G4Media.ro

Cazurile de rujeolă sunt în creștere în SUA/ Experții au identificat două…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Cazurile de rujeolă sunt în creștere în SUA/ Experții au identificat două cauze: călătoriile internaționale, împreună cu scăderea ratelor de vaccinare la nivel mondial

Tot mai multe cazuri de rujeolă au fost raportate în Pennsylvania, Virginia și Georgia în ultimele săptămâni, potrivit departamentelor locale de sănătate. Călătoriile internaționale, împreună cu scăderea ratelor de vaccinare la nivel mondial, se află probabil la originea acestui val de cazuri, spun experții, scrie CNN.

Departamentul de Sănătate Publică din Philadelphia a confirmat cel puțin nouă cazuri de rujeolă în ultima lună, după ce o persoană a contractat virusul extrem de contagios în afara Statelor Unite și a expus un părinte și un copil la un spital pentru copii, potrivit purtătorului de cuvânt al departamentului de sănătate, James Garrow. Această expunere a dus apoi la un focar de infecție la o grădiniță din Philadelphia, care include cel puțin cinci copii.

Oficialii din domeniul sănătății din Virginia avertizează, de asemenea, persoanele care au călătorit recent de pe două aeroporturi – Aeroportul Internațional Dulles, pe 3 ianuarie, și Aeroportul Național Reagan Washington, pe 4 ianuarie – cu privire la posibila expunere la virus după ce o persoană care se întorcea în SUA din străinătate a trecut prin Virginia de Nord.

În plus, un singur caz de rujeolă a fost confirmat la „un rezident nevaccinat din zona metropolitană Atlanta”, a anunțat joi Departamentul de Sănătate Publică din Georgia.

„Persoana a fost expusă la rujeolă în timp ce călătorea în afara țării”, se arată într-un comunicat de presă. „Departamentul de Sănătate Publică lucrează pentru a identifica orice persoană care ar fi putut avea contact cu individul în timp ce acesta era contagios”.

Nu este vorba doar de Statele Unite. În Marea Britanie, un focar de rujeolă continuă să se extindă: din octombrie au fost raportate 216 cazuri confirmate și 103 cazuri probabile. Agenția britanică de securitate sanitară a declarat un incident național pentru a semnala riscul tot mai mare pentru sănătatea publică.

„Este întotdeauna îngrijorător când avem un caz de rujeolă din cauza probabilității ca acesta să se răspândească la alte persoane”, a declarat dr. Thomas Murray, profesor de pediatrie la Școala de Medicină din Yale, care se concentrează pe bolile infecțioase și sănătatea globală.

„Aproximativ 90% dintre persoanele susceptibile care sunt expuse vor prezenta semne și simptome ale bolii, deci este foarte contagioasă.”

De ce se răspândește rujeola?

Rujeola a fost eliminată în Statele Unite în anul 2000, după ce virusul nu s-a răspândit timp de mai bine de un an, în mare parte datorită unei „campanii de vaccinare extrem de eficiente”, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

Cu toate acestea, sunt încă posibile focare în SUA, deoarece virusul nu este eliminat la nivel mondial. Există mai multe țări cu focare active.

„Multe dintre bolile pentru care avem vaccinuri au dispărut practic din Statele Unite, dar cu siguranță nu și din alte locuri din lume”, a declarat Murray.

Dacă o persoană nevaccinată merge într-o țară în care o boală este încă frecventă, se infectează și o aduce înapoi în SUA, notează Murray, aceasta poate răspândi virusul la alte persoane nevaccinate.

„Există o mulțime de călătorii dus-întors”, a spus el. „Dacă câteva persoane nevaccinate care se adună împreună și acea boală este introdusă în acea populație, puteți avea grupuri mari de cazuri”.

Scăderea ratelor de vaccinare

Ratele de vaccinare în SUA rămân, de asemenea, scăzute, în special în rândul copiilor, potrivit purtătorului de cuvânt al Academiei Americane de Pediatrie, Dr. Christina Johns, medic pediatru de urgență din Maryland, la un centru de îngrijire urgentă PM Pediatric Care.

Aproximativ 92% dintre copiii din SUA au fost vaccinați împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (numit vaccin ROR) până la vârsta de 2 ani, potrivit unui raport din 2023 al CDC – sub ținta federală de 95%.

Procentul de copii de grădiniță care au primit vaccinurile obligatorii de stat împotriva rujeolei a rămas, de asemenea, sub ținta federală pentru anul școlar 2022-23, potrivit datelor CDC. Iar rata scutirilor de vaccin pentru copii a atins cel mai ridicat nivel raportat vreodată în SUA.

Copiii ar trebui să primească două doze de vaccin ROR, potrivit CDC: prima doză la vârsta de 12 până la 15 luni și a doua la vârsta de 4 până la 6 ani.

Înainte de programul național de vaccinare împotriva rujeolei, aproximativ 3 până la 4 milioane de persoane contractau virusul în fiecare an, iar aproximativ 400 până la 500 de persoane mureau.

Ultima epidemie semnificativă de rujeolă din SUA a fost în 2018-19 în Rockland County, New York, concentrată în rândul copiilor nevaccinați din comunitățile evreiești ortodoxe.

Deși CDC a raportat doar 56 de cazuri de rujeolă în 2023, Johns spune că este prea mult atunci când există un vaccin foarte eficient.

