G4Media.ro

Cancerul pulmonar în rândul persoanelor care nu au fumat niciodată este ”mai…

sursa foto: Pexels

Cancerul pulmonar în rândul persoanelor care nu au fumat niciodată este ”mai frecvent decât se crede” – studiu

Aproximativ 6.000 de ”niciodată-fumători” – care au fumat mai puţin de o sută de ţigări de-a lungul vieţii – mor în fiecare an din cauza cancerului pulmonar în Marea Britanie, un număr mai mare decât cel al persoanelor declarate decedate ca urmare a altor tipuri de cancer, potrivit unui studiu publicat în Journal of the Royal Society of Medicine, preluat de Press Association și de Agerpres.

Privit separat, doar în rândul acestui grup de persoane cancerul pulmonar ar fi a opta cauză de deces asociat cancerului în această ţară, au notat autorii cercetării.

Specialiştii sugerează că stigmatizarea asociată fumatului a condus la o penurie de cercetări pe tema acestei afecţiuni şi au lansat totodată un apel la creşterea numărului studiilor pe tema cauzelor cancerului pulmonar.

Deşi fumatul rămâne cel mai important factor de risc modificabil pentru cancer pulmonar în Marea Britanie – circa 86% dintre cazuri – poluarea şi fumatul pasiv sunt de asemenea asociate apariţiei acestei boli.

”Cancerul pulmonar la cei care nu au fumat niciodată este mai frecvent decât crede majoritatea, şi (cifrele) continuă să crească; a venit timpul ca această afecţiune să primească atenţia pe care o merită”, au notat autorii studiului.

Aproximativ 900 de persoane mor anual în Marea Britanie din cauza cancerului de col uterin, 4.200 în urma cancerului ovarian, iar 5.200 sunt răpuse de limfoamele.

”În ciuda progreselor în domeniul cunoştinţelor noastre, majoritatea oamenilor care nu au fumat niciodată nu cred că au un risc şi, de multe ori, în cazul lor diagnosticul este întârziat, ceea ce le reduce şansele la administrarea tratamentului curativ”, a declarat profesor Mick Peake, de la University College London – Hospitals Cancer Collaborative, coautor al studiului.

Profesor Paul Cosford, director în cadrul Serviciului de Sănătate Publică (PHE) din Marea Britanie, autor principal al cercetării, a subliniat la rândul său că ”prea multă vreme cancerul pulmonar a fost considerat o afecţiune asociată fumatului”.

„Aceasta rămâne o asociere importantă însă, după cum demonstrează această lucrare, amploarea provocării o reprezintă necesitatea creşterii nivelului de conştientizare în rândul medicilor şi a factorilor de decizie cu privire la alte riscuri, inclusiv poluarea din mediul interior şi exterior”, a precizat specialistul.

”Acesta este unul dintre motivele pentru care PHE a publicat această revizuire a dovezilor şi a recomandat acţiuni specifice pe care autorităţile locale le pot adopta pentru îmbunătăţirea calităţii aerului”, a adăugat Cosford.

Sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Postaci liberali și useristi, bucurati-vă!
    1 mai este zi liberă!

    • Pentru tine, sluga PSD platita de la buget, orice zi e zi libera.

    • Amarata asta de lia,alaturi de sonia si gabriela constantinescu sunt cele mai oribile postace. Nu stim cu ce se hranesc dar dupa cum posteaza sigur au efecte adverse.

    • @Liziera: pe Gabriela Constantinescu n-as include-o in categoria postacilor. Este doar puternic propagandista a PNL-ului, care se foloseste probabil de credulitatea sa. Dar o face pro-bono !

  2. Sa revenim la subiectul articolului, pentru ca postaca nu are sloganuri de la Antena 3 pe tema fumatului, repetă plăci vechi.
    Probabil ca majoritatea celor care au facut cancer pulmonar fara sa fumeze activ, au inhalat pasiv în puburile englezești suficient mulți ani din viață, până de curând, cand s-a interzis fumatul în interior. Cancerul nu apare instantaneu, presupune expunere îndelungată la agenți carcinogeni

    • Totusi, trebuie studiata ipoteza asta (care pare probabila), sa vedem daca e probata de fapte.

      Curiozitatea mea este urmatoarea: „Daca mai si fumau, se curatau cu mult mai repede?” Nu am nicio teza in privinta asta, sunt doar curios.

  3. Studiul arata tocmai ca legatura intre fumat si cancer nu e atat de mare pe cat se credea. Cu alte cuvinte, nu ca fumatul ar fi sanatos, dar toata campania asta anti-fumat e o imensa exagerare in comparative cu riscurile. Cancerul exista de cand lumea, cu sau fara fumat.

  4. Aflasem de pe Portalmed că administrația americană pentru Alimente și Medicamente a aprobat Tagrisso (osimertinib) ca tratament adjuvant pentru pacienții cu cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC) cu mutații specifice. Aici găsiți articolul complet: https://portalmed.ro/prima-terapie-adjuvanta-pentru-cel-mai-frecvent-tip-de-cancer-pulmonar/