G4Media.ro

Brexit: Comisia Europeană trimite Marii Britanii o scrisoare de punere în întârziere…

sursa foto: Comisia Europeană

Brexit: Comisia Europeană trimite Marii Britanii o scrisoare de punere în întârziere pentru încălcarea obligațiilor legate de ieșirea din UE

Comisia Europeană a trimis astăzi Marii Britanii o scrisoare de punere în întârziere pentru încălcarea obligațiilor care îi revin în temeiul Acordului de retragere, potrivit unui comunicat al executivului european. Trimiterea acestei scrisori marchează începutul unei proceduri oficiale împotriva Regatului Unit de constatare a neîndeplinirii obligațiilor care îi revin. Regatul Unit are la dispoziție o lună pentru a răspunde scrisorii trimise astăzi.

Nu e clar care pot fi consecințele acestei proceduri, în caz că Marea Britanie e găsită vinovată de încălcarea obligațiilor, dat fiind că de la 1 ianuarie 2021 Londra va ieși din UE, iar Uniunea nu va mai avea instrumente juridice pentru a impune eventuale sancțiuni.

Articolul 5 din Acordul de retragere prevede că Uniunea Europeană și Regatul Unit trebuie să ia toate măsurile corespunzătoare pentru a asigura îndeplinirea obligațiilor care rezultă din acordul în cauză și să se abțină de la orice măsuri care ar putea pune în pericol realizarea acestor obiective. Ambele părți au obligația de a coopera cu bună-credință în îndeplinirea sarcinilor care rezultă din Acordul de retragere.

Comisia Europeană acuză guvernul Boris că, la 9 septembrie 2020, a depus un proiect de lege (denumit în continuare „proiectul de lege privind piața internă a Regatului Unit”, United Kingdom Internal Market Bill) care, dacă ar fi adoptat, ”ar încălca în mod flagrant Protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord, întrucât ar permite autorităților britanice să nu țină seama de efectele juridice ale dispozițiilor de fond ale protocolului în temeiul Acordului de retragere”, potrivit comunicatului citat.

Comisia Europeană susține că reprezentanții guvernului britanic au recunoscut această încălcare, afirmând că obiectivul urmărit este ”de a permite Regatului Unit să se sustragă în mod permanent obligațiilor care decurg din protocol”.

Până la sfârșitul acestei luni, Regatul Unit trebuie să își prezinte observațiile cu privire la scrisoarea de punere în întârziere. După examinarea acestor observații sau dacă nu se transmit observații, Comisia poate emite, dacă este cazul, un aviz motivat.

Context. Acordul de retragere a fost ratificat atât de UE, cât și de Regatul Unit. Acesta a intrat în vigoare la 1 februarie 2020 și produce efecte juridice în temeiul dreptului internațional. În urma publicării de către guvernul Regatului Unit, la 9 septembrie 2020, a proiectului de lege privind piața internă a Regatului Unit, vicepreședintele Maroš Šefčovič a convocat o reuniune extraordinară a Comitetului mixt UE-Regatul Unit pentru a cere guvernului Regatului Unit să își clarifice intențiile și să răspundă îngrijorării profunde a UE. Reuniunea a avut loc la 10 septembrie, la Londra, la aceasta participând Michael Gove, cancelarul Ducatului Lancaster, și vicepreședintele Maroš Šefčovič.

Acordul de retragere prevede că, în perioada de tranziție, Curtea de Justiție a Uniunii Europene este competentă să soluționeze litigiile dintre părți, iar Comisia are competențele care îi sunt conferite de dreptul Uniunii în ceea ce privește Regatul Unit, inclusiv în ceea ce privește interpretarea și aplicarea acordului în cauză.

Foto: Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. In asta consta forta dreptului european . In acest moment, nicaieri in lume nu exista o forta juridica de talia Europei . Daca ascultam ce zice Macron si renuntam la a mai cumpara tehnica militara de la Americani , in zece ani devenim de neoprit si militar .

    • Exact! Ce nu vor sa inteleaga toti atarnatorii rusofoni sau spalatii pe creier de catre Trump. Europa unita este capabila atat tehnologic cat si uman sa devina cea mai puternica forta a lumii. In plus, Europa este leaganul umanitatii si al democratiei. Am umblat ceva prin lumea asta, dar cand ajungi in Europa (ma refer la tarile din UE), indiferent de tara te simti printre ai tai…

    • Trebuie spus foarte in clar, tuturor , cum ca in alegerile din 2016 cind Trump a fost declarat cistigator cu toate ca a pierdut votul universal ( Atunci acest lucru a fost posibil) UE nu s-a amestecat . Acum PAPA de la Roma a refuzat sa se intilneasca cu POMPEO si da – ne simtim cu totii acasa in Europa . Sa ne imaginam doar cum toate comunitatile ce apartin de drept Europei prin strabunicii ce au format cindva America actuala – se vor implica .

