G4Media.ro

Casa Albă afirmă că Trump ia în considerare suspendarea habeas corpus, dreptul…

Sursa foto: Stefani Reynolds / AFP

Casa Albă afirmă că Trump ia în considerare suspendarea habeas corpus, dreptul constituțional al unei persoane de a contesta legalitatea detenţiei sale, în instanţă,. Ce ar însemna asta?

Adjunctul şefului de cabinet al Casei Albe, Stephen Miller, a declarat vineri că administraţia Trump „analizează activ” suspendarea habeas corpus, dreptul unei persoane de a contesta legalitatea detenţiei sale, în instanţă, relatează ABC News, transmite News.ro.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Dacă va fi pusă în aplicare de către preşedintele Donald Trump, suspendarea habeas corpus ar reprezenta o escaladare dramatică a politicii de imigraţie a administraţiei sale, restrângând semnificativ un drept garantat de Constituţie.
 

„Preşedintele Trump a vorbit despre posibilitatea suspendării habeas corpus pentru a rezolva problema imigraţiei ilegale. Când am putea vedea acest lucru întâmplându-se în viitor?”, a întrebat un reporter în timp ce Miller vorbea în faţa Casei Albe.
 

„Constituţia este clară, şi aceasta este, desigur, legea supremă a ţării, că privilegiul emiterii ordinului de habeas corpus poate fi suspendat în caz de invazie,” a răspuns Miller.
 

„Aşadar, este o opţiune pe care o analizăm activ,” a continuat el.
 

Constituţia permite suspendarea habeas corpus doar în circumstanţe extraordinare. Articolul I prevede că ordinele de habeas corpus „nu vor fi suspendate, decât în cazurile de rebeliune sau invazie, când siguranţa publică o cere.”
 

Potrivit Centrului Naţional pentru Constituţie (National Constitution Center), Statele Unite au suspendat habeas corpus de patru ori în trecut: în timpul Războiului Civil, în perioada Reconstrucţiei în Carolina de Sud, în timpul unei insurecţii din 1905 în Filipine şi în Hawaii, în 1941, după ce Japonia a bombardat Pearl Harbor în cel de-Al Doilea Război Mondial.
 

Miller a justificat posibila suspendare a habeas corpus argumentând că Statele Unite se confruntă în prezent cu o ameninţare la adresa securităţii naţionale din partea migranţilor fără acte care „invadează” ţara.
 

O justificare similară a fost folosită de Trump în martie, când a invocat Legea Inamicilor Străini (Alien Enemies Act) — o lege care permite deportarea rapidă a non-cetăţenilor cu puţine sau chiar fără garanţii procesuale — pentru a expulza presupuşi membri ai bandei venezuelene Tren de Aragua.
 

Însă doi judecători federali diferiţi, inclusiv unul numit chiar de Trump, au declarat că utilizarea Legii Inamicilor Străini a fost ilegală, deoarece administraţia Trump nu a reuşit să demonstreze că Statele Unite sunt într-adevăr „invadate” de banda Tren de Aragua.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.