G4Media.ro

Când este cel mai bun moment să cumperi o mașină second-hand?

sursa foto: Pixabay

Când este cel mai bun moment să cumperi o mașină second-hand?

Este bine-cunoscut faptul că mașinile noi beneficiază de discount-uri în diverse perioade ale anului – vara, când clienții preferă să meargă în vacanțe, iarna, cu precădere luna decembrie, când urmează lansarea unui nou model sau când dealerul mai are puțin și își atinge target-ul de vânzări. Cum rămâne totuși cu mașinile la mâna a doua?

Ei bine, piața de autovehicule rulate este în strânsă legătură cu cea de autovehicule noi, iar schimbările se vor resimți direct proporțional dar cu o mică întârziere pentru mașinile SH deoarece acestea necesită o anumită pregătire/cosmetizare în scopul vânzării.

În cele ce urmează, vom prezenta câteva momente în care este oportună achiziționarea unei mașini la mâna a doua, cu precădere prin prisma prețului mai scăzut.

În apropierea sărbătorilor de iarnă sau pascale. Perioadele de sărbători importante vor fi marcate de achiziții majore în diverse domenii (IT, îmbrăcăminte, alimente), dar piața de automobile suferă, în general din cauza cererii scăzute.

Din acest motiv, dealerii de mașini noi vor veni cu discount-uri semnificative (20% sau chiar 30% reducere din prețul de listă) ce vor convinge clienții să cumpere. Astfel, o persoană ce a deținut o mașină și a cumpărat un exemplar nou o va scoate la vânzare pe cea veche.

Există o posibilitate ca prețul unei astfel de mașini să fie puțin peste medie deoarece vânzătorul își va dori să amortizeze cât mai mult efortul financiar efectuat pentru noua achiziție. Din fericire, dacă sunteți în postura cumpărătorului puteți profita de acest aspect deoarece vânzătorul își dorește să „scape” de mașina veche și este posibil ca aceasta să nu fie în cea mai bună stare, cel puțin estetică.

Nu este înțelept să achiziționați o mașină rulată cu aspect neglijat de la un vânzător grăbit, dar dacă în urma verificărilor problemele sunt doar de ordin cosmetic, veți putea negocia pentru a obține un avantaj potențial de 10-20% din prețul solicitat inițial.

Pentru a vă asigura totuși că autoturismul pe care doriți să-l achiziționați este în regulă (kilometri verificabili, fără accidente majore în istoric și care nu fost folosit drept taxi, rent-a-car, etc), este indicat să verificați seria de șasiu (VIN) în decodorul carVertical sau orice alt serviciu similar. Chiar și cele mai credibile anunțuri pot ascunde aspecte neplăcute, iar prețul unei verificări este considerabil mai ieftin în contrast cu prețul unei reparații complexe.

În funcție de anotimp. Pe timp de primăvară, prețurile unei mașini coupé sau cabrio vor fi mai mari decât cele ale unor compacte, sedanuri sau SUV-uri cu ani similari de fabricație și dintr-un segment de preț apropiat.

Astfel, dacă vă doriți un SUV este de preferat să îl achiziționați primăvara sau vara când cererea este mai scăzută. Prețul acestei categorii atinge un vârf la sfârșit de toamnă și început de iarnă.

În contrast, dacă vă doriți senzația de libertate dintr-o decapotabilă sau puterea unei mașini sport cu propulsie (tracțiune spate), cel mai bun moment este iarna când cererea pentru astfel de modele este redusă.

Diferențele de preț sunt date în primul rând de starea mașinii, dar anotimpul joacă un rol important, asigurând o reducere de minim 5-8% față de prețul cerut în perioada în care există o cerere consistentă pentru tipul respectiv de automobil.

Într-o perioadă de criză economică. Anul 2020 ne-a reamintit cât de fragilă este societatea în care trăim. Numeroase afaceri au avut de suferit de pe urma măsurilor de restricție și, implicit, și piața de autovehicule noi și second-hand.

În momente dificile, o persoană care dispune de bugetul necesar achiziției poate obține o mașină SH la un preț foarte avantajos, uneori justificat de situația financiară a vânzătorului sau a dealerului.

