G4Media.ro

Canalul Suez a adus Egiptului venituri record de 9,4 miliarde de dolari…

Sursa foto: Pixabay

Canalul Suez a adus Egiptului venituri record de 9,4 miliarde de dolari în ultimul exerciţiu fiscal

Canalul Suez a adus statului egiptean venituri de aproximativ 9,4 miliarde de dolari în exerciţiul fiscal iulie 2022 – iunie 2023, un nou record pentru această rută navigabilă crucială pentru comerţul maritim mondial, transmite AFP, citată de Agerpres.

Este vorba de o creştere de 35% comparativ cu veniturile de şapte miliarde de dolari generate în anul fiscal precedent, a precizat miercuri într-o conferinţă de presă, preşedintele Autorităţii Canalului Suez (SCA), Osama Rabie.

„Pentru prima dată în istoria canalului, SCA a realizat venituri de aproximativ 9,4 miliarde de dolari”, a precizat Osama Rabie.

Este pentru al treilea an la rând când Canalul Suez generează venituri record, după cele de şapte miliarde de dolari în exerciţiul 2021-2022 şi cele de 5,8 miliarde de dolari în 2020-2021.

Această ascensiune se explică prin creşterea traficului prin noul tronson săpat în 2014 şi 2015, care facilitează trecerea convoaielor şi reduce timpul de tranzit al navelor. Amenajarea este primul din ‘mega-proiectele’ preşedintelui egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, care în ultimii ani au înghiţit o bună parte din finanţele ţării.

Egiptul majorează în fiecare an taxele şi alte cheltuieli de trecere impuse navelor care trec prin Canalul Suez, o cale maritimă care leagă Marea Mediterană de Marea Roşie şi asigură cea mai scurtă rută de transport maritim între Asia şi Europa. În 2020, au trecut prin această cale maritimă aproape 19.000 de nave, adică o medie de 51,5 nave în fiecare zi.

Canalul Suez reprezintă o sursă preţioasă de valută pentru Egipt, care trece printr-o gravă criză economică. Potrivit agenţiei de rating Moody’s, Egiptul este una din cele cinci ţări cele mai supuse riscului să intre în incapacitate de plată.

Autorităţile de la Cairo au obţinut în luna decembrie 2022 cel de-al patrulea împrumut de la Fondul Monetar Internaţional de după 2017, însă cele trei miliarde de dolari care îi vor fi vărsate pe o perioadă de aproape patru ani reprezintă prea puţin având în vedere că numai servicuil datoriei pentru 2022-2023 se va ridica la 42 de miliarde de dolari. În schimbul ajutoarelor financiare, Egiptul şi-a devalorizat moneda cu aproape 50%.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...