fiecare vede ceea ce gândeşte”.

„A trebuit să trec această afirmaţie prin capul meu de foarte multe ori, să înţeleg, într-un final, cât de universal şi cât de accesibil este acest om mie. Dar şi în general cât de permisivă este arta. Am înţeles de ce arta nu cunoaşte graniţe”.

Ea a continuat spunând că nu este avizată în artă. „Nu îndrăznesc şi nu îmi permit niciodată să analizez opera lui Constantin Brâncuşi, pentru că nu sunt vreun doctor docent, dar îmi permit să o simt. Îmi permit să mă bucur de sentimentele pe care mi le provoacă. V-aţi dori să vorbesc în termeni academici? Sau despre modernismul ori valenţele stilistice ale lui Brâncuşi? Dacă chiar aş putea, nu aş face-o. De ce? Pentru că mie îmi place să trec totul prin prisma imaginaţiei mele”.

Cântăreaţa, despre care Ministerul Culturii spune acum că este „promotor strict al evenimentului de la muzeu” şi nu ambasadoarea Zilei „Brâncuşi”, a explicat: „Imaginaţia mea se exprimă simplu şi sincer”.

A spus că a găsit foarte multe semnificaţii ale „Coloanei Infinitului”, lucrarea ei preferată. „Mi-am permis şi îmi doresc să am interpretarea mea. De ce? Pentru că e a mea. Pentru că e rodul imaginaţiei mele”.

Rimes îşi imaginează că lucrarea este o scară „ce urcă spre cer” şi că scara aceasta este arta care îl ridică pe om la cer. „Viaţa omului e scurtă, dar arta rămâne”. Ea a vorbit şi despre dor: „Mă uit la «Coloană» şi mi se face dor. Mă uit ca un copil care vede o excrescenţă uriaşă a pământului. Mă uit şi mă înfior. Mă uit la «Coloană» şi mi se face dor să cânt”.

Emoţionată, Irina Rimes a adăugat: „Am putea vorbi o veşnicie despre Brâncuşi. Eu aş putea învăţa o viaţă despre Brâncuşi şi să îi îndemn pe tineri să înveţe cu mine. Ca artist, mă regăsesc în minimalismul lui Brâncuşi. Mă fascinează felului lui de a se debarasa de toate detaliile inutile atunci când îşi contrează viziunile. Simplitatea acestui om complex pe mine mă inspiră”.

Tânăra a evocat cuvintele lui Brâncuși care își dorea ca operele sale să fie ridicate în parcuri şi grădini publice, „să se joace copiii peste ele, ca şi când s-ar juca peste nişte pietre sau monumente răsărite din pământ, ca şi când ar face parte din natură, nimeni să nu ştie cine le-a făcut, pentru ce sau ce semnifică”.

„Arta este pentru oricine, nu cunoaşte granite. Atâta timp cât poţi să simţi, atâta timp poţi aprecia arta sub toate formele ei. Cunoaşteţi-l pe Brâncuşi, redescoperiţi-l”, a îndemnat ea. „Aşa cum se plimbă toate lucrările lui prin lumea întreabă, plimbaţi-i numele, pentru că a fost roman. Şi dacă acesta este singurul lucru care pe mine mă leagă de Brâncuşi, atunci deja am o sămânţă de mândrie în sufletul meu”, a încheiat Rimes.

Discursul ei, aplaudat de cei prezenţi, a fost urmat de alocuţiuni  ale ambasadoarei Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, şi prim-ministrului Ludovic Orban. Ministrul Culturii s-a rezumat la a mulţumi întregii echipe pentru sprijin.

Holograma lui Constantin Brâncuşi, sistem care a costat ministerul 40.000 de euro, rulează „în buclă” până la miezul nopţii. Fundalul este asigurat de proiecţii pe faţada Palatului Regal.

Accesul vizitatorilor a fost gratuit miercuri în sala „Brâncuşi”, care găzduieşte 14 lucrări ale maestrului, cea mai mare colecţie aflată într-un muzeu. Au fost organizate 3 tururi ghidate, la care au participat peste 400 de persoane, potrivit estimărilor făcute de reprezentanţii Muzeului Naţional de Artă al României.

