G4Media.ro

Cazul Liviu Dragnea, pe ordinea de zi de luni a Curții Constituționale…

Cazul Liviu Dragnea, pe ordinea de zi de luni a Curții Constituționale și a Înaltei Curți de Casație și Justiție: La ÎCCJ, un nou termen în dosarul angajărilor fictive, la CCR – sesizarea lui Iordache privind completurile de trei judecători, care ar putea anula condamnarea în primă instanță a liderului PSD

Cazul Liviu Dragnea este luni pe ordinea de zi atât a Curții Constituționale (CCR), cât și a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

La CCR se judecă, din nou, sesizarea depusă de Florin Iordache, în numele lui Liviu Dragnea, prin care se solicită constatarea unui conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în dosare de corupţie, care ar putea avea ca efect reluarea procesului liderului PSD privind angajările fictive de la Protecția Copilului Teleorman, unde Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare. Tot luni, CCR discută și sesizare PNL prin care se solicită respingerea ca inadmisibilă a cererii lui Iordache, pe motiv că acesta, în calitate de vicepreședinte al Camerei Deputaților, nu ar avea competența să introducă o acțiune la Curtea Constituțională privind un posibil conflict juridic, competență exclusivă a președintelui Camerei.

La ÎCCJ se judecă, în apel, tocmai condamnarea primită de Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive, după ce instanța supremă a decis pe 15 aprilie un nou termen după ce DNA a cerut completului să sesizeze CCR cu două excepții de neconstituționalitate.

Ședința de la Curtea Constituțională

Pe 19 aprilie, Curtea Constituțională a amânat din nou, pentru a treia oară, pronunțarea unei decizii pe completurile specializate de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit unor surse din cadrul CCR, documentația aferentă speței este incompletă, iar judecătorii au solicitat studii comparative despre la situația din alte state referitoare la completurile specializate de la Curțile Supreme.

”Curtea Constituțională a reluat deliberările asupra cererii formulate de președintele Camerei Deputaților de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte, constând, în esență, în refuzul explicit al Înaltei Curți de Casație și Justiție de a aplica o lege adoptată de Parlament şi a dispus amânarea pronunţării pentru data de 20 mai 2019”, se arată într-un comunicat CCR transmis după ședință.

Cu o zi înainte, șefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, i-a trimis preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, un răspuns primit de la Reţeaua Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din Uniunea Europeană, în care se arată că, la nivelul instanţelor supreme, doar Austria are completuri specializate în dosare de corupţie.

În aceeași zi, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis Curții Constituționale, într-o analiză privind completurile specializate de la instanțele din România, că o lege prevede, fără nicio distincție, înființarea de astfel de completuri, în vreme ce un alt act normativ lasă la latitudinea Înaltei Curți de Casație și Justiție dacă înființează sau nu completuri specializate. De asemenea, CSM a explicat că din 14 Curți de Apel care au transmis date către Consiliu, 13 au înființat completuri specializate. La fel, 27 de Tribunale din 34 au înființat astfel de completuri.

În sesizarea depusă la CCR pe 25 martie, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache susţine că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a refuzat să constituie completuri specializate, aşa cum prevedea Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

În replică, Cristina Tarcea a arătat că vicepreşedintele Camerei Florin Iordache a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale, care a stabilit anterior, cu referire la funcţia de prim-ministru, că atribuţiile constituţionale nu pot fi delegate. Anterior, ea declarase că în ultimii 15 ani au fost soluţionate de Instanţa supremă 170 de dosare care intră sub incidenţa legii privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Pe 7 mai, Curtea Constituțională a amânat, tot pentru 20 mai, luarea unei decizii privind competența lui Florin Iordache de a sesiza CCR în locul lui Liviu Dragnea. Sesizarea a fost făcută de PNL, partid care a solicitat Curții să precizeze dacă președintele Camerei Deputaților își poate delega atribuția de sesizare a CCR către unul dintre vicepreședinți. Liberalii au depus sesizarea după ce vicepreședintele Florin Iordache, căruia Liviu Dragnea îi delegase atribuțiile de președinte, a sesizat la CCR presupusa nelegalitate a compunerii completelor de 3 judecători de la Curtea Supremă.

Ședința de la Înalta Curte de Casație și Justiție

Pe 15 aprilie, completul de 5 judecători din dosarul lui Liviu Dragnea a stabilit un nou termen pentru 20 mai după ce procurorul DNA de ședință, Raluca Mirică, a cerut sesizarea CCR cu două excepții de neconstituționalitate, iar instanța a decis să le acorde avocaților apărării timp să își pregătească strategia de apărare.

