G4Media.ro

Bulgaria: Prețul renunțării la gazul rusesc, apocalipsa descrisă nu s-a produs

Sursa: Facebook/ Kiril Petkov

Bulgaria: Prețul renunțării la gazul rusesc, apocalipsa descrisă nu s-a produs

Analiză a publicației bulgare Kapital, preluată de Rador:

KAPITAL (Bulgaria), 5 mai 2022 – Deja de o săptămână, Bulgaria nu mai primește gaz de la Gazprom, iar apocalipsa descrisă nu s-a produs și nici măcar aprovizionarea consumatorilor nu a fost întreruptă. Ceea ce arată că ruperea de gazul rusesc nu este doar posibilă, ci se poate întâmpla foarte repede. Și cu puțin noroc, nici prețul să nu se majoreze.

Cea mai dificilă parte, surprinzător, cel puțin la prima vedere, a fost rezistența internă – opoziția și o parte din coaliția de guvernământ, care au început să caute defecte în toate direcțiile posibile, să dorească să continue discuțiile cu Gazprom, să amenințe cu prețuri inaccesibile, înainte ca acestea să fie anunțate etc. Principala problemă, faptul că Rusia și-a încălcat unilateral acordul cu Bulgaria și a oprit livrările de gaze în pofida banilor achitați pentru aceasta de Bulgargaz, nu este deloc discutată de politicieni. Rezistența a devoalat complet linia influenței (și a corupției) energetice a Rusiei, dar, în același timp, a creat o cortină de fum prin care majoritatea oamenilor nu pot vedea exact ce se întâmplă. În realitate, faptul că Bulgaria a încetat să se bazeze pe gazul rusesc este un eveniment grandios pentru economie și politică. Schimbă lucrurile atât de mult, cum nici alegerile nu reușesc uneori să o facă. De asemenea, evenimentele au plasat Sofia în lumina reflectoarelor europene și mondiale, dar de partea bună. Prima întâlnire a miniștrilor regionali ai energiei, inclusiv cei din Turcia și Azerbaidjan, va avea loc la Sofia, la 5 mai, scopul fiind de a se pregăti o soluție comună pentru livrările de gaze. Se așteaptă ca înainte de sfârșitul lunii să existe înțelelgeri care să garanteze gazul în regiune cu cel puțin un an înainte.

Desigur, există într-adevăr multe momente controversate în situația creată, așa că în cele ce urmează oferim explicații legate de cele mai frecvente întrebări și îndoieli.

Bulgaria și-a oprit singură gazul?

Nu, decizia i-a revenit în întregime Rusiei. Dar nici Bulgaria nu a cedat presiunii ruse și era pregătită pentru asta. „Nimeni nu ne-a oprit robinetul. Bulgaria și l-a oprit singură, prefăcându-se că e un șoim”, a spus, în urmă cu câteva zile, liderul GERB, Boiko Borisov, în timp ce critica guvernul lui Kiril Petkov pentru modul în care reușește să asigure livrări alternative.

În mare măsură, există o doză de adevăr în cuvintele lui Borisov, dar mai mult în faptul că guvernul nu a îngenuncheat în fața condițiilor președintelui rus Vladimir Putin și pentru prima dată Bulgaria și-a apărat poziția. Privit în acest fel, se poate spune că guvernul bulgar a permis în mod deliberat oprirea furnizării de gaze rusești. Grăitoare în acest sens este disponibilitatea țării de a reacționa și de a nu permite întrerupea aprovizionării către clienții finali. Cu alte cuvinte, încă din luna februarie s-a lucrat la scenariul în care se oprește gazul rusesc.

Și în ciuda numeroaselor speculații din ultimele zile că alte state membre ale UE, inclusiv Germania și Austria, au convenit să plătească pe noua schemă rusească în ruble, acest lucru nu a fost confirmat încă. În primul rând, pentru că plățile propriu-zise vor avea loc în următoarele zile ale lunii mai. Dar și liderii țărilor în cauză au dezmințit ferm afirmațiile, spunând că nu vor fi de acord să plătească în ruble pentru gaz. Și CE a ieșit cu o explicație suplimentară, conform căreia utilizarea a două conturi la Gazprombank – valută și ruble, este, de asemenea, o încălcare a sancțiunilor împotriva Rusiei.

A existat un concurs pentru livrări alternative?

Bulgargaz susține că a trimis invitații pentru livrări către 12 companii, dar nu a fost anunțată nicio licitație la bursă. Fără îndoială, furnizorul de stat Bulgargaz a purtat discuții preliminare privind furnizarea de cantități alternative de gaze, în cazul în care livrările de la Gazprom ar înceta. Altfel nu avem cum să ne explicăm reacția imediată din data de 27 aprilie. Întrebarea importantă aici este cum au fost aleși furnizorii alternativi și în ce condiții.

Există două burse de gaze licențiate în Bulgaria, dar niciuna dintre ele nu are o licitație de „cumpărare” din partea Bulgargaz. Compania însăși explică că la data de 26 aprilie, după primirea scrisorii de suspendare de la Gazprom Export, a fost trimisă o solicitare scrisă către 12 comercianți de gaze naturale care își desfășoară activitatea pe piața bulgară și pe cele regionale,„pentru a depune oferte care să includă condiții concrete pentru livrarea de cantități de gaze naturale până la sfârșitul lunii aprilie și pentru luna mai 2022”.

O parte dintre companiile invitate au informat că nu vor putea depune deloc propuneri în termenul scurt stabilit (probabil 24 de ore). În cele din urmă, șapte oferte de la trei furnizori au fost clasate pe criteriul „cel mai mic preț de livrare”. Nu se spune oficial care sunt companiile, dar cel puțin două dintre ele au devenit cunoscute public – MET Energy Bulgaria și DEPA din Grecia.

În afară de aceasta, Bulgargaz spune că a făcut mai multe tranzacții pentru a cumpăra cantități suplimentare de pe piața bursieră din țară. În ce măsură aceasta a fost o procedură transparentă, se poate discuta. Dar, în orice caz, este o practică obișnuită pentru Bulgargaz – încă din 2019, exact așa au fost cumpărate cantități semnificative de gaz, altele decât cele rusești. Astfel de solicitări de livrări sunt primite chiar la Bulgargaz de la diverși comercianți din Bulgaria și regiune.

Ar fi putut Bulgargaz să negocieze singur importul de gaze?

Cu siguranță da, problema este legată de riscul financiar pe care și-l asumă. Una dintre principalele critici la adresa Bulgargaz este că nu a luat măsurile adecvate pentru a-și asigura în prealabil livrările în cazul unei opriri de gaze rusești, ci s-a bazat pe intermediari. De fapt, nimic nu a împiedicat compania de stat să-și rezerve capacitățile respective la terminalul LVG Revitusa din Grecia și la punctele de intrare de la frontieră, încă de la începutul lunii aprilie.

Ministrul bulgar al energiei, Alexander Nikolov, a explicat că Bulgargaz nu și-a rezervat capacitate în avans, pentru a nu suporta costuri inutile fără a fi nevoie. Logica aici este că, la începutul lunii aprilie, nu era clar dacă Gazprom va suspenda livrările pentru a se plăti câteva milioane pentru rezervările de capacitate sau chiar 100 de milioane de euro pentru închirierea unui tanc LNG. Dacă compania de stat ar fi suportat aceste costuri, ele ar fi fost incluse obligatoriu în prețul reglementat al gazului pentru consumatorii bulgari, chiar dacă Bulgaria ar fi continuat să primească gaz rusesc.

Cât despre întrebarea de ce este riscant pentru compania de stat să rezerve capacitate de la un tanc LNG, iar pentru compania privată MET Energy – nu, răspunsul este relativ clar. Dacă Gazprom nu ar fi întrerupt livrările, Bulgargaz ar fi reușit să realizeze cu greu cantitățile suplimentare de gaz, deoarece nu are multă experiență comercială pe piețele externe, nici licențe pentru toate țările din regiune. Acest lucru ar fi majorat semnificativ și prețul reglementat al gazului pentru piața internă. În timp ce pentru MET situația este diferită – compania tranzacționează în toată Europa de Sud-Est și dacă Bulgargaz nu cumpără cantitățile respective, acestea pot fi vândute chiar și în Austria sau Germania, dar cel mai ușor – în Italia.

Compania a rezervat de fapt capacități pentru LNG în Grecia, pentru fiecare lună, până la sfârșitul acestui an. În timp ce guvernul vrea ca din iunie să înceapă să gestioneze singur situația, mai ales după lansarea Centrului regional de achiziții al UE la Sofia.