Constantin Brâncuşi (19 februarie 1876, Hobiţa – 16 martie 1957, Paris) a fost sculptor, pictor şi fotograf, recunoscut drept pionier al modernismului, este unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului 20. Între lucrările sale se numără „Coloana Infinitului”, „Masa Tăcerii”, „Poarta Sărutului”, „Domnişoara Pogany”, „Rugăciunea”, „Somnul”, „Danaida” şi „Cap de copil”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Bravo Irina! Sunt sigur ca geniul lui Brancusi a ales sa-l reprezinti. Todeauna Brancusi a iubit femeile frumoase si inteligente !

    • Ești penibil.

    • Ca si pe cele cântăcioase!

    • Maestrul isi folosea cu dibacie dalta din dotare asupra lor! Doar invatase de la Rodin!

    • Ciudoasă foc hoața pedeserastă care poartă sigla LOSER a mafiei PRO-PSD-ALDE. Normlal, când aude de ”femeile frumoase si inteligente”, când e o colcită bătrână și mustăcioasă. N-o ”iubeste” nimeni, d-aia rămâne doar cu o ”putulica” în gură.

  2. Mai aveti ceva de spus, schizoizilor, latrailor, sexistilor, pafaristilor, basrabenofobilor? Voi, frivolilor, imaturilor, nulitatilor fara coloana de la masa tipalailor, ati oripilat lumea prin aparitiile voastre decrepite! Voi, obraznicia pamantului, voi ab…surzilor, misoginilor fara Diploma celor 7 ani de acasa, nu uitati: oglinda in care ai scuipat se razbuna. Irina a fost de nota zece. Nu s-a inghesuit in spatiul public cu discursuri populiste. Si…Nu a mancat pateu pe Masa Tacerii. Nu a batut cuie in Coloana. Nu a profanat opera si numele maestrului…Voi, gripatilor cu toane exacerbate, ati dovedit lumii intregi ca nu aveti minima buna-crestere, ca sunteti saraci cu duhul si mult mai prosti. Prostia e un dat natural. E urmarea zestrei unui mediu al inconstientilor sau de-a dreptul ticalos. Unde sunteti, mizerabililor? Stati in latrineala voastra? Good luck! Insa n-ar fi rau, deloc rau sa va doara Prostia. Cum nu vii, tu Tepes doamne,….

    • Să facă Țepeș ce anume? Să îi tragă în țeapă pe toți cei care consideră că Ministerul Culturii s-a făcut de căcat punând o pupăză care nu are are nicio treabă cu cultura ca ambasador Brâncuși?
      Bă, dar de ce nu l-am pune pe Guță? Sau pe Adi Minune?
      Bă, dacă prostia ar durea, tu ai fi primul care ar agoniza în chinuri.

    • @Bad@ = LOSER – ESTI PENIBIL! dar stii ce e mai rau? Ca insisti in penibilul si josnicia de care dai dovada.
      Aaa, pardon, avand in vedere ca esti un postac de traditie pe aici, s-ar putea sa ai ciscumstante atenuante.

    • @kafka, bă, dobitocule, dacă penibilii ăia din Ministerul Culturii doreau să atragă tinerii spre Brâncuși, puteau să pună pe altcineva ambasador, pe cineva cu o anumită credibilitate, nu pe duduia asta care, la 28 de ani, ne spune chiar ea, cu dezinvoltură, că nu a prea avut legătură cu cultura.

    • @bade, ratatule! prea v-ati facut de rasul curcilor. Si ati aratat-odata ca sunteti niste MISEI, niste loseri. O data in plus se adevereste ca spatiul a fost infestat de semidocti dezechilibrati, de sfertodocti batuti in cap si de ingrati. Sa vina Tepes. Sa puna mana pe toti alde bad@=ratangii, toti aceia care arunca borhot in ventilatoare si dejectii maronii din gura-hazna. Sa vina si sa va-mparta in doua cete: in smintiti si in misei. In mai multe cete, ca are de unde! Prea v-ati aratat arama! Prea v-ati aratat putreziciunea morala, ura, incultura, proasta-crestere, schizofrenia, prostia enciclopedica, necioplirea academica, lipsa de discernamant etc.!

