G4Media.ro

Cancelarul Nehammer: Un eventual boicot al companiilor austriece ar dăuna mai degrabă…

Sursa foto: European Council

Cancelarul Nehammer: Un eventual boicot al companiilor austriece ar dăuna mai degrabă României

Cancelarul austriac Karl Nehammer spune că un eventual boicot asupra firmelor austriece din România, ca reacţie la votul negativ pe care Viena l-a dat săptămâna trecută la aderarea la Schengen, ar face rău mai mult României decât Austriei, pentru că firmele austriece varsă bani la bugetul ţării şi creează locuri de muncă, potrivit agenției news.ro.

Recentul veto al Austriei la aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, care garantează libera circulaţie a persoanelor în interiorul ţărilor Schengen, a provocat critici dure nu numai din partea ţărilor în cauză, ci şi din partea multor alte ţări ale UE. Chiar şi guvernul italian naţionalist de dreapta a condamnat această acţiune.

Confruntat cu critici dure atât intern, cât şi pe plan extern, cancelarul conservator Karl Nehammer a apărat veto-ul Austriei împotriva aderării Bulgariei şi României la Schengen în emisiunea „Pressestunde” de duminică de la postul public de televiziune ORF2.

Potrivit lui Nehammer, în alte state UE nu există suficientă presiune împotriva trecerilor neînregistrate la frontieră. Prin urmare, Austria a trebuit să acţioneze la nivel naţional. Nehammer a declarat că veto-ul Austriei ar putea fi ridicat doar după ce protecţia frontierelor din Bulgaria şi România va fi îmbunătăţită.

Întrebat de ce Austria nu a ales calea obişnuită în UE, şi anume de a căuta aliaţi în rândul celorlalte state şi de a obţine astfel schimbări, Nehammer a spus că nicio altă ţară nu are – proporţional cu populaţia sa – o presiune similară cu cea a Austriei. De asemenea, Olanda a încercat de mult timp să găsească sprijin în Consiliul UE, dar nu a reuşit. În celelalte ţări ale UE, pur şi simplu, problema a fost conştientizată altfel decât în Austria. Cum Comisia Europeană nu acţiona, trebuia să se acţioneze „în forţă” şi la nivel naţional, a susținut cancelarul.

Nehammer a repetat pe larg argumentaţia sa şi a ministrului de interne al ÖVP, Gerhard Karner: din cei peste 100.000 de imigranţi sau solicitanţi de azil, 75.000 nu fuseseră înregistraţi nicăieri, or asta ar fi trebuit să se întâmple la trecerea frontierei externe a UE. Multe dintre aceste persoane neînregistrate ar veni prin România sau Bulgaria, spune cancelarul care a repetat că aceste informaţii vin în urma audierii persoanele reţinute şi a analizei datelor de pe telefoanele lor mobile.

România şi Bulgaria au avut cifre diferite, a recunoscut Nehammer, dar aceste ţări nu aveau cum să cunoască numărul real din moment ce nu au înregistrat aceste persoane, a explicat Nehammer discrepanţa dintre date.

DESPRE APELURILE LA BOICOTUL COMPANIILOR AUSTRIECE

Pe de altă partre, el s-a declarat convins că veto-ul nu va avea consecinţe negative pentru companiile naţionale care operează în Bulgaria şi România. „Aici trebuie făcută o distincţie: una e o problemă de politică de securitate, iar cealaltă este o problemă de politică economică”, a arătat cancelarul, subliniind că un eventual boicot al companiilor austriece ar dăuna mai degrabă economiilor României sau Bulgariei. Companiile austriece aduc întotdeauna bani la bugetul ţării şi oferă locuri de muncă, a argumentat el.

Mulţi observatori politici interpretează înăsprirea poziţiei OeVP în materie de azil şi migraţie atât din partea lui Nehammer, cât şi a ministrului său de interne, Gerhard Karner, – ambii din Austria Inferioară – ca fiind o încercare a puncta împotriva FPÖ, Partidul Libertăţii, de extremă dreaptă, care are un discurs antiimigraţie, în lupta lor pentru un rezultat cât mai bun în alegerile din cea mai importantă provincie a Austriei. Nehammer a negat înspă vehement că veto-ul la Schengen ar putea avea motivaţii de politică internă, aşa cum s-a speculat recent atât în Austria, cât şi în afară. El a calificat drept o „insinuare absurdă” faptul că ar putea exista o legătură cu alegerile parlamentare din Austria Inferioară de la sfârşitul lunii ianuarie.

DE CE AUSTRIA NU CRITICĂ UNGARIA

Nehammer a mai explicat că Austria nu a avut niciun cuvânt critic la adresa Ungariei în disputa în care s-au amestecat libertatea de circulaţie în UE, politica de azil şi lipsa unei politici de imigraţie, pentru că, spune el, Ungaria este o ţară vecină şi este nevoie de cooperare în materie de securitate şi poliţie.

Potrivit lui Nehammer, Austria oferă o astfel de cooperare şi Bulgariei şi României.

