G4Media.ro

Candidatura lui Kovesi: Șefii comisiilor din Parlamentul European care au audiat-o vor…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Candidatura lui Kovesi: Șefii comisiilor din Parlamentul European care au audiat-o vor să facă parte din grupul de negociere cu Consiliul UE

Ingeborg Grassle, (Partidul Popular, președintele Comisiei de control bugetar din PE, CONT) și Claude Moraes (Socialiștii Europeni, președintele Comisiei pentru libertăți, LIBE) i-au transmis președintelui Parlamentului European că vor să facă parte din echipa care va negocia cu Consiliul UE numele viitorului șef al Parchetului European, potrivit unor scrisori consultate de G4Media.ro.

Imediat după ce comisiile conduse de cei doi au votat, săptămâna trecută, clasamentul celor trei candidați – în ambele Laura Codruța Kovesi a ieșit pe primul loc – Claude Moraes i-a scris lui Antonio Tajani o scrisoare prin care îi cere să să fie mandatat drept negociator cu Consiliul UE. Pe de altă parte, și Ingeborg Grassle i-a scris lui Moraes, cerându-i să îi transmită președintelui Parlamentului European că și comisia CONT trebuie să fie reprezentată la negocierile cu Consiliul UE.

 

Decizia finală privind echipa de negociere dintre Parlamentul European și Consiliul UE va fi luată pe 6 martie, când e programată conferința președinților de grupuri politice din PE. Echipa de negociere va discuta apoi cu Consiliul UE numirea noului șef al Parchetului European.

Negocierea dintre cele două instituții europene e necesară pentru că votul din Parlamentul European diferă de cel din Consiliul UE. Kovesi a ocupat primul loc la votul din cele două comisii din PE (LIBE și CONT), în timp votul indicativ din Consiliul UE l-a plasat în 20 februarie pe primul loc pe candidatul francez, Jean – Francois Bohnert (șeful Parchetului din orașul Reims), Kovesi fiind clasată a doua, la egalitate cu candidatul german Andres Ritter. Votul din Consiliul UE nu este însă unul final, ci unul indicativ, și e de așteptat ca odată cu ieșirea de facto a germanului din cursă voturile să se redistribuie (el s-a clasat pe locul trei și la votul din PE).

Componența echipei de negociere a Parlamentului European e esențială în acest proces, dat fiind că în timp ce popularii lui Grassle au susținut-o puternic pe Kovesi, socialiștii lui Moraes au votat împotriva sa.

Fragmentul relevant din scrisoarea lui Ingeborg Grassle:

The Council has heard the three candidates already. In case the positions of the Parliament and the Council do not coincide, a High Level Group, in which CONT should be represented, composed of the representatives of the two institutions, will have to endeavour to agree on a mutual candidate.

Fragmentul relevant din scrisoarea lui Claude Moraes:

In light of the absence of convergence at this stage between the European Parliament and the Council on the preferred candidate, I would like to ask the Conference of Presidents to mandate me as LIBE Chair to negotiate with the Council in order to reach a „common accord” on the European Chief Prosecutor as foreseen under Article 14 of Regulation 2017/1939. Negotiations will be conducted with the Council on the basis of Article 14 of the EPPO Regulation. I will liaise with the CONT Committee Chair. I will keep you and the Conference of Presidents fully informed in view of finalising the procedure.

Context:

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani (PPE), le-a transmis pe 21 februarie o scrisoare președinților celor două comisii din PE, LIBE (libertăți civile și justiție) și CONT (control bugetar) în care vor fi audiați cei trei candidați selectați pe lista scurtă la șefia Parchetului European propunând o variantă de compromis în ce privește procedura audierii. În scrisoarea obținută de G4Media.ro, Tajani a propus ca fiecare candidat să fie audiat timp de 75 de minute, 50 de minute fiind alocate întrebărilor venite de la comisia LIBE și 25 de minute întrebărilor de la comisia CONT.