Deși nu este cea mai etică recomandare, principiul „Câștigătorul ia totul” se aplică și în cazul tranzacțiilor cu mașini, iar alegerea unui moment economic dificil pentru o astfel de achiziție (dacă aceasta este sustenabilă) poate oferi cumpărătorului un avantaj substanțial de preț.

Totuși, fiind vorba despre mașini rulate, chilipirurile se dovedesc a fi mult mai scump de întreținut pe termen mediu și lung, iar clientul trebuie să efectueze în continuare toate verificările ce-i stau în putință pentru a nu cumpăra un autoturism cu probleme majore.

La apariția unui nou model. Pentru clienții care sunt deciși pe unul sau mai multe modele, un moment potrivit achiziționării second-hand este la lansarea modelului următor.

Acest sfat este valabil atât pentru mașini noi cât și rulate, dealerii dorind să lichideze stocurile cu modelul vechi, iar unii dintre posesorii acestuia dorindu-și un upgrade.

Avantajele sunt de partea clientului în ambele cazuri. Modelul „vechi” va fi prezent în abundență pe piața SH și din moment ce ofertele sunt numeroase, prețurile vor scădea treptat. De asemenea, datorită numărului mare de modele asemănătoare disponibile, cumpărătorii vor avea un motiv în plus să solicite o reducere a prețului.

Dacă nu sunteți adepții psihologiei „Latest and greatest” aveți ocazia să obțineți o mașină „aproape nouă” la un preț convenabil și, cu puțin noroc, într-o stare acceptabilă sau chiar foarte bună.

Așadar, sincronizarea deciziei de a cumpăra cu momentul oportun al mișcării pieței vă oferă din start anumite reduceri de preț. Adăugați la acestea capacitatea de negociere și cunoașterea istoricului mașinii și veți obține autovehiculul dorit la un preț excelent.

Nota: Articol susținut de CarVertical în cadrul unui parteneriat necomercial cu G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Niciodata…

  2. Subscriu Vali!
    Niciodata.

  3. Subscriu Vali si Radu !
    Niciodată

  4. E simplu, daca vrei o masina care noua e peste ce iti permiti iei una uzata ca sa para ca esti mai boss decat te tine buzunarul

    • Nunumai asta. Multi se zgarcesc. Clima,piele,ABS,V8,taxe, check✅
      Apoi ajungi sa bagi in masina de 3x atatia bani decat pretul la care l-ai luat.
      Cel mai bun moment e sa cumperi masina la fiecare 2 ani si sa nu bagi multi bani in ele. La fel si la moto. Sezonul pe transalp si valea.

      Daca esti normal, cand inima cere si piata nu este prea sus.

  5. Informații interesante, există câteva sfaturi la care nu m-am gândit niciodată.

  6. Mă bucur că există astfel de servicii precum Carvertical. Raportul a arătat mai mult decât era de așteptat.

  7. Multe sfaturi gresite!
    Pe sfarsit de an si oferta de sh scade, putini vestici dorind sa intre in iarna cu o masina noua,”necunoscuta” soferului pe care ar trebui sa o struneasca in conditii dificile. Nefiind bogata oferta, preturile cresc.
    In cazul masinilor noi achizitionate pe sfarsit anului, cumparatorul va avea parte de o depreciere a valorii automobilului, ecgivalenta cu uzura pe parcursul unui an de zile, desi foloseste masina doar de o luna/doua. Ea pierde un de Revelion.
    Cea mai buna afacere este sa cumperi o masina aproape noua, cu 7-8.000 de km, cu maxim.un an vechime, beneficiind inca un an/doi pana la 4-5 in cazul japonezelor, de garantie oferita de catre producator. Nemtii chiar au doua categorii, de „un an vechime” si second hand, bine definite.
    Si evitati achizitiile de la persoane fizice, fara raspundere juridica!
    Parerea mea.

  8. M-a luat migrena deja de la „20% sau chiar 30% din pretul de lista”. La o masina noua, serios?
    Un alt articol de adunat click-uri…