G4Media.ro

Canada: Fiecare solicitant de azil va costa guvernul 16.666 de dolari în…

sursa foto: ONU

Canada: Fiecare solicitant de azil va costa guvernul 16.666 de dolari în 2019

Gestionarea fluxului de solicitanți de azil la punctele neautorizate aflate de-a lungul graniței Canadei cu Statele Unite va costa Guvernul de la Ottawa mai mult de un miliard de dolari pe parcursul a trei ani, indică o analiză realizată de Biroul ofițerului parlamentar pentru buget (PBO), Yves Giroux. Conform studiului, executivul canadian va cheltui 16.666 de dolari pentru fiecare solicitant de azil în 2019, de la 14.321 de dolari cât cheltuie în prezent, din cauza creșterii timpului de așteptare pentru soluționarea fiecărui dosar. Sumele au fost criticate vehement de către opoziția conservatoare, care reproșează guvernului liberal condus de Justin Trudeau că a eșuat în implementarea unei politici coerente în ceea ce privește solicitanții de azil.

Raportul lui Yves Giroux estimează că cheltuielile guvernului canadian în ceea ce privește solicitanții de azil au fost de 340.2 milioane de dolari anul trecut și de 367.8 milioane de dolari în anul fiscal curent. PBO afirmă că, pentru anul 2019-2020, aceste cheltuieli vor crește până la 395.9 milioane de dolari.

Documentul arată că costurile medii ale procesării cererii de azil pentru fiecare imigrant care ajunge în Canada traversând ilegal granița cu Statele Unite, pentru a solicita apoi statut de refugiat, sunt în prezent de 14.321 de dolari. Raportul estimează că această cifră va crește la 16.666 dolari în anul fiscal care începe la 1 aprilie 2019, din cauza creșterii timpului de așteptare pentru analizarea unei cereri.

Publicația The Globe and Mail, care a scris despre raportul PBO, a precizat că acesta se concentrează asupra cheltuielilor suplimentare federale pentru personalul din sectorul public și asupra costului furnizării serviciilor medicale și juridice solicitanților de azil. De exemplu, The Interim Federal Health Program, care este un program federal, oferă asigurări de sănătate persoanelor care solicită statutul de refugiat.

Documentul nu ia, însă, în calcul costurile pentru provinciile canadiene ale procesării solicitărilor de azil. De exemplu, guvernul provinciei Ontario a declarat că a acumulat cheltuieli suplimentare de 200 de milioane de dolari în domenii precum locuințele, asistența socială și educația, pe care le atribuie creșterii numărului solicitanților de azil. Orașul Toronto a solicitat ajutor financiar pentru a face față creșterii cererilor în sistemul său de adăposturi.

În acest context, Guvernul de la Ottawa a anunțat că va transfera 50 de milioane de dolari către provinciile Quebec, Ontario și Manitoba pentru a le ajuta să acopere cheltuielile legate de solicitanții de azil, însă raportul PBO notează că „această sumă este semnificativ mai mică decât costurile totale raportate de guvernele provinciale și municipale”. Documentul precizează că, dacă guvernul federal decide să acorde compensații suplimentare provinciilor și municipalităților, aceste sume se vor adăuga la cifrele publicate în raport. Cheltuielile estimate de un miliard de dolari vor fi, așadar, mult mai mari.

Deși guvernul Trudeau a afirmat că încearcă să reducă costurile prin accelerarea timpului de procesare al unui dosar, acest lucru nu este unul cert. Yves Girou a avertizat că estimarea costurilor viitoare este dificilă, deoarece este greu de știut dacă guvernul canadian va putea să reducă timpii de întârzieri în ceea ce privește apelurile făcute de azilanți, care reprezintă una dintre cauzele principale ale costurilor mai mari. Raportul PBO arată că timpii medii de așteptare vor crește, ajungând probabil la patru ani între data de sosire în Canada a unui imigrant ilegal și finalizarea cererii sale de azil.