    • Ba Ioane, ba tata ba… Europa este u continent cu vreo 40 de state si doar 27 sunt in U.E ( presupun ca asta inseamna Europa pt tine ). U.E este un monstru socialisto-marxist in momentul asta a carui singura grija este reducerea suveranitatii nationale a statelor membre pana la desfiintarea lor, importul masiv de barbati de varsta militara din Africa/tarile arabe, fortarea ideologiei de gen ( transexuale) in scoli si gradinite, distrugerea economiilor nationale prin falimentarea firmelor mici si mijlocii cu ajutorul aberatiei ecologice de extrema stanga numita Green Deal, cenzurarea internetului ( retele sociale , google etc ) , si crearea unui ghiveci multicultural de mixare rasiala, culturala, etnica, religioasa pana la uniformizare ( adica disparitia lor ), adica 1 ingramadeala de populatie fara trecut, prezent , viitor totali loiali unui apartcik central pe la Bruxelles. Mai citeste si tu Agenda 2030 de la ONU, si planul Kalergi…o sa-ti treaca instant ”patriotismul” asta ”european”.

    • „Principiul” e un postac rus care vrea sa divizeze SUA si UE.

    • TOPJORN esti prea prapastios si crezi prea mult din in teoriile conspirationiste . Suntem si ca vrem si ca nu vrem , o amestecatura de natiuni , chiar in mijlocul natiei de origine a fiecaruia , dar daca in acest nou context mondial nu ramanem uniti , nu cedam , o parte importanta din independenta, unei decizii comune, ce exista ca parte a tuturor natiunilor componente (acolo la Bruxelles suntem tot noi , asta doar pentru ca sa poti intelege ) atunci suntem sau ramanem singuri in- bataia vinturilor – . Cit despre prostiile care le spui , nu stau sa le insir pe toate , sunt parte a unei propagande din care vad ca te inspiri . Se pare ca nu intelegi nici una dintre adevarurile europene , nici aceptarea drepturilor omului , nici acceptarea altor oameni ce nu sunt la fel ca tine, asa cum nici tu nu esti la fel ca ei , dar care sunt tot oameni , nici minciuna prin care afirmi ca se distrug firmele nationale , nici gogosa parfumata de – secera si ciocanul cu care dormi noaptea sub perna , prin care vrei sa pui semnul egal intre cei dragi tie de factura socialist – marxista – cu capitalismul cerebral al actualei UE ce produce evidenta bunastare . Nu trebuie decit sa te uiti in jurul nostru , nu stiu si daca in jurul tau , si intelegi .

    • Iti spun eu ce ar fi bine pentru Europa si lumea libera in general – debarcarea lui Trump. Luat cu o vidanja si descarcat langa zidul Kremlinului.
      Europa trebuie sa tina legaturile cu SUA, in ciuda tensiunilor din ultima perioada

  2. Torbjorn@,
    Iti transmit salutari din acest „monstru socialisto-marxist”, cum ii spui tu. Suveranitatea nationala e bine la locul ei, iar statele membre contiua sa-i vada singure de cultura, justitia, educatia si sanatatea lor (de asta a si fost raspunsul la pandemie atit de diferit, deoarece sanatatea este competenta nationala). Nimeni nu-mi cenzureaza internetul. Viata culturala e sporita de bogatia culturala unita a celor 27 de state. Intr-adevar e o problema cu migratia, dar in ultimul an s-a mai domolit. Nici vorba de „import”. Deocamdata, in marea majoritate a tarilor UE se refuza ” fortarea ideologiei de gen”. Oricum nu e nici pe departe asemanator cu ceea ce se intimpla in US sau, chiar in UK.
    Asa ca mai usurel…

  3. Incepeti sa realizati, ce forta este Uniunea Europeana? Bineinteles ca totul nu este perfect. Bineinteles ca trebuie sa facem diverse ajustari. Insa ceea ce am devenit, impreune, toti cei 27, este extraordinar.
    Mai trebuie sa realizam o armata comuna, o aparare comuna si suntem linistiti.

    • Exact asa si dupa cum vad ca se da deasvirlita cu banii din avion sunt ferm convins ca in 10 ani se schimba multe. Care dracu este prostul sa plece din UE . Cineva isi da deja pumni in mecla .