În acelaşi timp, Nehammer a subliniat că Austria este în mod clar în favoarea sancţionăriI încălcăriIor statului de drept în cadrul procedurilor UE care sunt în curs împotriva Ungariei. Statul de drept este fundamentul UE, a declarat Nehammer. După recomandarea Comisiei Europene de a suspenda în continuare plăţile de miliarde de euro către Ungaria, mingea este acum în curtea Consiliului UE, adică a statelor membre. Dar Nehammer nu a dorit să spună dacă va vota în favoarea reţinerii fondurilor. În acest moment, a spus el, documentele Comisiei sunt examinate la nivel intern şi se consultă în continuare cu alţi şefi de guvern. Nehammer a subliniat însă că, până acum, Consiliul a urmat întotdeauna recomandările Comisiei în această privinţă.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. Mie nu mi-ati adus niciun loc de munca, ba mai mult eu am cheltuit bani in tara voastra si nu invers.
    Cei care au locuri de munca le vor avea cu sustinerea celor care au interese sa sustina economia austriaca in Romania.

    • Du hast mir keinen Job gebracht, außerdem habe ich Geld in deinem Land ausgegeben und nicht umgekehrt.

    • Este ceva ce îmi scapă?
      Suntem atât de diferiți…sau prostul ăsta pune gaz pe foc??

    • Ii dam noi sefia jos din pod.

    • Prejudecata cancelarului Karl Nehammer că societatea românească nu va reacționa, la un fel de pedeapsă națională colectivă, s-a confirmat doar în ce privește cercurile intelectuale, altminteri foarte înclinate la a întocmi scrisori de protest.

  2. Asa a spus si Putin cand au inceput sanctiunile.

    • Nu boicotam ciocanele, dar putem cere sa verificam cat sunteti voi de corecti si de necorupti in tara noastra?

  3. Inca unul care crede ca fara ei nu se invarte pamantul.
    Mai baiete cu voi sau fara voi nici nu ar obseva nimeni!

  4. Asta se crede buricucul buricului.

  5. Mai baiete cu cat sunteti mai obraznici cu atata va veti arde mai tare.

  6. Stiti ca numai USR va mai ramane la urmatoarele alegeri cu 100% dupa ce toti ceilalti vor pupa mana austriecilor?😁😁😁😁😁😁😁

  7. ma lasi…?
    de ex dacao baca da faliment, asta înseamnă ca nimeni nu preia acei clienți? si daca ai mai multi clienți ai nevoie de mai multi angajati sa ii deservească de ex…

  8. Gicule, la noi comertul nu se face cu ruble, ca la voi, o sa aveti curand daune mari de tot, stai sa vezi!

  9. Atitudine de grof.

  10. Bai Nehabarnica, ce o sa fie, o sa fie.
    Sa nu uiti ca tu ai inceput asta.

  11. Daca e cum zice daca se face boicotul nu se supara, asa-i?

  12. Mi se pare mie sau zdre/anța asta pare putin speriata?
    Nu ca nu ar avea dreptate, primii afectați ar fi angajații romani ai companiilor austriece din Romania. Apoi urmează acționariatul si bugetul de stat.

  13. Daca te-ai deranjat tu sa da spui de boicot inseamna ca ai primit injuraturile de rigoare.
    Deci e bine, continuam!

  14. schwein-nu-stiu-cum sa se mute in austria pentru ca are tarisoara destui pomi, sclavii de la sebes pot sa gaseasca alte locuri de munca tot asa de prost platite.
    petrom si o-em-ve pot vinde zeama altor statii, ca tot se pling ca vinzarea cu amanuntul nu e profitabila.
    bancile oricum nu platesc impozite, au grija contabilii sa le scoata in pierdere pe hirtie.
    dupa ce se sinucide sosia lui putin, puteti sa bagati in schengen ucraina, sa mutati tocatoarele de lemn acolo, daca va lasa actorul ala rau sa va bateti joc de ei.

  15. Petrolul,gazele,pădurile sunt ale noastre și le putem muncii noi.voi Ați încălcat contractul de privatizare .daca mai stătea guvernul Boc Băsescu numai furați voi cinci milioane de tone de țiței fara să plătiți dividende poporului român nu statului eșuat care fura cu voi

  16. Hai cu sanctiunile si apoi mai vedem noi.

  17. Eu zic sa incepem sa boicotam si vedem cine ce pierde.

  18. Completare: va afecta și profitul firmelor.

  19. Die your mother if you lie.
    Hai să vedem șmechere!!!!

  20. Se insinuează ideea ca fara ei nu ne vom descurca.simplu Capilul merge in alta parte,oame ii merg dupa el. Nanci mai avem, distribuitori de produsele petroliere mai sunt etc. Vor incepe campanii platite in presa cat de mult bine fac ei roma niei, plus campanii cu siguranta locului de munca.
    Nu va dauna cu nimic economie romane,din contra.

  21. Nu o să îi fie greu deloc. Or să vină alții să mănânce o bucățică de pâine, dar voi să găsiți alții la care să „investiți”( furați) o să vă fie cam greu dacă nu imposibil, asta din cauza că piețele sun deja împărțite. Așa că stimați domni Austrieci mai bine va mai gândiți cine pierde și cine câștigă. Romania nu e Rusia în care investitorii s-au retras și nu a mai vrut nimeni să intre ci din contră hienele stau la pândă sa prindă un loc.