DNA a ridicat două excepții de neconstituționalitate, una pentru Articolul 174 din Codul Penal și a doua pe art 29 din legea 78/2000, articolul privind completurile specializate pe corupție.

În timpul termenului din 15 aprilie, și avocații inculpaților au cerut amânarea pentru a aștepta decizia CCR pe sesizarea lui Florin Iordache privind nelegalitatea completurilor de 3 judecători.

De notat că la 1 iunie Luciana Mera, judecătoare care face parte din complet, se pensionează, ceea ce ar putea duce la o reluare a procesului de la început, în funcție de decizia completului.

În timpul audierii din 15 aprilie, Liviu Dragnea s-a declarat din nou nevinovat și a susținut că acesta este ”un dosar politic”.

Două zile mai târziu, pe 17 aprilie, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a explicat că procurorul de ședință din dosarul lui Dragnea a invocat două excepții de neconstituționalitate, care în final au dus la amânarea cu mai bine de o lună a procesului, din necesitatea de a se adapta la pozițiile inculpaților, dar a precizat că, de regulă, invocarea uneia sau mai multor excepții de neconstituționalitate nu reprezintă motiv de amânare a unui proces.

Tot pe 15 aprilie DNA a cerut schimbarea unor încadrări juridice în cazul lui Liviu Dragnea și a altor doi inculpați din procesul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

În cerere, DNA solicită schimbarea încadrării juridice în cazul lui Liviu Dragnea din instigare la fals intelectual în formă continuă în instigare la fals intelectual în formă continuată. Pentru această infracțiune, instanța de fond l-a achitat în unanimitate pe liderul PSD, însă DNA a făcut apel și solicită condamnarea. De precizat că Dragnea a primit 3 ani și jumătate de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, însă a fost achitat pentru instigare la fals intelectual.

DNA a solicitat schimbarea încadrării juridice din fals intelectual în formă continuă în fals intelectual în formă continuată și în cazul Olguței Șefu, fost director executiv adjunct la Protecția Copilului Teleorman, iar în cazul Rodicăi Miloș, fost director executiv la aceeași instituție, din abuz în serviciu în formă continuă în abuz în serviciu în formă continuată.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

35 comentarii

  1. Sper ca Dragnea sa fie facut scapat de CCR si ICCJ, sa nu mai voteze nimeni PSD in vecii vecilor.

    • Hai, fii cinstit… asta e dorința ta ascunsa. Sa îți vezi stăpânul scăpat și sa îți iei bonusul… trol sovietic

    • Ma gandesc pe termen lung.

      Daca il ia pe Dragnea, prostimea va fi in continuare bombardata de slugile Antena 3 cu mesajul „uite, Dragnea v-a marit pensiile si l-au arestat!”.

      Daca nu il ia, va ramane tinta de huiduit pentru noi toti.

      Nu stiu cum e mai bine pe termen lung. Odata cu incarcerarea lui Dragnea, nu se va opri PSD-ul, vor fi altii si altii.

  2. nu cred ca are cineva vreun dubiu de ce decizie da ccr . i se pare cuiva ca nu sunt vandutii lui dragnea ?

    • CCR se va comporta cam la fel ca si in cazul completelor de 5. Adica dupa ce se va da sentinta la ICCJ daca aceasta va fi de condamnare vor hotara ca acele complete de trei nu au fost specializate si procesul va trebui reluat la acel complet. Daca decizia va fi de achitare si completele de trei nu trebuiau sa fie specializate. Pozitia lor va fi in functie de decizia de la ICCJ.
      In cazul completelor de 5 decizia CCR a fost de la inceput pentru o noua tragere la sorti. A avut loc „de indata” la ICCJ o noua tragere la sorti dupa care CCR-ul a publicat motivarea deciziei astfel ca ICCJ a mai facut o tragere la sorti. Deh, in interesul justitiei . . .

  3. hehe luni s-a asigurat poporului cu iq subunitar circ cu mazare ca sa uitam de mizeria pregatita la ccr pentru cariat!

