G4Media.ro

Câte celule au existat pe Pământ de-a lungul istoriei sale? Cum a…

Sursa foto: Pexels / Pixabay

Câte celule au existat pe Pământ de-a lungul istoriei sale? Cum a avut loc producția de energie și molecule necesare vieții de-a lungul timpului

Toate ființele vii sunt formate din celule. Deși este dificil de determinat exact când au apărut primele celule, estimările sugerează că datează de acum aproximativ 3,8 miliarde de ani. Câte dintre ele au existat pe Pământ de la apariția vieții? Cercetătorii au explorat recent această mare întrebare, transmite Rador Radio România, care citează sciencepost.fr.

Pe Pământ, în fiecare an, aproximativ 200 de miliarde de tone de carbon sunt folosite pentru a produce energie și pentru a construi moleculele necesare vieții. Acest proces se numește „producție primară”. Astăzi, acest lucru are loc în principal prin fotosinteză oxigenată.

De exemplu, fotosinteza este modul în care plantele își fac propriile alimente folosind lumina soarelui, dioxidul de carbon din aer și apa din sol. Totuşi, atunci când oamenii de știință vor să înțeleagă cum s-a întâmplat acest lucru în trecut, devine puțin mai complicat. Pentru a se întoarce în timp și a estima modul în care viața a produs energie și molecule în erele antice, cercetătorii examinează indicii lăsate în rocile sedimentare antice.

De fapt, aceste roci acționează ca arhive, înregistrând informații despre mediile trecute ale Pământului. Studiind aceste înregistrări, oamenii de știință pot urmări cum a avut loc producția de energie și molecule necesare vieții de-a lungul timpului.

Este cumva ca și cum ai citi o carte veche de istoria Pământului pentru a înțelege cum a evoluat și a prosperat viața. În timpul muncii lor, cercetătorii au compilat estimări anterioare ale producției primare antice și ale altor surse. Ei au estimat că 100 de chintilioane (sau 100 de miliarde de miliarde) de tone de carbon au fost produse de la originea vieții pe Pământ.
Astăzi, producția primară actuală este realizată în principal de plante terestre și microorganisme marine. Cu toate acestea, în trecut, alte organisme erau dominante. Folosind diferite tehnici, cercetătorii au putut identifica momentele în care diferiți producători primari au fost cei mai activi. Apoi au ajuns la concluzia că plantele terestre și cianobacteriile au fost probabil principalii contribuitori.
Estimând producția primară și identificând organismele responsabile, cercetătorii au reușit apoi să estimeze extinderea vieții pe Pământ. În prezent, există aproximativ 10^30 (1 chintilion) celule pe Pământ. Potrivit estimărilor lor, între 10^39 și 10^40 de celule ar fi existat și pe Pământ.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...