G4Media.ro

Cât de mare e diferența între numărul de teste și numărul de…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cât de mare e diferența între numărul de teste și numărul de persoane testate. România testează, în medie, puțin peste 100 de persoane pe zi în fiecare județ

„Până la această dată, la nivel național au fost prelucrate 838.953 de teste și au fost testate 493.858 de persoane„, a fost noutatea din comunicatul transmis pe data de 11 iulie de către Grupul de Comunicare Strategică.

Autoritățile au raportat atunci, pe lângă numărul de teste realizate de la începutul pandemiei, și numărul de români testați până în acest moment. Diferența o reprezintă testele realizate în spitale pacienților deja infectați cu COVID-19, pentru a vedea dacă s-au vindecat sau nu.

Astfel, conform datelor furnizate de GCS, până la 11 iulie în România au fost testate 493.858 persoane, adică 2,54% din populația țării.

Dacă raportăm infectările la numărul de persoane testate și nu la totalul numărului de teste realizate, atunci rata de infectare, care pe 11 iulie era 3,82%, crește substanțial, ajungând la 6,49%.

La 23 iunie, Nelu Tătaru declara că 371.000 de români au fost testați din totalul de 630.374 de teste efectuate până la acel moment. Un calcul simplu ne arată că în ultimele trei săptămâni, până la 11 iulie, România a testat aproximativ 6.825 de persoane zilnic. Restul testelor au fost realizate pentru a vedea dacă pacienții deja infectați s-au vindecat sau nu.

Ținând cont că în România 36% din teste sunt realizate în București iar patru județe nu testează deloc, așa cum a arătat G4Media în exclusivitate, rezultă că în ultimele trei săptămâni în fiecare județ din România au fost testate, în medie, aproximativ 118 persoane noi pe zi.

32.948 infectări, 21.692 vindecări și 1.901 decese este ultimul bilanț anunțat luni de autorități de la începutul pandemiei COVID-19.

Citește și EXCLUSIV Câte teste a făcut fiecare județ de la începutul crizei COVID-19. Patru județe nu testează nici acum deloc / Mai mult de o treime din testele totale au fost făcute în București

GRAFIC Cum testează România în comparație cu țările din Europa: mai multe teste la un milion de locuitori față de Franța, Olanda, Grecia și Ungaria, dar mult sub Spania, Italia, Marea Britanie

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Plecând de la aceasta statistică, vă dați seama ce este în Argeș, dacă sâmbătă (11 iulie) au fost 90 de cazuri în ultimele 24 de ore ?

  2. Eu v-am mai spus; multă lume ar fi dispusă să se testeze pe cont propriu dacă testul pozitiv n-ar însemna automat arestarea într-un spital! Eu mâine m-aș retesta dacă rezultatul n-ar fi raportat automat la Gastapo (DSP).

    • Nu raportarea ar trebui sa fie problema. O persoana pozitiva ar trebui sa fie obligata sa se izoleze, deci ar fi ok ca DSP-ul sa te aiba in evidenta. Dar intradevar nu cred ca un asimptomatic ar trebui sa ocupe un pat de spital. Daca cineva nu respecta autoizolarea, abia atunci ar trebui sa se recurga la o forma de carantina fortata.

    • Andrei, daca cineva pozitiv nu respecta autoizolarea, degeaba se mai recurge la carantina fortata, daca deja i-a imbolnavit pe altii. Nici pe cei imbolnaviti de el nu-i incalzeste cu nimic carantinarea lui. Poate, doar pe posibilele viitoare victime. Cum, la cei imbolnaviti, uneori deznodamantul e unul nefericit. intrebarea e daca merita riscul sa-i lasi „liberi”. Cred ca exemplul Gerota e ilustratv, cam cati poate imbolnavi un singur infectat.

    • Eu unul (si cred ca sunt multi), daca as fi asimptomatic as accepta brățară la picior, ca arestații la domiciliu decât să merg 2 săptămâni la spital!

    • Sa vezi ce mult vei dori sa fii „arestat” intr-un spital cand vei avea probleme de sanatate si va trebui sa faci ba o operatie, ba una, ba alta. Acum nu vrei sa fii „arestat” dar vrei sa-i inbolnavesti pe altii si sa fie ei arestati. Minte de curca si suflet de caine.

    • @Coto
      Cred ca-i important sa stim cati dintre cei bagati in carantina au incalcat carantina si atunci o sa devina mai clar riscul de a-i izola la ei acasa. Daca e o pondere foarte mica, atunci riscul este acceptabil avand in vedere beneficiile imediate (eliminarea costurilor cu patul de spital si mancarea, eliberarea paturilor si deschiderea mai multor spitale pentu ceilalti bolnavi, degrevarea personalului medical, echilibrul psihic al pacientilor, disponibilitatea de a se testa a celor cu simptome usoare etc).
      E drept ca fiecare viata e importanta, dar la fel sunt si vietile, familiile si carierele celor care sunt internati cu forta. Societatile au in vedere mai multe elemente atunci cand evalueaza o situatie, nu doar frica unora dintre cetateni. Toate vietile sunt importante, fiecare cetatean in parte.

    • @ciprian
      Si eu as accepta bratara la picior, aplicatie pe telefon si chiar camera de luat vederi la iesirea din casa. Orice e mai bine decat sa ma bage intr-un spital din care pot sa ies mult mai bolnav decat am iesit. Evident, cu conditia sa am o forma usoara sau sa fiu asimptomatic si sa nu locuiesc cu cineva care e intr-o grupa de risc. Nu vreau sa am pe nimeni pe constiinta.

    • Dar, de unde stii tu padre ca toti oamenii sunt ca tine? Eu cunosc oameni care au refuzat cu semnătura internarea deși li s a spus ca exista o probabilitate de 50% – 50% sa moară daca nu stau la spital! Crezi ca toata lumea se agață no matter what de viață?! Daca au unde sa se duca si sa stea izolati (poate si sa moara izolați) e doar treaba lor!

  3. @padre, ai o logica de doi lei, pe lângă sămânță de bolșevic. Pai te duci la spital ca suferi de ceva. Covidat asimptomatic înseamnă că nu ai simptome, doar ai virusul. În cazul asta, stai acasă izolat 14 zile, sa nu răspândești la alții, exact cum au făcut ăștia din tarile civilizate, spre care tindem. Dacă te-a prins în alea 14 zile ca te plimbi, aiurea, pe strada, pe lângă o amenda babana, te baga forțat la cort sau container, sub cheie. Vrăjeală asta, ca romanul nu respecta este doar pentru creduli ca tine, în general marea majoritate a populație respecta recomandările. Sunt doar câțiva care se cred nemuritori. O fi asa greu pentru ospătarii de pe Cocioc sa propună o astfel de reglementare!? Asa s-ar testa și populația benevol și am avea și noi o imagine mai clara.

  4. o poza cu un individ mai putin borat n-ati gasit ?