  4. Cu dragnea pacaliti poporul…Focul se stinge de la baza, nu de la varf.

  5. Hai cu parnaia! Doamne ajuta!!!

  6. Luni Dragnea este eliberat de orice raspundere.Daca se dorea condamnarea lui,era de mult in puscarie.Pacat! Dragnea va ramane tot un infractor si in libertate.Desi presedinta I.C.C.J. in motivatia pe care a trimis-o C.C. a aratat destul de clar ca Iordache nu avea dreptul sa faca sesizare,in numele presedintelui cam.dep. in chestiunea completelor ,C.C.R. i-a dat curs.Ce sa intelegem din asta?Ori urmeaza un nou termen ,pana dupa 01.iunie ptr.ca una dintre judecatoarele care a facut parte din complet sa se pensioneze.Atunci procrsul se reia de la capat,Dragnea avand timp apoi sa isi faca jocurile.Ptr.modul in care a vorbit despre justitie ,ptr.faptul ca a vrut sa o „ingenuncheze” in repetate randuri ar trebui pus in lanturi.Ce fel de model este aceasta persoana cocotata in varful unui partid,al 3-lea om in stat , a carei viata personala nu are nimic exemplar ptr.tineri si chiar ptr noi cei mai in varsta.A reusit sa distruga imaginea unui partid.Dumnezeu i-a luat mintile.Trebuie sters semnul egal dintre Dragnea si P.S.D.Acesta este un simplu membru de partid care are o functie.Nu- intereseaza decat problemele lui penale.De doi ani numai asta face.Se discuta doar de modificari ale codurilor penale,ordonante de urgenta ..e.t.c.Maine 20.05.ar trebui sa mearga unde ii este locul: la puscarie.Am mari indoieli.

    • PSD-PCR este o cloacă!
      Fara sprijinul greucenilor de la vârf, Dragnea nu ar fi reușit să își pună oamenii marionetă in atâtea funcții vitale pentru organismul statal. Cei care l-au sprijinit benevol sau pentru diverse beneficii sunt direct răspunzători, iar restul care au tăcut sunt complici!

      #sieuvotez #farapenali

      PS: Liviu Dragnea e un căcat de om și o știe o țară.

    • Intr-un stat fara morala, puscaria e o fala.

    • Justiție de rahat, într-o țară plină de naivi. Toată lumea, la vot, altfel……jaleșișproteste

  7. NU VOTEZ!
    M-AM SĂTURAT DE HOȚI!

    • De hoții de la USR care nu au avut cum să fure din moment ce nu au fost la putere?!

      Sictir disperaților!

      #sieuvotez #farapenali

    • Ia-ti sapca rosie cu trandafiri si lasa-ne ca nu mai merge. Cine nu voteaza voteaza cu p$d sau nu intelegi un lucru simplu!

    • Ce postac scarbos psdist, intai si-a facut contul ”gogu” care postacea gretos si vulgar, si i-am tot dat raport. Apoi apare cu unul nou numit ”realgogu”, care se dadea chiar opozant, ca de vreo cateva zile s-o dea pe-aia dreapta, adica el nu voteaza, ca toti sunt hoti – schema tipica de manipulare. Zau, mai gogule, mai bine lasa-ne, noi ne-am saturat de tine, tu nu te-ai saturat de noi?

    • @gicu Puterea corupe, vor fura!

    • @ion din balon
      Crezi că-mi pasă? Mi-e indiferent ce partid vine la guvernare, hotia va fi aceiași.
      Se străduiește careva să facă ceva pentru țara voastră, pentru poporul vostru?
      Nu, băiete!
      Ei și neamurile lor, atât!
      EU NU VREAU SĂ VOTEZ!

    • @ Gabriela Constantinescu
      Pe tine te cunosc, mi-esti indiferenta.
      O babă comunistă.

    • @RealGogu oprește-te din postat comentarii dacă oricum ești convins că toți politicienii sunt corupți sau coruptibili. Te încurci in afirmații, recunoști că USR nu au furat, nu au fost la putere, dar 100% vor fura daca vor avea ocazia…ești penibil!!!

      Regret că ți-am răspuns primului comentariu imbecil, nu te obosi sa continui discutia.

    • Gogule,
      Textul ăsta: „Nu votez. M-am săturat de hoți” v-a sosit de la „Centru” pe aceleași căi ca și textul din 2016: „Nu votez. Sunt toți aceeași mizerie” ?
      Vreau să zic că tehnica a avansat de atunci și nu ar mai fi cazul tot de porumbei călători…

  8. Tărăgănarea si tagiversarea dosarului,arată de la sine un mod de a fi scăpat.Mai nou aranjarea cu circul”Mazăre”ar fi încă un dubiu care ar fi doua cazuri unul mai important decît altul în a se face dreptate si care v-a demonstra mîine cît de la mîna hotilor este justitia romănă.Dacă Dragnea v-a fi si mîind amînat ,pensionarea judecătoarei îl v-a ajuta pe inculpatul si hotul Romăniei să facă aripi si să fie ca si scăpat.Doamne ajută mîine să vedem o justitie drwaptă si competentă.!

