
Bulgaria intră în cursa pentru reactoarele nucleare mobile, alături de România. Ungaria și Serbia mizează și ele pe energia nucleară
Primul reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa ar putea fi instalat în România, dar Bulgaria este și ea interesată de această tehnologie. Cele două țări au semnat acorduri cu parteneri americani cu privire la dezvoltarea unor proiecte vizând acest nou tip de centrală nucleară, arată o analiză BALKAN GREEN ENERGY NEWS, citată de Rador.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Potrivit unui acord semnat cu ocazia Conferinței ONU pe tema Schimbării Climei (COP26), de la Glasgow, NuScale Power, o companie din Statele Unite, și Nuclearelectrica, o companie de stat din România, vor construi o centrală nucleară cu o putere instalată de 462 MW, constând în șase mici reactoare modulare cu o putere de 77 megawați fiecare. Potrivit anunțului făcut de cele două companii, centrala va fi dată în funcțiune cel mai devreme în 2027 sau 2028.
Acordul a fost sprijinit de președintele american Joe Biden și de președintele român Klaus Iohannis. Documentul a fost semnat de președintele și directorul consiliului de administrație de la NuScale Power, John Hopkins, și de Cosmin Ghiță, directorul companiei Nuclearelectrica.
În plus, parlamentul de la București a ratificat în iunie 2021 un acord cu SUA datând din anul 2020, în valoare de 8 miliarde dolari, destinat centralei nucleare românești de la Cernavodă. Acordul prevede finalizarea construcției reactoarelor 3 și 4 și modernizarea reactorului 1 la această centrală de energie nucleară, aflată în sud-estul României. Acordul a primit undă verde din partea Comisiei Europene în luna noiembrie a anului trecut.
Bulgaria a semnat și ea un memorandum cu parteneri americani
Pe data de 1 noiembrie, compania Energy Holding din Bulgaria (BEH) și Fluor, o firmă din Statele Unite, au semnat un memorandum cu privire la planurile și construirea unor noi instalații nucleare bazate pe tehnologia SMR. Un alt memorandum a fost semnat în luna februarie, între NuScale și centrala energetică nucleară de la Kozlodui. Potrivit declarațiilor celor două părți, vor fi elaborate diverse studii și planuri de pregătire, precum și o analiză costurilor și termenelor implicate. Se intenționează ca deschiderea noilor instalații bazate pe tehnologie SMR să se facă în cadrul centralei de la Kozlodui, deja existentă.
Mai multe țări din sud-estul Europei au văzut în energia nucleară un element capabil să ducă la realizarea obiectivelor lor în materie de climă. Împreună cu România și cu alte opt state membre ale Uniunii Europene, Bulgaria a cerut Comisiei Europene să includă centralele nucleare pe lista economiilor bazate pe energie verde și să le considere o tehnologie cu o rată redusă de carbon. În timpul unei recente vizite efectuate în Bulgaria, vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a dezvăluit că administrația din Bruxelles va sprijini centrala nucleară Belene în cazul în care Bulgaria va hotărî să o construiască.
Recent, Elektrani na Severna Makedonija (ESM), o companie de stat din Macedonia de Nord, și-a suspendat investițiile în proiectul Belene. ESM a considerat că terminaalul de gaze naturale lichefiate de la Alexandropoulis, în Grecia, va fi finalizat înaintea centralei nucleare bulgare.
Serbia va cumpăra părți din centralele nucleare din regiune
Prezent la conferința COP26 la nivel înalt, președintele Serbiei, Aleksandar Vučić a anunțat că premierul ungar, Viktor Orban, se va gândi la posibilitatea ca Serbia să achiziționeze un procent de 10% – 12% din centrala nucleară Paks 2, pe care țara vecină intenționează să o construiască. El a subliniat că Serbia este interesată și de alte centrale nucleare din regiune. Potrivit declarațiilor lui Vučić, Serbia va discuta cu partenerii bulgari posibilitatea de a achiziționa și o parte din centrala nucleară din țara lor.
Traducerea Rador: Alexandru Danga / Foto: NuScale
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii