G4Media.ro

Calvarul celor două femei infectate cu coronavirus care de o săptămână dorm…

Sursa: Digi24.ro

Calvarul celor două femei infectate cu coronavirus care de o săptămână dorm în șezut: „Eu nu mai rezist. N-am aer!”

Noul coronavirus se transmite din ce în ce mai repede, iar pacienții care ajung în ATI au vârste din ce în ce mai mici. În secția de terapie intensivă a spitalului COVID din Bârlad două paciente stau în șezut de o săptămână. Așa și dorm. Le e teamă că nu vor mai putea respira, dacă se întind, se arată într-un reportaj realizat de jurnalista Carla Tănasie pentru Digi24.ro

„Eu nu mai rezist. N-am aer”, spune una dintre paciente, conectată la o mască cu oxigen.

Chinul de a respira

La secția de terapie intensivă a Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad, bolnavii duc o luptă dublă: cu boala și cu disperarea. Deși sunt conectați la aparatele de oxigen, nu simt că respiră. Virusul le-a afectat atât de mult plămânii, încât nici oxigenul care vine cu putere prin mască nu îi mai ajută.

– Mai aveți forță? o întreabă medicul pe una dintre pacientele care stă în șezut, în mijlocul patului, cu masca de oxigen pe față. Nu mai aveți, înțelege el. Nu mai are forță, se întoarce și explică și reporterului. Modific parametrii la ventilator sau îi lăsăm așa? își întreabă pacienta.

Bolnava face semn cu mâna în sus, da, să îi ridice.

„Să-mi spuneți dacă-i prea mult”, îi cere el, grijuliu.

În primul salon în care intră echipa de filmare, sunt două paciente care stau… în șezut! De o săptămână sunt în această poziție. Numai așa pot respira. Sunt epuizate, dar continuă să lupte pentru viața lor, deși mai au momente când spun că nu vor rezista.

– Noaptea ați dormit? Sau așa și așa? Sau nu? o întreabă medicul pe una dintre ele.

– Așa și așa, răspunde aceasta, cu o ezitare, prin masca de oxigen.

– Bun. Trebuie să fiți tare, să mergeți înainte, o încurajează cadrul medical.
O asistentă execută manevre de tapotaj unei paciente care nu poate să respire și care stă în șezut de o săptămână Foto: captură video

„Și noaptea dorm în poziția asta. Foarte greu se mobilizează. Foarte greu. Au găsit poziția în care să se poată ventila cel mai bine. La alți pacienți, unii stau pe burtă, unii dorm pe o parte pe alta, sunt mobilizați”, explică Veaceslav Galit, medic ATI la Spitalul din Bârlad. „Pacienții de obicei au o poziție forțată ca să poată respira mai ușor. Le este frică de moarte, le este frică să facă altceva în afară de recomandările noastre, să le îndeplinească, să se mobilizeze, dar cu suport psihologic până la urmă reușim să ajungem la niște rezultate pozitive. Cu greu, dar mergem înainte”, povestește el.

Fiecare respirație e un efort uriaș. Masca de oxigen, singura salvare în acest moment, devine un chin. Le apasă pe față puternic și elasticele care o fixează de multe ori le fac răni.

Citește integral pe Digi24.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. S-au obisnuit cu mirosul?

  2. daca tinerii se imbolnavesc acum, de ce ne aratati tot pacienti batrani?

    • Pentru a vedea cum ar putea sa ajunga ma-ta sau bunica-ta dupa ce se imbolnavesc de la tine.

    • @Ciprian – bunicii mei nu mai traiesc, iar mama este medic – chirurgie toracica; traim cu amenintarea zilnica a virusului in casa si pana acum se pare ca suntem sanatosi tun. insa, interventia ta nu raspunde intrebarii mele – de ce un articol care mentioneaza grupa de varsta cel mai afectata (tinerii, ni se zice, desi alte ”studii” indica persoanele intre 40-49 ca fiind cei care umplu acum spitalele) ne arata tot batrani cu probleme de greutate?

      ia zi-mi, ca vad ca stii sa scrii si sa citesti, tu esti unul din prostii aia care stau la plaja la nudisti cu masca pe fata?

    • @ciprian – esti unul dintre desteptii aia care merg la plaja la nudisti cu masca pe fatza, sa intzeleg

    • @Latte Mafia – Mda, e vorba de perspectiva, persoana din imagine (blurata!) ar putea sa aiba intre 40-50 de ani (supraponderala, e adevarat, dar peste 40 de ani multi sunt supraponderali). Acum, eu ce sa zic, am peste 50 si ma consider o persoana tanara! Si chiar sunt tanar, fizic si psihic. Deci, domnule Latte Mafia, depinde la care tinerete te referi…

  3. „Noul coronavirus se transmite din ce în ce mai repede, iar pacienții care ajung în ATI au vârste din ce în ce mai mici” datele oficiale spun pe dos ! https://covid19.geo-spatial.org/statistici/statistici-generale?chart=r-reproductie-covid

    • Care date oficiale? Alea de la statul care de 30 de ani există doar să fure?

      Ce credibilitate au datele alea, ştiind că vin de la bugetari, slugi de partid?

    • Unde sunt statisticile referitoare la varsta?

  4. Daca virusul face o mutatie si afecteaza mult mai grav categoria de varsta 20 – 40 de ani fara sa aiba efecte negative asupra varstnicilor sa vedeti atunci tipete, amenintari, jigniri si blesteme.
    Cu pensionarii care se vantura ca niste zombi criminali prin mijloacele de transport in comun si piete , ca-i omoara pe cei responsabili etc.
    Ni se rupe, clubareala, si frectii la mare pe plaja, ce plm, pe noi nu ne afecteaza de ce sa respectam reguli? Dam mai departe dar asta’i viata, se moare da’ noi nu putem fara socializare onanistica, nu ne sta bine cu masca in club .

  5. articole de la postul de propaganda pe nume digi24
    o voma de idei scrise de pnlijti

    • @Cioby – Compari merele cu perele… As vrea sa-mi arati si mie unde in articolul de azi (reportajul de la digi) spune ca sunt majoritarii tinerii bolnavi? Care parte nu o intelegi? Cei care fac forme grave sunt preponderent batrani si cu comorbiditati, da, insa articolul asta imi spune ca pacientii cu forme grave „au varste din ce in ce mai mici„. Atata tot!