„Majoritatea oamenilor nu au văzut niciun caz de rujeolă”, a subliniat ea. „Ei nu au cu adevărat o apreciere a gravității bolii”.

Răspândirea și simptomele rujeolei

Virusul rujeolei se poate răspândi atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, persistând în aer până la două ore după ce părăsește o încăpere, potrivit lui Murray. Virusul poate trăi, de asemenea, pe suprafețe, cum ar fi clanțe de ușă, pentru aproximativ aceeași perioadă de timp.

Când încep simptomele, acestea sunt similare cu cele ale multor boli respiratorii – febră mare, tuse, ochi roșii, nas care curge și congestie – urmate de o erupție cutanată „destul de caracteristică”, a spus Murray.

„Obții leziuni roșii plate, pete roșii plate care încep de obicei pe față și se deplasează în jos pe corp, pe piept și pe trunchi și pe extremități”, a spus el. „Poate fi o erupție pe tot corpul și este destul de severă”.

Perioada de incubație pentru rujeolă este foarte lungă, adaugă Murray. Este nevoie de aproximativ 10 până la 12 zile pentru ca simptomele inițiale să apară după expunere.

Din această cauză, majoritatea persoanelor infectate presupun că simptomele lor respiratorii nu sunt altceva decât o răceală până când apare erupția cutanată la trei până la cinci zile de la debutul bolii inițiale, potrivit lui Murray. Chiar și atunci, majoritatea oamenilor – inclusiv unii medici – nu vor recunoaște o erupție cutanată de rujeolă.

„Cu cât este mai tânăr furnizorul de servicii medicale, cu atât este mai puțin probabil ca acesta să fi văzut un caz”, a spus Murray. „Dar, cu siguranță, atunci când circulă, facem tot ce putem pentru a face cunoscut ce trebuie să căutăm”.

Riscurile pentru sănătate ale rujeolei

Ratele scăzute de vaccinare ROR pot pune în pericol persoanele nevaccinate și subvaccinate, spune Johns, în special copiii și cei cu probleme ale sistemului imunitar.

Rujeola poate duce la complicații grave, în special la copiii sub 2 ani, cum ar fi orbirea, encefalita sau inflamația creierului și pneumonia severă, potrivit lui Murray.

„Rujeola este, de asemenea, un virus care doboară părți ale sistemului imunitar”, a spus el. „Există dovezi recente că a avea rujeolă crește susceptibilitatea la alte infecții”.

O complicație rară numită panencefalită sclerozantă subacută poate apărea, de asemenea, la șapte până la 10 ani după infecție și poate duce la convulsii, precum și la deteriorarea comportamentului și a minții.

În plus, o persoană care nu face vaccinul ROR riscă să contracteze oreionul și rubeola, care sunt rare, dar încă în circulație în SUA din cauza călătoriilor internaționale.

În 2023, 436 de cazuri de oreion au fost raportate de 42 de jurisdicții, potrivit datelor CDC. Rubeola este mai puțin frecventă, mai puțin de 10 persoane din SUA contractând virusul în fiecare an.

Ce trebuie să faceți dacă ați fost expus la rujeolă

Dacă sunteți complet vaccinat împotriva rujeolei, șansele de infectare după expunere sunt foarte mici, deoarece cele două doze din copilărie conferă, de obicei, imunitate pe toată durata vieții, spun experții.

„Nu este imposibil, dar este foarte, foarte scăzută”, notează Murray.

Dar pentru persoanele care nu sunt nevaccinate sau care au un sistem imunitar slab, riscul crește – „mai ales dacă știu că se află într-o zonă în care a circulat rujeola”, a spus el.

Dacă credeți că ați fi putut fi expus la rujeolă, rămâneți acasă până când un plan este pus în aplicare, sfătuiește Murray.

„Sunați înainte de a merge la orice unitate de îngrijire a sănătății, deoarece acea unitate de îngrijire a sănătății poate anticipa sosirea dumneavoastră și se poate asigura că sunteți plasat în camerele de izolare corespunzătoare”, a spus Murray. „Ultimul lucru pe care vrem să îl facem este ca cineva cu rujeolă să stea în sala de așteptare a camerei de urgență”.

Persoanele nevaccinate care știu când au fost expuse pot primi vaccinul ROR în termen de 72 de ore de la expunere pentru a preveni complet boala sau pentru a diminua gravitatea bolii, adaugă Murray.

În ceea ce privește tratamentul, virusul trebuie pur și simplu să își urmeze cursul, spune el. Nu există un tratament antiviral specific, iar îngrijirea medicală este în principal de susținere: rămânerea acasă de la școală sau de la locul de muncă pentru a se odihni și a bea multe lichide.

În cazul în care o persoană infectată cu rujeolă prezintă simptome de encefalită, cum ar fi dureri de cap, febră mare sau convulsii, aceasta ar trebui să fie dusă imediat la un spital.

„În mod obișnuit, spitalizarea pentru rujeolă are loc atunci când copiii sunt în dificultate respiratorie din cauza afectării plămânilor, cum ar fi pneumonia, sau sunt deshidratați și au nevoie de fluide intravenoase”, a spus Johns.

Cazurile severe de rujeolă în rândul copiilor pot fi tratate și cu vitamina A, potrivit CDC, pentru a susține sistemul imunitar.

„Vitamina A trebuie administrată imediat după diagnosticare și repetată a doua zi”, a precizat agenția.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...