G4Media.ro

Când pot face rapelul cei care cu contractat COVID după prima doză…

sursa foto: Facebook / RO Vaccinare

Când pot face rapelul cei care cu contractat COVID după prima doză și pentru cine este recomandată schimbarea tipului de vaccin pentru doza a doua / Precizările Comitetului pentru coordonarea vaccinării

Comitetul pentru coordonarea campaniei de vaccinare (CNCAV) face precizări, vineri, în legătură cu perioada în care pot face rapelul cei care cu contractat COVID după prima doză și pentru cine este recomandată schimbarea tipului de vaccin pentru doza a doua.

În cazul în care o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze.

În conformitate cu rezumatul caracteristicilor produsului, intervalul maxim de administrare între doza 1 și doza 2 este următorul:
❖ pentru vaccinul Pfizer BioNTech – până la 42 de zile;
❖ pentru vaccinul Moderna – până la 42 de zile;
❖ pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – până la 12 săptămâni.

„În situația depășirii intervalelor menționate anterior, beneficiarul se va putea prezenta direct în centrul de vaccinare, fără programare prealabilă, pentru administrarea celei de a doua doze”, precizează CNCAV.

Devansarea dozei a doua este permisă doar în situații speciale, justificate medical, respectiv:
❖ pentru vaccinul Pfizer BioNTech – intervalul minim între cele două doze este de 19 zile;
❖ pentru vaccinul Moderna – intervalul minim între cele două doze este de 25 de zile;
❖ pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – intervalul minim între cele două doze este de 28 de zile.

Atunci când o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze, schema de vaccinare va fi continuată, la cel puțin 4-8 săptămâni, cu un vaccin fabricat după o tehnologie diferită.

Schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează cu același tip de vaccin, însă în situații speciale, apărute după prima doză, se recomandă administrarea unui alt tip de vaccin împotriva COVID-19 fabricat după o tehnologie diferită.

Pentru vaccinul Pfizer BioNTech:
• Șoc anafilactic;
• Miocardită/pericardită

Pentru vaccinul Moderna:
• Șoc anafilactic;
• Miocardită/pericardită

Pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) :
• Șoc anafilactic;
• Sindrom de tromboză cu trombocitopenie (SST);
• Sindrom de extravazare capilară

Situațiile sus menționate trebuie dovedite cu documente medicale cum ar fi: bilete de externare, scrisori medicale etc. de către persoana care se prezintă la vaccinare și solicită schimbarea tipului de vaccin pentru doza de rapel.

Atât în cazul persoanelor care prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze, cât și în cazurile menționate anterior, vaccinarea se face fără programare, prin prezentarea directă a beneficiarului într-un centru de vaccinare. Acesta trebuie să dețină asupra sa copii ale documentelor medicale care să ateste reacțiile survenite după prima doză. După predarea acestor documente justificative către centrul de vaccinare și analizarea acestora de către coordonatorul centrului respectiv, medicul coordonator va decide administrarea dozei, menționând acest lucru și pe formularul de consimțământ al persoanei, cu semnătură și parafă.

„Situațiile menționate anterior sunt extrem de rare, iar EMA confirmă că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate COVID-19 continuă să depășească riscurile lor, având în vedere potențialul crescut de boală COVID-19 și complicațiile asociate acesteia, precum și dovezile științifice care arată că vaccinarea reduce semnificativ decesele și spitalizările cauzate de
infecția cu SARS-CoV-2”, se mai arată în comunicatul CNCAV.

sursa foto: Facebook / RO Vaccinare

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Deci dupa ce ai avut deja o miocardita, de exemplu, ca efect advers, sa te mai duci o data sa faci si doza 2 ca asa zice Gheorghita… sa avem pardon…

  2. nu plange nimeni dupa voi, 2 sosocati ca 2 babe au toate bolile din lume.
    spalati-va pe maini cum zice Mirela si o sa fiti bine!

  3. Acum o săptămână in timp ce mâncam m-am înecat si nu mai puteam respira. Noroc ca am putut tuși in cele din urmă, cand credeam ca voi muri si mi-am eliberat căile respiratorii!!!
    Atunci am inceput să-mi fac studiul meu si am văzut că mii de oameni pe Pământ se îneacă zilnic cu mancare! Dintre ei sute mor zilnic!!! Așa că am decis să nu mă mai hrănesc si nici familiei sa nu-i permit să se hrănească pentru a-i proteja de riscurile mâncatului! Da, unii ar spune că mâncarea te protejează de „muritul de foame” 🙄🙄🙄 si poate ca e un pic de adevăr în asta, dar nu putem ignora riscurile: de înecare, de gingivite, de miros urât al respiratiei pe care le dă mancarea! Faceți-va toti studiile proprii si nu mai mâncați! Guvernul nu ne poate obliga sa ne hrănim familiile! Corpul nostru, dreptul nostru!

  4. Treaba buna de data asta, facuta ca la carte. Avem proceduri clar definite pentru rarele efecte adverse: mort, copt, cum o fi, dupa un anumit numar de zile, ii facem rapelul cu celalalt vaccin.
    Am scapat totusi un scenariu: ce rapel urmeaza dupa socul anafilactic, care apare pe lista tuturor tipurilor ? Nu s-ar putea completa ca de ex, persoanele aflate in situatia aceasta, sa sara peste rand si sa intre in fata la doza trei ?

  5. Depinde de minister