G4Media.ro

Bulgaria: Absolvenții de studii superioare nu mai vor să emigreze

Foto: Sofia, Bulgaria / Sursa: pixabay.com

Bulgaria: Absolvenții de studii superioare nu mai vor să emigreze

Aproximativ fiecare al zecelea bulgar – 11,9%, nu numai că intenționează să emigreze în străinătate, dar a luat deja o astfel de decizie și este foarte probabil să o pună în practică foarte curând, transmite publicația bulgară 24Chasa, citată de Rador.

Asta arată rezultatele sondajului suplimentar privind atitudinile față de emigrare de la ultimul recensământ al populației, în septembrie 2021, a anunțat Institutul Național de Statistică (INS) de la Sofia.

12.906 de bulgari cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani și-au exprimat opinia prin aceste sondaje. Totuși, dacă rezultatele au în vedere întreaga populație, calculul arată că aproximativ 773.500 de bulgari au tendința de a părăsi Bulgaria.

Este cel mai mare număr absolut și procent din populație ce împărtășește o asemenea atitudine, de la realizarea unor astfel de sondaje. Pentru prima dată, acestea au fost introduse la recensământul din 2001, iar atunci dorința și disponibilitatea de a pleca în străinătate a fost exprimată de 9% dintre participanți. În 2001, populația Bulgariei era de 7,9 milioane de persoane, iar dacă procentul se aplică tuturor celor care locuiau în țară la acea vreme, peste 711.000 de bulgari erau potențiali emigranți.

Zece ani mai târziu, în 2011, acestă tendință s-a diminuat în mod semnificativ. La populația de atunci de 7,3 milioane, doar 6,9% dintre bulgari aveau intenția de a părăsi patria, ceea ce înseamnă 503.700 de oameni. La actualul recensământ, însă, numărul potențialilor emigranți crește dramatic. Factorul economic este lider în ceea ce privește motivele pentru care potențialii migranți pleacă în străinătate. Mai mult de jumătate dintre ei (57,5%) au răspuns că motivul principal a fost dorința de a pleca să trăiască şi să muncească în condiţiile unui nivel de trai mai bun.

„A primi venituri mai mari” sau „A economisi bani” este motivul pentru 21,9% dintre persoane, iar pentru 4,7% – „Să se realizeze profesional”. Doar 3,2% dintre potențialii migranți cu vârsta cuprinsă între 15 și 74 de ani sunt categorici în decizia lor că nu mai doresc să locuiască în Bulgaria.

Cu cât educația respondentului este mai mare, cu atât își exprimă mai puțin dorința de a emigra din țară, arată rezultatele.

INS a subliniat faptul că aceste sondaje sunt completate la o dată fixă – când se face recensământul. În plus, acestea sunt voluntare și nu există dovezi că respondenții vor emigra neapărat.

Diferența dintre 2001 și 2011 se datorează probabil faptului că la recensământul din 2011 Bulgaria și România aveau încă limitări pentru admiterea pe termen lung a cetăţenilor lor pe piaţa europeană a forței de muncă. În plus, în 2011 a avut loc o schimbare semnificativă în reprezentarea politică – după guvernele Mișcării Naționale Simeon al II-lea și ale triplei coaliții, la putere a venit un nou partid – GERB. Cu toate acestea, motivul ar putea fi și acela că a existat o criză financiară globală în acel moment.

Sondajele Gallup din acea perioadă confirmă de asemenea faptul că atitudinile față de emigrare în Bulgaria au scăzut semnificativ în acest deceniu, în special în rândul tinerilor bulgari activi. De exemplu, în 2006, un studiu comandat de Ministerul Muncii și Politicilor Sociale a arătat că la acel moment doar 40.000 de tineri doreau să trăiască și să lucreze în Europa.

Între 2007 și 2011, Institutul de Cercetări Economice din cadrul Academiei Bulgare de Științe a efectuat cercetări de teren în țări vest-europene în rândul diasporei bulgare. Atunci concluzia a fost că atitudinile pentru emigrare ale bulgarilor sunt mai degrabă pentru o ședere de scurtă durată cu scopul de a lucra în străinătate, nu pentru ședere permanentă acolo.

În toate cele trei studii ale INS privind atitudinile legate de emigrare se stabilește același lucru – odată cu creșterea vârstei, crește grupul celor care pot avea anumite intenții de a pleca în străinătate, dar evaluează probabilitatea ca acest lucru să se întâmple ca fiind foarte mică. În 2021, pentru grupul de vârstă între 70 și 74 de ani, de exemplu, 81% dintre oameni răspund exact în acest fel. În timp ce printre bulgarii între 20 și 29 de ani această pondere este de două ori mai mică – 43%.

Acest lucru se aplică și pentru migrația din interiorul țării. Persoanele care au decis deja să se mute într-un alt loc în Bulgaria reprezintă în medie 2,4 % dintre respondenți, iar pentru cei între 15 și 19 ani, procentul este de 7,1. Pentru cei mai în vârstă, procentul este sub 1%.

Defalcarea pe etnii arată că etnicii turci și romi manifestă o dorință ceva mai mică decât bulgarii de a-și schimba locul de reședință. La întrebarea despre intențiile de a se muta în alt loc în Bulgaria, persoanele cu studii superioare care intenționează să-și schimbe locul de reședință sunt cu zece puncte procentuale mai numeroase decât cele care răspund la fel, dar au studii primare sau medii, iar când vine vorba de emigrarea în străinătate, absolvenții de studii superioare se dovedesc a fi mai puțini decât persoanele cu o calificare scăzută și studii medii. (Traducerea: Mirela Petrescu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Situație COMPLET diferită de cea din România, unde majoritatea tinerilor vor să emigreze. Bariera lingvistică este mult mai mică cu țările latine, dar si cu UK, US, pentru că engleza este cunoscuta in Romania.
    In Romania vor rămâne ajutoratii social, afaceri mari ce stau pe plus si angajații lor, afaceri ce dau foarte puțin din profit in țară si specialii. La pensie angajații vor primi o mizerie de salariu după o viață de contribuții pentru a permite specialilor viața in puf.

    • Tinerii bulgari cunosc mai bine engleza decat romanii.Au reusit”mediile”rom sa va pacaleasca binisor.Ca mutre seamana mult mai bine cu spaniolii si italienii care privesc cele2popoare in mod egal.Sarbii sunt mai bagati in seama in Italia iar Bulgarii in Spania decat romanii.