Există un conflict de interese?

Se știe că actualul director al Bulgargaz a fost șef al MET până în februarie. La începutul lunii februarie a acestui an, Liudmil Ioțov a fost numit director al furnizorului de stat de gaze Bulgargaz. Până atunci, el a fost în conducerea MET Energy Trading Bulgaria, care face parte din grupul elvețian MET, care în ultimii ani a dezvoltat atât un business cu gaze în Bulgaria, cât și proiecte de energie regenerabilă și comerț cu energiei electrică. De aceea, decizia sa în calitate de director al Bulgargaz de a negocia aprovizionări alternative tocmai cu MET ridică suspiciuni de conflict de interese.

Explicația că doar această companie a putut reacționa atât de repede cu cantități atât de mari ar avea mai multă greutate dacă ar fi fost vorba de o licitație la bursă. Dar în acest caz, atât prețul, cât și comisionul pe care îl va plăti Bulgargaz sunt secrete. Potrivit deputatului GERB Delian Dobrev, comisionul se va ridica la câteva milioane de euro în doar o lună. Surse „Kapital” subliniază că MET a cerut un comision de trei ori mai mare decât cel standard, oferit de alți comercianți. Dar oameni din guvern susțin că costul total al livrării (inclusiv comisionul) este în limita cotațiilor de la bursă. Mai devreme sau mai târziu, aceste date vor deveni publice și va fi clar dacă a fost ceva greșit în alegere.

Gazul va fi mai scump?

Față de aprilie, prețul va fi probabil mai mare, dar nu se știe care va fi acestea, dacă cererea de plată în ruble ar fi fost îndeplinită. Momentan nu există informații oficiale cu privire la prețurile exacte la care Bulgargaz va primi livrările alternative. Deputatul de la GERB Delian Dobrev vorbește de niveluri de circa 100 de euro/MWh, ceea ce este semnificativ mai mult decât tariful de 75 de euro/MWh din aprilie. Pentru comparație – valoarea medie a indicelui olandez TTF pentru aprilie este de 103 euro/MWh, iar pentru primele 4 zile ale lunii mai – 100 euro/MWh.

Bulgargaz a spus că, chiar dacă Bulgaria ar fi acceptat cererea Rusiei de a utiliza un mecanism de plată pentru aprovizionarea cu gaze naturale, altul decât cel convenit în contract, prețul ar fi suferit probabil modificări imprevizibile din cauza lipsei de predictibilitate a cursului de schimb și a lipsei posibilității părții bulgare de a exercita controlul asupra procesului de conversie valutară.

Decizia Comisiei de Reglementare în Energiei și Apă pentru noul preț este așteptată pe 10 mai, Bulgargaz solicitând ultima dată o creștere de 35% (puțin peste 100 de euro/MWh). Totuși, viceprim-ministrul Asen Vasilev a anunțat că creșterea poate să nu fie atât de mare. Potrivit Kapital, acest lucru s-ar putea întâmpla dacă se ajunge la un acord de creștere a livrărilor din Azerbaidjan.

Potrivit ministrului energiei, Nikolov, prețul gazului nu ar fi fost mai mic dacă am fi rezervat mai devreme capacități. Potrivit acestuia, la semnarea anexei la contractul cu Gazprom a existat riscul majorării prețului gazului cu cel puțin 11%.

În orice caz, prețul gazului nu va fi mai mare decât prețul pieței pentru Europa. Doar dacă Bulgargaz vrea mai mulți bani, clienții ar putea cumpăra cantități prin bursă. Pe termen mediu, se așteaptă ca Bulgaria să devină parte din totalul achizițiilor europene de gaze, ceea ce nu numai că va asigura securitatea, ci va asigura și un preț competitiv. Cererile sunt ca UE să negocieze cantitățile necesare pentru înlocuirea gazului rusesc cel puțin pentru anul viitor, astfel încât să nu existe o situație de criză în iarnă. Opțiunile sunt de preferat în LNG, dar se va miza și pe mai multe livrări din Africa de Nord și Norvegia.

Bulgaria cumpără gaz rusesc prin intermediari

Parțial da. Din punct de vedere fizic, ceea ce primim de la Grecia în acest moment este gaz rusesc, pe care ar trebui să-l transportăm prin teritoriul nostru, dar îl păstrăm aici. Cu toate acestea, pur comercial, grecii obțin practic gaz rusesc, fac un amestec de surse diferite, folosind probabil cele mai ieftine livrări pentru consumul lor intern, iar apoi ne vând din nou practic cantitățile rămase. Acest lucru se face la un preț care acoperă toate costurile pentru operatorul grec și îi aduce acestuia un profit. În acest caz – puțin sub 100 de euro/MWh.

„Cantitățile care nu se consumă în Grecia rămân în Bulgaria. Sunt surplusuri și este normal, dacă prețul lor este competitiv, ca Bulgargaz să profite de ele”, a explicat situația ministrul eenergiei, Alexander Nikolov. Cumpărarea surplusurilor grecești a fost de fapt o practică obișnuită pentru comercianții de gaze bulgari în ultimii ani.

Cât despre gazul pe care îl vom primi de la MET, se poate spune cu multă certitudine că este american. Cu toate acestea, cu siguranță nu este rusesc. Există mai multe motive, dar cel mai important dintre ele este că tancul LNG rezervat – Methane Lydon Volney – își va încărca marfa la terminalul Point Fortin din Trinidad și Tobago, ai cărui acționari principali sunt Shell și BP. Și printre furnizorii de LNG se numără companii precum BP Amoco Trinidad (LNG) BV, British Gas Trinidad LNG Limited, Repsol LNG Port Spain BV, Cabot Trinidad LNG Limited, PetroCanada. Conform planului, LNG tancul ar trebui să fie în Grecia la 18 mai și să asigure o parte din aprovizionarea cu gaz pentru Bulgaria pentru cel puțin două sau trei săptămâni.

Traducerea: Mirela Petrescu / Sursa: Facebook/ Kiril Petkov

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Jos pălăria, Bulgaria.
    Tara mica, mica – dar ridica!

    • Noua ne-a trebuit USL inca 30 de ani, bulgarii au ales altceva…bravo lor

    • Si noi am ales niște USR, dar când au prins ceva butoane s-au dat cu curul de pământ ca niște apucați.

    • Ne-a caracterizat întotdeauna dragostea de străini și ura fata de semeni. Trolule, ce ai înțeles tu din articol? Nimic.
      Aici sunt 100% de acord cu vct, chiar dacă de multe ori nu suntem pe aceeași lungime de unda. Romanii au votat un partid în care și-au pus speranța, dar care după doar câteva luni de guvernare au preferat sa se alieze cu bolșevicii și cu aur, pentru a-și da jos propriul guvern. Acum stau pe margine și chelalaie. Mai rar asa looseri.

    • Cand te plateste USL ul sa bati campii nu mai ai pareri doar scrii servitele, asa e cu sclavii la stapan

  2. Stai da vedem la iarna. Iarna nu-I ca primavara.

    • Mai e destul pana la iarna iar lucrurile nu stau pe loc. Poate va fi si o iarna blanda …asa sa moara mujicii de ciuda 🙂

  3. Ma rș dr acu, putinist inf ect.

  4. Ce-ai baut omule? Noul guvern bulgar nu e deloc obedient Rusiei. Iar Ungaria lui Orban va ajunge un stat paria, poate chiar o gubernie sovietica in curand.
    De asemenea, traditionlaul puie mutin.

  5. Apropo, șobo lan spu rcat, orban al tau e exemplul autentic de sl uga. Slu ga a unui crimi nal

  6. 😀 Exista viata, dupa rusia! Multumim, tov. putin, pentru ca ne-ati deschis ochii! Intoarceti-va fata catre Asia, unde este locul rusiei!
    P.S. Si locul Orbaniei tot in Asia este.

    • Rusia este in Asia, are doar o excrescentă cu care violează Europa din când in când.
      De unguri nu zic nimic – niște triști genetic.

  7. Daaaa, Orban, exemplu se suveranitate puternica, ce sa zic! Nu e ala care refuza sa trimita sau macar sa permitatranzitul armelor spre vecinul invadat, totul de frica represaliilor? Curaj cu galeata, ce sa zic! Comparat cu tari mult mai mici (tarile baltice) care au facut pasi net mai fermi in a se rupe de influenta rusilor, ungurii transpira lasitate si oportunism de hiene care asteapta sa se infrulte din ca da vrul vecinului, dar nu au curajul cat victima inca misca.