G4Media.ro

Care este temperatura ce declanşează „bomba” coronavirusului. Ar putea fi vara aliatul…

sursa foto: Belga

Care este temperatura ce declanşează „bomba” coronavirusului. Ar putea fi vara aliatul nostru?

Se înmulţesc studiile și observațiile referitoare la relația dintre climă şi pandemie, care pare a fi foarte puternică: cele mai grave condiţii înregistrându-se cu un climat rece și uscat, în timp ce pare că în condiţiile unor temperaturi de peste 18 grade și a unui climat umed, virusul și-ar încetini rulajul. Dacă lucrurile stau aşa,  atunci vara va fi aliatul nostru.

Legăturile dintre condițiile climatice și răspândirea Coronavirusului sunt din ce în ce mai importante și convingătoare. Unele studii converg spre ipoteza că noul coronavirus se răspândește mai mult într-un climat rece și uscat decât într-un climat cald și umed. Același fenomen s-a observat şi în cazul virusului Sars.

3 – 13 grade și vreme uscată – cele mai proaste condiții

După cum a raportat Corrire, cea mai recentă analiză realizată de MIT din Boston pe datele colectate de Universitatea Johns Hopkins din Baltimore arată că numărul maxim de cazuri de Coronavirus s-a înregistrat în zonele cu temperaturi cuprinse între 3 și 13° C. În schimb, țările cu temperaturi medii de peste 18° C au înregistrat mai puțin de 5% din totalul cazurilor. Un exemplu clar în acest sens întâlnim în SUA, unde statele din sud (Texas, Florida și Arizona) au înregistrat până acum o rată de creștere mai mică decât cele din nord (precum Washington, New York și Colorado).

Virusul se răspândeşte mai încet în zonele cu climă caldă și umedă

Datele care reies din alte două studii par clare: în primul, 95% din cazurile pozitive la nivel global s-au depistat în zone cu temperaturi cuprinse între -2 și 10 grade, în condiții uscate. Cel de-al doilea studiu, publicat de o echipă condusă de cercetători de la Universitatea Beihang, în China, a examinat situația din orașele chinezești și a constatat că, în primele zile ale epidemiei, în ianuarie, înaintea oricărei intervenții guvernamentale, în orașele calde și umede s-a observat o rată de răspândire mai lentă decât în cele reci și uscate.

Alți cercetători au subliniat cum, între 11 și 19 martie, s-a  observat o creștere de aproximativ zece mii de cazuri de infectări în regiuni cu temperaturi sub 18 grade: relația dintre numărul de cazuri legate de condițiile de temperatură și umiditate este puternică, însă deocamdată nu se știe care factor de mediu este mai important, poate fi doar unul, sau ambii.

Rezultate non-științifice

Cu toate acestea, trebuie să continuăm să fim prudenţi și să nu ne încredem 100% în aceste date, deoarece deocamdată nu există dovezi științifice obiective. Corelația dintre răspândirea virusului și condițiile climatice ar putea fi legată de alte motive, cum ar fi deciziile guvernamentale, sau lipsa testelor la care trebuie supusă populația.

Vara, aliatul nostru?

Pentru Italia și Europa situaţia nu se schimbă prea mult, deoarece singurele măsuri care vizează combaterea pandemiei şi care par să funcționeze sunt cele de izolare și distanțare socială, pe lângă închiderea aproape totală a activităților de producție. Dacă totuși clima ar avea, într-adevăr, un rol important în toată această poveste, s-ar putea spera că, odată cu sosirea verii, natura va fi în favoarea noastră.

Sursa: Il Giornale / Articol de Alessandro Ferro / Traducerea Cătălina Păunel

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. sunt riscante astfel de studii. Se poate face rapid confuzia dintre corelatie si cauzalitate (desi pentru efect e mai putin important). Popoarele nordice (cu clima rece si uscata) gen Suedia au o rata mai scazuta de transmitere..dar nu din cauza climei, ci probabil din cauza distantarii sociale care e caracteristica lor. Pe cand la popoarele sudice din europa, cu o apropiere sociala mare, vremea rece duce la aglomerari in restaurante, cinematografe, sali de concerte etc. In schimb in emisfera sudica, in tari precum Brazilia lumea petrece mult timp la terase afara, parcuri etc. Parerea mea e ca una este transmiterea virusului in diferite climate (asta se poate studia in laborator) si alta e rata de contagiune intr-o comunitate.

  2. Oare capteaza umiditatea din aer aerosolii ce transporta virusul si-i depune mai repede la sol? Se evapora transportorul virusului la o temperatura ridicata?