G4Media.ro

Brexit: Premierul May se îndreaptă spre o înfrângere istorică în Parlament

Brexit: Premierul May se îndreaptă spre o înfrângere istorică în Parlament

Premierul Theresa May se îndreaptă spre o înfrângere fără precedent în Parlamentul britanic, care va vota marți seară acordul de ieșire din UE negociat de guvern cu Uniunea Europeană, estimează presa britanică. Toate calculele arată că o parte însemnată a parlamentarilor conservatori va vota împotriva propriului guvern, ceea ce deschide calea unei moțiuni de cenzură, potrivit The Telegraph și The Guardian.

Premierul Theresa May se află în faţa unui moment – cheie pentru viitorul ei politic şi pentru cel al Regatului Unit. Ea a amânat în luna decembrie acest vot, recunoscând că risca să înregistreze o înfrângere, şi a încercat să obţină noi garanţii de la UE pentru a o ajuta să obţină încrederea parlamentarilor britanici, scrie Agerpres, citând Reuters.

Dezbaterea are loc în Camera Comunelor, camera inferioară a parlamentului britanic. Theresa May nu are o majoritate clară în rândul celor 650 de parlamentari, iar Partidul Democratic Unionist nord-irlandez, care de obicei susţine guvernul în parlamentul de la Londra, se opune acordului de retragere a Regatului Unit din UE.

Theresa May are nevoie de 318 voturi pentru ca acordul să fie adoptat, întrucât şapte membri ai partidului naţionalist irlandez Sinn Fein nu participă, speakerii nu votează, iar cei patru parlamentari care ajută la numărarea voturilor (numiţi ‘tellers’) nu sunt luaţi în calcul.

Parlamentul britanic a avut trei zile de dezbateri în acest dosar în luna decembrie, înainte ca votul să fie amânat pentru luna ianuarie. Dezbaterea parlamentară a fost reluată pe 9 ianuarie şi se va încheia pe 15 ianuarie la ora 19:00 GMT. Imediat ce dezbaterea se încheie, se va trece la vot: întâi vor fi supuse votului amendamentele la moţiunea guvernului (privind acordul de retragere a Regatului Unit din UE), după care va fi supusă la vot moţiunea în ansamblul ei.

Parlamentarii au dreptul de a prezenta amendamente la moţiune. În cazul aprobării, un amendament va fi inclus în textul final al moţiunii, schimbându-i-se conţinutul sau adăugând condiţii la aprobarea de către parlament.

Deşi niciun amendament nu poate fi obligatoriu juridic pentru guvern, este dificilă politic ignorarea lui şi el poate dicta viitorii paşi pe care trebuie să îi facă guvernul May.

Mai mulţi miniştri britanici şi-au exprimat temeri că dacă este votat vreun amendament de către parlament, se va împiedica ratificarea acordului întrucât votul final ar putea să nu ofere aprobarea fără echivoc şi clară necesară juridic a acordului.

De îndată ce dezbaterea se încheie, speakerul va citi numele primului amendament şi va cere ca aceia care sunt de acord cu el să strige ‘aye’, iar cei care sunt împotrivă ‘no’. Dacă există cel puţin un ‘no’, atunci speakerul va cere un vot formal, cunoscut drept divizare.

Voturile sunt înregistrate de parlamentari care vin pe intrări diferite, departe de camerele de televiziune. După ce numărarea voturilor este încheiată, ceea ce poate dura până la 15 minute, parlamentarii revin în camera de dezbatere.

Cei patru ‘tellers’ desemnaţi se vor strânge în faţa speaker-ului, iar unul dintre ei va citi cu voce tare rezultatul votului.

Această procedură este repetată pentru fiecare amendament selectat de speaker şi apoi moţiunea principală este supusă la vot urmând acelaşi proces.

Dacă Theresa May pierde votul, parlamentul îi cere să revină în trei zile lucrătoare cu o moţiune care cuprinde următorii paşi. Data limită în acest caz va fi sfârşitul zilei de luni, 21 ianuarie.

Guvernul britanic a declarat anterior că în cazul în care acordul este respins, atunci Regatul Unit va părăsi UE fără un acord pe 29 martie 2019.

Unii parlamentari au avansat ideea că parlamentul ar putea prelua de la guvern controlul procesului de ieşire a ţării din UE şi să îl predea unui comitet de parlamentari cu experienţă, din întregul spectru politic.

Respingerea acordului în Camera Comunelor sau eşecul acestui for legislativ de a găsi o soluţie alternativă ar crea o ”criză constituţională fără precedent”, care, pe lângă faptul că ar putea să o coste pe Theresa May pierderea postului de premier, va lăsa ”o moştenire tristă în paginile de istorie modernă” a Regatului Unit, a declarat pentru agenţia EFE Matthew Goodwin, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Kent, citat de Agerpres.

Sursa foto: Contul de Facebook Theresa May

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Nici România, o țară care a stat multe secole sub otomani, nu ar fost atât de penibilă cât a fost Marea Britanie în acest proces de ieșire din UE. Atât conservatorii, cât și laburiștii s-au întrecut în penibil vizând, din populism, că nu lezeze fraierul de cetățean britanic manipulat de ruși și Cambridge Analityca să voteze ieșirea UK .Niciunul din marile partide istorice ale UK nu vede mai departe de interesul său meschin, să nu jignească alegătorul naiv.Dacă ar fi avut măcar 25% din caracterul lui Churchill ar fi dus în derizoriu rezultatul referendumului, ar fi blocat în parlament ieșirea și UK rămânea în UE.Ieșind, Marea Britanie va deveni în 40-50 de ani o țară irelevantă, cu secesiuni ale Scoției, Irlandei de Nord și cu un climat economic defavorabil.Le-au ieșit 800-1000 de mild euro din țară numai până acum.”Mândru că sunt englez” -o să-i coste mult!

  2. In cazul in care acordul May este respins, premierul are obligatia sa vina in 3 zile cu un plan B, din care lipseste varianta Brexit dur, saptamana trecuta i-au anulat puterea lui May de a lua de capul ei o asemenea hotarare. Si-atunci May are la dispozitie doar trei variante : fie invoca art. 50 prin care actiunea Brexit se amana, iar UE si-a aratat deschiderea pentru asta, ori renunta la Brexit, ceea ce nu cred pentru ca scopul ei in viata acum este Brexit, ori organizeaza un nou referendum, lucru iar foarte putin probabil, dupa cum a declarat de 50 de ori pana acum.

    • Orice este posibil, inclusiv al doilea referendum: Theresa May s-a mai contrazis de cateva ori in ultimii doi ani, „Mai bine sa ramanem in Uniunea Europeana”, „Vom iesi din Uniunea Europeana si ne va fi mai bine”, „Deal”, „No Deal”, „Some Deal”, „Nu vor fi alegeri generale anticipate”, „Am decis organizarea de alegeri anticipate” etc.
      S-a umplut de penibil in ultimii 8 ani (a fost ministru al afacerilor interne sub David Cameron si a bulversat sistemul concediind 7000 ofiteri de politie, criminalitatea crescand exponential in acesti ani si „the hostile environment” instaurat sub conducerea ei la Home Office, vezi scandalul celor veniti din fostul imperiu la inceputul anilor ’60 si care au fost declarati ilegali in 2017 impreuna cu familiile lor), asa ca Theresa May este total imprevizibila: poate lua orice decizie pentru a se pastra la sefia cabinetului. Nu m-ar mira sa se mai faca inca odata de ras si sa supravietuiasca.

  3. Mai degraba cade guvernul, un nou referendum si problema e rezolvata.

  4. Si v-am mai zis, rezolva Romania, ca d-aia e la presedintia CE!

  5. Cand te gandesti ca Theresa May a fost un ministru anti-brexit, printre putinii care au luat o oarecare pozitie impotriva debandadei propagandistice a lui Nigel Farage, dar picand alegerea pe ea ca premier a ajuns sa se zbata ca pestele pe uscat pentru principiului democratic al respectarii rezultatului unui referendum, pana acum sfant la britanici. Asta e cand n-ai noroc !