
BREAKING Curtea Constituțională a validat primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai / Campania electorală pentru turul doi din 18 mai a început oficial
Ora 15.49: Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale a început vineri, imediat după validarea de către Curtea Constituţională a României a rezultatului primului tur de scrutin şi publicarea hotărârii CCR în Monitorul Oficial, transmite Agerpres.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Campania electorală pentru turul al doilea se va încheia pe data de 17 mai, la ora 7:00.
În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, care are loc pe 18 mai, se vor confrunta George Simion (candidatul Alianţei pentru Unirea Românilor) şi Nicuşor Dan (candidat independent).
Aceştia au obţinut la primul tur de scrutin, potrivit datelor finale transmise de Biroul Electoral Central la CCR:
George Simion (Alianţa pentru Unirea Românilor) – 3.862.761 voturi (40,96%)
Nicuşor Dan (independent) – 1.979.767 voturi (20,99%).
În campania electorală pot fi utilizate numai următoarele tipuri de materiale de propagandă:
* afişe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură; afişele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură şi vor fi amplasate în locurile speciale pentru afişaj;
* materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală;
* publicitate în presa scrisă;
* materiale de propagandă electorală online;
* broşuri, pliante şi alte materiale tipărite.
Toate materialele publicitare politice (materialele de propagandă electorală) trebuie evidenţiate conform Hotărârii Autorităţii Electorale Permanente nr. 9/2025 privind modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală la alegerile pentru preşedintele României din anul 2025.
În campanie, primarii le asigură candidaţilor panouri electorale distincte de cele amplasate pentru alte tipuri de alegeri. Pe un panou electoral fiecare candidat poate aplica un singur afiş electoral.
Prin panou electoral se înţelege suprafaţa plană continuă sau ansamblul de suprafeţe plane dispuse într-un areal sau perimetru compact, având destinaţia de asigurare a afişajului electoral, astfel cum este stabilită prin dispoziţie a primarului.
Sunt interzise materiale publicitare politice (materiale de propagandă electorală) care combină culorile într-o succesiune ce reproduce drapelul României sau al altui stat, indiferent de mediul de publicare a acestora, cu excepţia situaţiei în care respectiva succesiune de culori este reprodusă de semnul electoral al competitorului electoral.
Sunt interzise utilizarea în scop electoral a vehiculelor inscripţionate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaţilor, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă şi oricare alte materiale electorale care nu sunt prevăzute la art. 36 alin. (2) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
În preziua votării şi în ziua votării, îndepărtarea materialelor publicitare politice (materialelor de propagandă electorală) de orice tip din clădirea sediului secţiei de votare din ţară şi de pe respectiva clădire se dispune de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi se duce la îndeplinire prin persoanele desemnate de primar, de îndată.
Potrivit Biroului Electoral Central, este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale.
Ora 12.43: Curtea Constituțională a anunțat oficial, într-un comunicat de presă, că a respins ca neîntemeiată cererea de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale și a validat scrutinul. Deciziile au fost luate cu unanimitate.
Comunicatul CCR:
În ziua de 9 mai 2025, în cadrul controlului pentru respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, conferind efectivitate competențelor înscrise în Constituția României și având în vedere votul exprimat în primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2025, judecătorii constituționali au hotărât, cu unanimitate de voturi:
– respingerea ca neîntemeiată a cererii de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din cadrul primului tur de scrutin din data de 4 mai 2025, formulată de Sebastian-Constantin Popescu;
– confirmarea și validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, în cadrul primului tur de scrutin din data de 4 mai 2025;
– organizarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României în ziua de duminică, 18 mai 2025, la care participă domnul George-Nicolae Simion și domnul Nicușor-Daniel Dan, în această ordine.
* * *
Hotărârile sunt definitive și general obligatorii.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ora 12.37: Curtea Constituțională a validat primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, potrivit surselor G4Media.
Știrea inițială: Curtea Constituţională a României (CCR) discută, vineri, începând cu ora 12:00, cererea lui Sebastian Popescu, care a candidat pentru Cotroceni, de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale din 4 mai.
De asemenea, tot în şedinţa de vineri, instanţa constituţională va lua în discuţie şi confirmarea/validarea rezultatului primului tur al alegerilor.
Preşedintele Partidului Noua Românie, Sebastian Popescu, a explicat, marţi, pentru AGERPRES, că depunerea contestaţiei la Curtea Constituţională este un demers prin care a dorit să transmită „un mesaj de alarmă” şi să spună lucrurile „extrem de grave ” care s-au întâmplat, din punctul său de vedere.
El a subliniat că a pornit în cursa electorală cu „un handicap enorm, imens”, susţinând că nu a beneficiat de prezenţă în mass-media.
A acuzat faptul că „nu există respect faţă de alegeri democratice, faţă funcţia de preşedinte” şi totul este „o manelizare excesivă, o superficializare„ şi „nişte jocuri exclusiv de culise pentru putere, unde românul nu există, interesul lui nu există, România nu există”.
Sebastian Popescu a menţionat că, deşi contestaţia este formulată pentru a cere anularea alegerilor, pentru că, altfel, nu avea procedură legală, nu se putea adresa CCR cu alt capăt de cerere, sunt formulate, în subsidiar, şi alte cerinţe.
„Scopul nu este de a crea haos, de a anula, efectiv, alegerile, că, oricum, nu se vor anula, pentru că sunt multe motive care să nu producă o astfel de decizie. Rolul acestei contestaţii este de a atrage atenţia că nu am învăţat nimic din ce s-a întâmplat anul trecut şi, pe alocuri, a fost mai grav anul acesta”, a menţionat Popescu.
El se aşteaptă ca cererea înaintată Curţii Constituţionale să fie respinsă ca „inadmisibilă”.
Din datele publicate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, după centralizarea tuturor proceselor verbale, Sebastian Popescu (PNR) a obţinut 25.994 voturi (0,28%) la alegerile din 4 mai.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii