G4Media.ro

„Capturarea presei” în stil Orban se răspândește în Europa

Foto: Pixabay

„Capturarea presei” în stil Orban se răspândește în Europa

Imaginați-vă o Europă în care presa de știri e controlată de carteluri formate de guverne cu oligarhi. Premierii le oferă contracte de publicitate profitabile companiilor de presă care îi susțin, iar pe cele care nu o fac le pedepsesc financiar până la punctul dispariției.

Jurnaliștii critici sunt excizați din instituțiile publice radio-TV, care devin o portavoce a partidului de guvernare.

Nu e vreo fantezie distopică. Este Europa în 2019.

Auzim multe despre amenințările la adresa democrațiilor noastre venite din partea rețelelor sociale și dezinformării. Deși sunt reale, nici una dintre ele nu a ajuns să domine deplin vreo țară europeană.

Lucrul despre care în schimb nu auzim este o altă boală antidemocratică, una care a făcut deja mai multe victime pe continent.

Capturarea presei este acel lucru care se întâmplă atunci când guvernele conspiră împreună cu interesele de afaceri pentru a controla și manipula fluxul informațiilor.

Prin amuțirea vocilor dizidente, cartelurile guvern-afaceriști sunt în măsură să elimine răspunderea guvernamentală, să-și asigure accesul nelimitat la resursele publice și s-și perpetueze propria existență.

Un raport publicat de Media Development Investment Fund expune amploarea acestui fenomen care corodează progrese democratice câștigate cu greu în numeroase țări din centrul, estul și sud-estul Europei, amenințând să-și întindă tentaculele și în alte teritorii.

Căminul spiritual al capturării presei este Ungaria. Manualul premierului Viktor Orban este simplu, dar eficient.

După ce a câștigat alegerile din 2010, partidul de guvernare Fidesz a adoptat o nouă lege a presei, restrictivă, și a numit un nou Consiliu al Presei care să o aplice.

Acea lege a prevăzut totodată fuziunea tuturor ramurilor instituției publice radio-TV și plasarea lor într-o singură unitate, aflată sub controlul Consiliului Presei, care a vegheat la o epurare a jurnaliștilor critici.

Vulnerabilă la capturare

Cu presa publică sub control, guvernul a procedat apoi la redirijarea cheltuielilor cu publicitatea ale statului de la marile instituții de presă private la cele deținute de aliați ai săi.

Deloc surprinzător, acest lucru a făcut companiile de presă vulnerabile la capturare.

Aliații partidului de la putere au cumpărat rapid o instituție de presă după alta, folosindu-se adesea în acest demers de împrumuturi generoase acordate de bănci controlate de stat.

Ca etapă finală, la sfârșitul anului trecut oligarhii au înființat Fundația Central-Europeană de Presă și Media și și-au donat toate instituțiile de presă – aproximativ 476 – acestei unice organizații de control.

Printre donatori se numără Lorinc Meszaros, vechi prieten de-al lui Orban și în prezent unul dintre cei mai bogați oameni din țară, mulțumită în parte și contractelor cu statul.

Acolo unde Ungaria a dat tonul, alții i-au urmat exemplul. Presa independentă se află sub o presiune continuă în țări precum Cehia, Polonia, România și Serbia.

Și există și un element transfrontalier. O investigație realizată de Organized Crime and Corruption Reporting Project a dezvăluit că afaceriști și firme din Ungaria având legături cu Orban cumpără de o vreme acțiuni la companii de presă din Balcani.

Iar un miliardar ceh, magnat al energiei și presei, Daniel Kretinsky, a cumpărat recent Le Monde.

Importanța de a-ți asigura o presă supusă a fost evidențiată luna trecută de vice-cancelarul de la acea dată al Austriei, Heinz-Christian Strache, care a fost filmat în timp ce-i oferea contracte guvernamentale unui oligarh rus în schimbul sprijinului acestuia, care includea și cumpărare a 50% din acțiunile ziarului austriac Kronen Zeitung, vizându-se ulterior schimbarea poziției sale editoriale.

A venit vremea să oprim răspândirea capturării presei și să inversăm situație până nu este prea târziu.

Intervenția prin politici ar fi modalitatea evidentă, dar paradoxul este, desigur, acela că respectivele modificări vor trebui făcute tocmai de către guverne care se folosesc de politici și legislație pentru a captura presa.

Astfel rămânem cu intervenția supranațională, însă și acestea ar necesita un nivel de confruntare pentru care UE nu pare a avea în prezent tăria de nervi necesară.

O soluție rezidă în sectorul privat. Companiile de presă independente din țările cu risc ridicat au nevoie de mijloacele financiare necesare pentru a-și menține ori a-și recâștiga independența.

De la start-up-uri digitale la companii de prestigiu din presa scrisă și audiovizuală, firmele din domeniu au nevoie de acces la credite și investiții de capital care să le permită să reziste capturării și, atunci când circumstanțele o permit, să cumpere înapoi controlul.

Un asemenea capital trebuie să fie răbdător, în sensul că nu poate fi investit pentru un profit financiar imediat. Avem nevoie să clădim bastioane ale jurnalismului independent de calitate peste tot prin Europe, instituții care să sprijine societatea civilă și dezbaterea democratică și să reziste ambițiilor autoritare ale opresorilor lor.

Va necesita un nou mod de gândire din partea filantropilor europeni, a investitorilor de impact și a altora cărora le pasă de libertățile noastre.

Democrațiile noastre depind de acest lucru.

Sursa: Euobserver (preluare Rador) / Articol de Harlan Mandel (director al Media Development Investment Fund din New York) / Traducere: Andrei Suba/asuba/cciulu

 Image by Mary Pahlke from Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Excelent articol, multumim, G4 Media! Iata de ce o voce ca a jurnalistului Rares Bogdan in PE devine foarte necesara, si ma bucur ca a luat decizia de a ne reprezenta. Viktor Orban de ani de zile a pregatit nenorocirile impotriva presei libere in Ungaria, iar planul a inceput prin capturarea presei si a justitiei, simultan cu mufarea la resursele tarii si ale UE, este o jigodie neo-comunista care vrea sa-si intinda tentaculele si-n Romania. De fapt, la mijloc este tot mana lunga a dictatotului putin, care-l dirijeaza.
    Nenorocitii de psd-alde din 2016 aplica aceeasi reteta, si au avut o infrangere de etapa in 26 mai, dar mai avem mult de munca pana-i aruncam dracului de-acolo.
    Si situatia de la Valea Uzului de ieri, care-a fost la un pas de-a deveni violenta, a fost pusa la punct dupa retetarul ex-sovietic al conflictelor interetnice, si reprezinta tot o actiune din recuzita regimurilor comuniste si post-comuniste. Amintesc aici cazul Targu-Mures din anii ’90, cand iliescu si fsn(pcr), actual psd, a creat o diversiune groaznica, pentru a se mentine la putere prin distragerea atentiei oamenilor, SI-AU REUSIT, nici azi n-am scapat inca de ei.

    • „Jurnalist” rares bogdan?! Ha! E o jigodie paranoică!Dealtfel tot pnl sunt niste lichele la fel de mari ca psd!
      Sincer ma bucur ca liberalii au fost beliți in inchisori de comunisti! Liberalii au tradarea in sange!
      Daca’s destepti cei de la USR tre’ sa i lase pe talharii de liberali sa se lacomeasca ca sa scapam si de ei!

    • Hop si postacul landser, pe unde umblasi de vreo 10 zile, ca nu te-am vazut, ati avut vacanta, pana vedeti cine va da firfirei in continuare?

    • Muisto! Sugatoare de pulă liberală!