    • Dragă Sănducule, tu ești bă cel mai penibil comentator de pe acest site!!!!!
      Dacă ar durea prostia care zace în tine erai de mult in coma bei individule…. care împroști cu lături în stânga și in dreapta!!!!
      Îți este așa de greu să accepți că fătuca asta se potriveste ca nuca în perete in a-l promova pe Brâncuși???? Și de ce ar avea nevoie Brâncuși pe care îl știe tot mapamondul să povestească despre el toate tutele????
      Du-te băi si i-ati pastilele.. ..

    • @Sandu, singurul înnecat în ură și venin ești tu, se vede de departe că i-ai vrea morți pe toți cei care au o altă părere decât tine. Democratule!
      Repet, bă, vită, poate pricepi odată: nu am nicio problemă cu Rimes, ea e vinovată doar în măsura în care s-a băgat într-o chestie care o depășește total, are totuși 28 de ani, nu e copil, ar trebui să aibă un discernământ, am o problemă cu Ministerul Culturii și cu modul în care îmi cheltuie mie banii.
      A ieșit un mare rahat din toată chestia cu Brâncuși. O batjocură națională.

    • Suburbanilor lipsiti de politete Manuela-Cruella& bad=ratangiul – o vipera si un sarpe veninos, doar pe jumatate domesticiti! Poti reusi cele mai mai extraordinare figuri de dresaj cu asemenea ligioane. Sunteti atat de incetosati la minte, incat puteti fi usor clasati printre dezechilibratii asasini. Voi nu faceti nici cat un nasture de la sacoul canteretei. Voi reprezentati tipul de personulitate abjecta, tipul de ordura umana care nu accepta sa se converteasca la civilizatie. Daca n-ai in tine minima buna-cresere lasata de la natura, benignele derapaje, inclusiv de exprimare, sunt iminente. Tot ceea ce mai puteti sa faceti, de fapt si de urgenta, este sa stati in coltul vostru, pentru ca sunteti completamente vaduviti de ratiune, de bun-simt. Vorba vine: firea rudimentara nu se vindeca. Provocati voma, diaree, prurit, constipatie, impotenta, frigiditate!

    • Săndică, tată, tu esti ipotent și fără ajutorul nostru!!!!!!!
      :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    • Zise ștoarfa LOSER cu gura plină de la ”putulica”, folosind fantoșa ”manuela”,

  3. * Impotent…:))))))))))))))))))

  4. Eu as fi zis altfel in locul ei, in loc de „excrescenta”: „erectie telurica”.

  5. E bine ca avem holograme 3D la Bucuresti, iar casele de cultura si cinematografele din tara sunt in paragina nefolosite de 25 de ani. E bine si ca avem caldura si apa calda subventionata la Bucuresti in timp ce multi oameni din tara ingheata de frig pentru ca centralele termice nu au fonduri. E bine ca avem 40.000 de Euro pentru holograme, dar nu ii avem pentru constructia/echiparea a 10 WC-uri decente in scoli, gradinite sau spitale. E bine ca avem Bucuresti, in rest dumnezo cu mila!

    Zi-le tu Brancusi cateva cuvinte: „V-am lasat saraci si prosti, va gasesc si mai saraci si mai prosti”

  6. Dargii mei, sunt de acord cu voi toți. Unicul lucru die care nu l-am înțeles este următorul: de ce este neapărat necesar să vă expresați prin intermediul unor cuvinte care nu fac bine nimeni. Nici celor care le scrie şi nici celor care le citeşte. Ca să nu mai vorhbim de Constantin Brâncuşi.

    Cu drag Cami ???

  7. @Sandu sunteți un adevărat poet, până la urmă, uite că nu a fost atât de rău pe cât mă așteptam. Fata și-a făcut temele și treaba.