    • Eroul Mazare va fi primit maine pe Otopeni cu covorul rosu si fanfara militara.

    • Urmeaza sa vedem daca ajunge in Romania, asta o data, si-a doua, daca o fi iar vorba de vreo amanare, judecatoarea care iese la pensie de la 1 iunie, ar putea sa amane momentul respectiv si sa mai stea pana finalizeaza acest dosar, tocmai pentru a nu fi fost degeaba tot efortul si nebunia de pana acum. Eu cred ca dragnea are sanse mari sa incheie procesul maine.

  9. Toate instanțele care judeca luni 26.05.2019 cazul se vor face ca vor judeca.
    Apoi vor scapa infractorul!
    Bravos justiția romana!
    In fapt cum puteai sa decizi?
    Asa imparțială si echidistanță!!!

  10. Spre stiinta postacilor:
    Postaci precum atestat,realgogu fost gogu, emil etc. sunt cunoscuti si nu mai sunt credibili cu provocările in prostie.
    Rog retragerea sau alt nume.
    Pana ma prind si va public iar si iar!

  11. Ccr va admite sesizarea lui iordache si va declara neconstitutionale completurile de 3. Apoi va admite si sesizarea pnl si va declara neconstitutionala sesizarea lui iordache.

    • La kiseleffzece e necesar adunarea Feshtilelor Functionale

    • Sa fim serioși,aia de la CCR habar nu au de capul lor și au nevoie de un băiat „deștept” ca Dragnea, sa vina sa ii lumineze și pe ei.
      Niște scursuri comuniste toti. A sosit timpul sa dam șanse și altora sa dovedească ca poporul roman nu este doar nomad, sau format din curve, gardieni publici, sau cerșetori, deși ar fi ușor de catalogat.

  12. Sper ca curtea și judecători sa fie cinstiți Liviu Dragnea nu a făcut rău, cât a făcut alții mai rău, nu Liviu a deturnat fondurile pt. Autostrada și Videanu, Berceanu, Udrea este fugit și alții, Liviu nu a fugit din România, pt. Ca nu are de ce. Hai PSD, Forza PSD. Muriți de ciuda PNL USR.

    • Cei care vor anularea condamnării lui Dragnea la 3 ani și jumătate de pușcărie cu executare trebuie mai întâi să arate unde este definiția legal adoptată a „completului specializat în corupție”. Un complet specializat în corupâie ar trebui să fie alcătuit din „judecători specializați în corupție”. Facultățile de drept din România nu „specializează” absolvenții cum se întâmplă, de exemplu, la medicină. Judecătorii au de judecat tot felul de conflicte din tot felul de domenii care n-au cum să le fie cunoscute în amănunt nici măcar când ajung în pragul pensiei. De aceea în desfășurarea proceselor judecătorii, procurorii, avocații și chiar justițiabilii apelează la experți de cele mai variate specializări: tehnică, tehnologie, medicină, criminologie, economie, artă, chiar și legislație (așa cum, de exemplu, se apelează chiar în acest caz la… CCR), istorie, sport ș.a.
      Deci un complet format din trei judecători care au îndeplinit condițiile de stagiu pentru a lucra la ÎCCJ, care în caz de necesitate cere și folosește expertize elaborate de experți tehnici judiciari atestați de către Ministerul justiției conform OG 2/2000 „Legea experților tehnici” este un COMPLET SPECIALIZAT. Altfel de interpretare a noțiunii de „specializat” este… avocățească, destinată să întârzie finalul logic, normal.

  13. Justiție de rahat, într-o țară plină de naivi. Toată lumea, la vot, altfel……jale și proteste inutile

  14. CCR e doar o adunatura majoritar de slugi politice, cariersit, fosti activisti pcr, fosti turnatori la Securitate si alte asemenea lepădături care au pervertit Constitutia in fplosul mafiilor si au distrus Justitia in Romania. Justitia a devenit principalul aparator al hotilor. RO nu e stat de drept, cu stat securisto-mafiot.

  15. Mă aștept să văd noi amânări în ambele cazuri. Mai mult ca sigur Î.C.C.J. astăzi se va pronunța strict pe excepțiile ridicate atât de avocații apărării cât și de procurorul DNA.
    Iar C.C.R. probabil că va amâna pentru că Referendumul și alegerile europarlamentare sunt abia pe 26 mai și parcă nu ar da ei o decizie înainte de acest eveniment. Sunt tare curios cum va motiva C.C.R. o nouă amânare. Motivațiile amânărilor repetate au devenit un adevărat exercițiu de imaginație.