”Aș fi recunoscător să primesc o scrisoare de la președintele comisiei LIBE, care să includă și poziția CONT, imediat după ce ambele comisii au terminat evaluarea candidaților și clasificarea aferentă. Această procedură ar permite Parlamentului să facă uz de expertiza comisiilor relevante și să-și exercite rolul instituțional, permițând procurorului-șef european să se instaleze în funcție înaintea sfârșitului actualului mandat (al PE -n.red)”, conchide Tajani în scrisoarea trimisă președinților comisiei LIBE, Claude Moraes, și comisiei CONT, Ingeborg Grassle.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. E clar ca sunt presiuni.
    Cele din Romania impotriva Codrutei.
    Bani, influente, combinatii făcute de politicul din Ro ca sa saboteaze numirea unui roman in fruntea parchetului.
    Români contra romani!
    Va fi o adevarata lupta intre forțele politice din parlamentul european.
    Dar va fi democratic.
    Comparativ cu trădătorii de neam sos tara din Ro.

    • Liviu Dragnea a făcut apel la un comportament de “adevăraţi români” în discursul susţinut cu ocazia şedinţei solemne a Parlamentului consacrată Centenarului Marii Uniri. “Noi, ca oameni politici, avem datoria sa ne comportam ca adevarati romani. Suntem oameni politici, suntem intr-o competitie, ne criticam, ne atacam, uneori merge prea departe, dar cred ca in atingerea obiectivelor Romaniei trebuie sa fim romani, sa fim patrioti in ceea ce priveste Romania, sa fim patrioti cand vorbim de apararea intereselor Romaniei, sa fim romani cand votam in Europa.Sa nu se mai intample ce s-a intamplat recent, cand in Parlamentul European au fost romani votand impotriva Romaniei. Este expresia cea mai puternica a dezbinarii noastre. Trebuie sa incetam acest razboi romani contra romani. Va asigur ca cei care ne-au votat nu asta vor. (…) Eu sunt dispus sa colaborez cu oricine”, a declarat Dragnea.

  2. Cred ca Dragnea cauta agitat butonul sa dea aerul conditionat mai puternic pentru ca s-a facut cald, pana realizeaza ca de fapt se strange latul.

    • Se strânge olae. În ultimii doi ani, lumea tot ii anunță sfârșitul, dar maidanezul penal tot mai înverșunat și incisiv a devenit. Și-a creat pârghiile (=sistemul sclavi cu potențial penal) și caută portițe legale (chipurile) pentru a se spăla.

      Scenariu pesimist? Flausatul penal forțează ieșirea din EU sau pur și simplu se delimitează de EU astfel încât o sa îl doară în cot de cine e procuror european. Un mini Erdogan, o copie slabă. Pe câte fantezist sună, pe atât de real poate deveni. A se vedea câte s-au schimbat în ultimii 2-3 ani. Iar lumea nu se mai mobilizează, cât timp banul/salariul vine și mall-urile sunt deschise.

  3. „Tradare,tradare da,sa stim si noi”. Interese,totusi cred ca profesionalismul si rigorismul va avea castig de cauza,UE nu este Romania,sufocata de coruptie si interese meschine.

  4. Grassle nu are incredere in Moraes ca acesta sa negocieze singur. Moraes este socialist, este britanic (deci nu mai are niciun interes comunitar in conditiile in care astia ies din UE), PLUS ca a avut o discutie intre patru ochi cu Dragnea (la Madrid) de care lumea a aflat.

  5. Nici nu ma gandeam ca sefii comisiilor profesionale din PE nu fac parte din echipa de negociere. E interesant ca procedura de alegere a procurorului-sef european se scrie vazand si facand, dar e prima data cand se intampla, astfel incat e in regula o procedura cat mai completa de acum, decat peste 7 ani.
    Daca se admite prezenta sefilor de comisii, caracteristica de ”negociere politica” isi pierde din aplomb.

  6. Si care e trucul? Nu inteleg. E vreo smecherie la mijloc?