Un alt factor greu de anticipat este numărul viitor al solicitanților de azil, dat fiind faptul că trecerile de la frontieră par să fie determinate într-o mare măsură de știrile despre politicile de imigrație ale Administrației Trump. „Orice fac sau nu fac Statele Unite (în domeniul imigrației), va avea un impact asupra fluxului imigranților ilegali care ajung în Canada,” a afirmat Girou.

Din ianuarie 2017, aproape 38.000 de solicitanți de azil au intrat în Canada traversând ilegal de-a lungul frontierei cu SUA – mai ales prin Quebec -, punând o presiune mare asupra sistemului de imigrație din țara nord-americană. Imigranții ilegali profită mai ales de o lacună din acordul frontalier dintre Canada și Statele Unite, semnat în 2004. The Safe Third Country Agreement le cere ambelor țări să refuze accesul solicitanților de azil care ajung la trecerile oficiale de la frontieră, deoarece atât Canada, cât și Statele Unite sunt considerate țări sigure pentru refugiați. Deoarece acordul se aplică numai persoanelor care ajung la punctele oficiale de intrare, solicitanții de azil pot evita să fie trimiși înapoi în America intrând în Canada prin locuri aflate între punctele oficiale.

Criticile opoziției

Partidul Noii Democrați a solicitat liberalilor să suspende The Safe Third Country Agreement astfel încât solicitanții de azil din Statele Unite să poată solicita statutul de refugiat la punctele canadiene oficiale de frontieră terestre. La rândul lor, conservatorii au cerut în mod repetat guvernului Trudeau să rezolve iregularitațile din sistemul de imigrație.

De altfel, conservatorii s-au declarat „șocați” de costurile din raportul PBO, mai ales că acestea nu includ costurile provinciale, cum ar fi asistența socială și locuințele subvenționate. „Îmi pare uimitor că, între 2017 și anul fiscal următor, prim-ministrul alege să cheltuiască 1.1 miliarde de dolari pe ceea ce, în esență, echivalează cu abuzul sistemului nostru de azil. Unele dintre cifrele de aici sunt absolut șocante,” a declarat Michelle Rempel, critic conservator pentru imigrație.

Așa cum G4Media.ro a scris în câteva rânduri, Guvernul de la Ottawa este în prezent într-o situaţie specială în ceea ce priveşte sistemul naţional de imigraţie, care este sufocat de cererile celor plecaţi din America din calea politicilor restrictive de imigrație ale Administrației Trump. Iar influxul de imigranţi ilegali nu pare să se oprească foarte curând, în ciuda apelurilor repetate făcute de oficiali canadieni, îngrijoraţi nu doar de dificultăţile financiare, administrative şi logistice cu care se confruntă, ci şi cu o opinie publică tot mai critică faţă de azilanţi.

În ultima perioadă, guvernul canadian și-a înteţit tonul față de solicitanții de azil, avertizând că trecerea ilegală a frontierei nu este un „bilet gratuit” pentru stabilirea în Canada. „Traversând frontiera într-un mod care încearcă să eludeze legea sau să se opună unei proceduri adecvate nu este un bilet gratuit pentru Canada,” a declarat Ralph Goodale, ministrul Siguranței Publice. Oficialii consideră că mai mult de 90% dintre persoanele care intră în Canada nu îndeplinesc criteriile pentru a fi considerate refugiați. „Trebuie să demonstreze că au nevoie de protecția Canadei pentru a fi în siguranță,” a spus Goodale. „Căutarea statutului de azilant nu este o scurtătură pentru a ocoli normele și procedurile obișnuite privind imigrația.”

Surse: The Globe and Mail

Foto: Imigranți (Sursa: ONU)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. …”666″ Ptiu, Drace, nu suna bine !

    PS. @Scara, nu le faci un pustiu de bine si canadienilor ? Stiu ca tu nu lucrezi pe extern, dar totusi o exceptie acolo nu-i un capat de tara . Ce zici ? 😉