  2. Un material excelent, cu date și detalii relevante. Să mai menționăm că Orban, pe lângă capturarea întregii media mai are și un minister ( cel de Conducere al Cabinetului Primului Ministru ), condus de Antal Rogan care în activitate, stil și buget este identic cu un minister al propagandei.

    H.C. Strache, vicecancelarul austriac, demisionat după scandalul interceptării video de la Ibiza, menționează interlopul austriac Pecina, prin care Orban a pus mâna pe cel mai mare cotidian, Nepszabadsag. Acest model – spune Strache – ar trebui urmat și de partidul său, pentru a cumpăra Kronen Zeitung.

    Monstrul mediatic amintit in articol, cu 476 fițuici cu precădere locale, din provincie, au pur și simplu un conținut identic, indiferent de județ,cu poze identice, cu titluri identice. Este ceva halucinant, nemaivăzut. Vă dați seama, ce impact au aceste gunoaie, asupra populației, acolo, unde nu sunt surse alternative de informare. Este amuzant și trist într-un fel, unde a ajuns una din țările cele mai liberale din perioada comunismului, în care grozăviile vieții românești din perioada ceaușiștă au fost privite ca spectacole de circ. Istoria se poate repeta, ne atrage atenția cazul Ungariei.

  3. De aceea trebuie să susținem financiar prin donații recurente presa independentă din România și, nu uitați, din Europa!

  4. Nu existã presã independentã ci doar interese economice sau politice .A numi presã independentã pe cei care criticã guvernul de stânga iar cînd vine un guvern de dereapta trec la laude asta nu este presã independentã exemplul cel mai reprezentativ revista 22 cu intelectualii turnãtorului Bãsescu.Media Development Investment Fund un ONG care are printre investitori și Open Society Foundatons Soros la fel ca independenții de la 22 .Așa cã face bine Orban felicirãri Ungariei cã nu se lasã prostitã de marxiștii UE.

    • Jigodie postaca, si astazi ma duc si-ti dau raport, pana nu te mai vad, scarba!

    • Opinia este liberă, adevărul este sfânt. După această maximă ar trebui judecată media. În țări mai cu ștaif presa este colorată, diversă, cu opinii pro ȘI contra. O presă dominată toată de un partid este în cel mai bun caz dezechilibru de informare, dar deobicei se ajunge la știri false, la imposibilitatea de a critica puterea și matrapazlâcurile ei, duce la dezinformarea și ”prostirea” populației și la eliminarea unei opinii și discursuri publice informate. Media toată dominată de stat este drumul pavat spre servitute al populației. Un popor dezinformat, mințit sau tratat cu minciuni poate fi manipulat la infinit. De aceea este nevoie de dominația mediei de către aceia care vor să domnească la infinit.

      Dacă ar durea prostia, tu ai urla de durere, băiete !

    • @John Donne .Eu am spus cã nu existã presã independentã și sper cã sunteți de acord .Dumneaoastrã considerați revista 22 e presã independentã?GDS primește bani de la buget ca ONG de interes public .Vi se pare corect ca guvernul sã aloce bani iar tu sã-l înjuri? Când au fost independenți ?Când au fost finanțați de guvernul Boc sau Cioloș sau de guvernul PSD .Despre durere sã știți cã toți intelectualii turnãtorului Bãsescu ar trebui sã urle în chinuri. Dar se pare cã încã nu s-au prins ,au fost ocupați cu studiul.O zi bunã!

    • Infectule si defectule, va zica tu postacesti de pe vremea lui Basescu, maaama, dar stiu ca-ti place meseria asta, ti-a facut voiculescu si carte de munca ceva?

    • ”Opinia este liberă, adevărul este sfânt. După această maximă ar trebui judecată media. În țări mai cu ștaif presa este colorată, diversă, cu opinii pro ȘI contra”

      Trebuie citit mai atent. Moartea cuvântului liber este media de o singură culoare, cu opinia ”verificată” și adevărul ”aprobat”.