G4Media.ro

Bulgaria și România vor să construiască două noi hidrocentrale pe Dunăre, lângă…

Sursa foto: Pixabay

Bulgaria și România vor să construiască două noi hidrocentrale pe Dunăre, lângă Turnu Măgurele și Călărași

Strategia de dezvoltare a sectorului energetic din Bulgaria până în anul 2053, elaborată de ministrului energiei, Rosen Hristov, prevede construcția a două hidrocentrale pe Dunăre, transmite ziarul 24Chasa, citat de Rador. Documentul a fost prezentat oficial marți.

Potrivit informațiilor G4Media, cele două hidrocentrale ar urma să fie construite împreună cu România, prin Hidroelectrica, după modelul celor existente de la Porțile de Fier, realizate în comun de România și Serbia.

Prima centrală, care va avea o capacitate de 840 MW și va fi în zona Nicopole – Turnu Măgurele, are deja la bază studii și o evaluare.

Cea de-a doua centrală este prevăzută să fie la Silistra, în apropiere de Călărași, dar acolo abia a început realizarea studiilor.

Pe acest subiect au avut loc deja întâlniri între miniștrii energiei din România și Bulgaria. Luna viitoare, între cele două țări va fi semnat un memorandum pentru proiect, iar construcția acestuia va dura cel puțin cinci-șase ani.  Potrivit ministrului bulgar, împreună cu hidrocentala se va construi un alt pod peste Dunăre între România și Bulgaria, potrivit oficialului bulgar.

Noua strategie energetică a Bulgariei prevede, de asemenea, și continuare megaproiectului din satul Gorna Arda, aproape de granița cu Grecia – trei baraje cu câte o hidrocentrală cu o capacitate de 170 MW.

Strategia prevede, de asemenea, 4 noi reactoare nucleare – două la centrala din Belene și două la Centrala Nucleară Kozlodui, potrivit presei bulgare.

Legat de centralele pe cărbune, acestea sunt programate să fie închise treptat – în 2030, 2035 și, respectiv, 2038. La fel se va întâmpla și cu minele. Terenurile de la mina „Marița-est” vor fi oferite spre reabilitare investitorilor, dar încă nu sunt solicitanți. Potrivit ministrului, s-ar realiza o restabilire dacă acolo s-ar construi capacități mari de fotovoltaice.

În domeniul gazelor naturale, strategia prevede o creștere a capacității interconectorului de gaze Bulgaria-Grecia de la 3 la 5 miliarde de metri cubi.

În transportul energiei electrice va fi mărită capacitatea liniilor de transport cu Turcia, precum și un coridor pentru transportul energiei electrice prin România și Slovacia către Ungaria.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

31 comentarii

  1. Daca au scris aceste tampenii intr-un plan, nu inseamna ca si vor sa le faca. Voi pe ce lume traiti?

    • Mare dreptate ai, dar e de mentionat ca pana acum Bulgaria nici sa auda de idee nu a vrut. Macar e un progres de mentalitate daca nu si ceva in teren.

    • Stai bre, ce atîta grabă. Întîi trebuiesc făcute 4-5 studii de fezabilitate…
      Peste 30-35 de ani se vor apuca și de turnat betoane.

    • Andrei, nu-i niciun progres, e un regres. Nu este crima mai abominabila decat un nou baraj pe Dunare. Si e vorba doar de un guvern fara sustinere. Bulgarii nu sunt romani, n-o sa-i lase niciodata pe politruci sa porneasca o asemenea distrugere.

    • VORBE GOALE, GANDA PROPA, LARE MANIPU.

  2. Adică distrugerea completă a ecosistemului dunărean , oricum deja tăiat în două la Porțile de Fier.

    • Ai dreptate…mai bine murim noi si sa lasam apa sa curga linistita. Atunci poate esti mai incantat de centralele nucleare modulare. Alea iti plac?

    • pentru Alex autotstiutorul, centralele nucleare modulare sunt foarte sigure si nu vad de ce nu s-ar construi, eu as prefera sa murim noi oamenii si sa lasam si alte vietuitoare sa traiasca.

    • Pentru domnul Ștefan , nu am spus că nu sunt sigure dar comparativ cu o hidrocentrala, as prefera hidrocentrala. Apropo, s-a găsit o soluție pentru deșeurile radioactive de la centralele nucleare sau încă le îngropăm in pământ în țări din lumea a3-a?

  3. Nu e bine, se supara pestii.

  4. eu zic sa faca hidrocentrale din 5 in 5 kilometri pe dunare. in felul asta o sa avem energie suficienta. pestii? da-i dracu, si asa nu ne ajuta la nimic, stau in apa si inoata. eventual intre hidrocentrale sa faca niste bazine in care sa creasca pastravi.

  5. Transformati cel mai mare rau european in lac. Vom avea mai mult curent dar si secete si mai puternice si lungi, deci daca pui in balanta iesim in pierdere.

  6. Astea sunt basmele lui Petre Ispirescu.

  7. Seceta se înrăutățește an după an și ăștia fac hidrocentrale.

    • Fa o plimbare pana la Dunare si vezi daca a secat. Incearca sa si verifici ce citesti cand poti.😆

    • Da mă, că e la același nivel tot timpul. Avem 22 de grade în ianuarie, cum crezi că va fi vara? Încearcă să te gândești la viitor.

    • Acest râu se chiamă Fluvil Dunărea, și dacă i se pun balamale, acestea ajută și pentru irigații, nu se mai pierde apa în van. Cât mai multe hidro. Avantaje pt. omenire, sunt pro. Habarniștii ar trebui să dea un pas înapoi!

  8. Au aparut si trolli rusi…Orice ai face in energie, nu e bine.

  9. Ce intelegeti voi prin Romania?? Voi identificati Romania cu clica de politruci corupti care vor sa distruga tot, chiar si ce a mai ramas din Dunăre, dupa ce comunistii ne-au lasat fara Cazane si fara Ada Kaleh?

  10. Cum rămâne cu fauna piscicola ?

    • Voi ăștia care sunteți ecologiști, mutativa în oceane și salvați balena ucigașă de la înec pe o insula pustie,spun asta pentru ca voi nu vedeți ca în România se produce curent ca în 1950 ,Turceni, Rovinari,isalnita, pe cărbune ați luat-o razna serios

    • Fauna piscicola nu eate afectata. Dar daca produci energie in centrale pe carbune sau gaz atunci da; suntem cu totii afectati, inclusiv fauna piscicola. Va rog documentativa inainte sa scrieti ineptii de genul „fauna piscicola este afectata”. Si pentru nestiutori aceasta este o sursa de enerfie verde in proportie de 100% care paradoxal protejeaza flora si fauna. Mai citi va rog si dupa scrieti pe aici.

  11. De la voință la putință e cale lungă.

  12. Pana le termina, debitul Dunarii s-ar putea sa scada dramatic.

  13. Multi pr0st1 fara neuron pe aici… unul macar sa fi avut… nimic!

  14. Si daca prin absurd ar face astia ceva ce prin zona noastra de lume nu au putut face decat dictatorii….Nu prea renteaza. Avem dovada, hidrocentrala PF2…care e construita in camp, unde Dunarea nu vine cu forta. Produce maxim 10-15% din ce produc Portile de Fier 1, care e amplasata fix in punctul de iesire din defileu, din munte, apa curge foarte puternic la PF1.

  15. Conteaza diferența de nivel între luciul apei si oalele turbinei, nu cât de strâmt este firul apei

  16. Conteaza diferența de nivel între luciul apei si oalele turbinei, plus debit-ul. Nu viteza cu care curge fluviul pentru că a fost stramtorrat in amonte

  17. Cred ca sunt vise erotice. Cum sa faci la câmpie hidrocentrale? Numai 30 de metri diferenta de nivel la lacul de acumulare si ar însemna să inunde campia. La bulgari nu-i problema ca au malul înalt.

  18. Meșterul Manole antreprenor și Apolodor din Damasc alias Grimasă Grindeanu la interviuri.