G4Media.ro

BREAKING Șeful DNA: Legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

BREAKING Șeful DNA: Legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul „va stimula activitatea infracțională” / Chiar dacă va fi modificată, se va aplica legea penală mai favorabilă

Procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, a declarat, joi, într-un interviu la Europa FM, că legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul „va stimula activitatea infracțională” și a precizat că, chiar dacă va fi modificat actul normativ, se va aplica legea penală mai favorabilă.

„Este și o lege bună și o lege rea, depinde care sunt efectele mai bune sau mai rele. Ajută la recuperarea prejudiciilor, dar eu cred că va stimula infracționalitatea și cu cât infracționalitatea va fi mai mare cu atât vor avea posibilități să achite sumele de bani pe care le-au sustras de la bugetul public. Deci este o stimulare a activității infracționale în așa mod încât se știe statistic că noi nu vom descoperi niciodată toate faptele de evaziune fiscală săvârșite de o persoană pe care o prindem și atunci de fiecare dată se va putea aprecia că, dacă fac evaziune fiscală și voi fi prins, voi plăti cu un procent de 20% în plus”, a afirmat procurorul-șef al DNA.

Crin Bologa a precizat că acum se discută despre modificare acestei legi, însă ea și-a produs efectul și se va aplica legea penală mai favorabilă.

„Acum se discută la nivel public că se va modifica aceasta lege. Legea și-a produs efectul și se va aplica legea penală mai favorabilă. Toată evaziunea fiscală săvârșită azi sau când va intra în vigoare modificarea, cei cercetați sau trimiși în judecată vor putea să plătească și vor scăpa. Numai de la modificări în viitor…”, a explicat șeful DNA.

„Au mai fost astfel de prevederi juridice dar numai până la anumite sume. Până la o anumită sumă aplicam o sancțiune administrativă, după aceea o pedeapsă cu amendă penală și apoi cu suspendare. Dar peste 500 de mii de euro, din câte îmi aduc aminte, nu mai era posibilitatea să achiți aceste sume de bani și, pentru prevenție, atât cu privire la cel care săvârșește fapte, dar și cu privire la ceilalți cetățeni care ar putea să săvârșească astfel de fapte. cred că legea ar trebui să fie mai fermă și să fie trași la răspundere pentru sume mari”, a subliniat Crin Bologa.

Premierul Cîțu a declarat, miercuri, că a cerut o evaluare a legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă plătesc prejudiciul, anunțând că sunt deja parlamentari PNL care pregătesc modificarea legii. ”Se lucrează la inițiaivă legislativă pe această temă”, a declarat Cîțu, întrebat de G4Media.ro de ce nu reprezintă o prioritate modificarea legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare, inițiată de PSD și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Context

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în 31 martie legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul.

Legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul, inițiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, supranumit „Mitralieră”, a primit votul final din partea Camerei Deputaților pe 15 decembrie 2020, în ultima zi a legislaturii trecute. Deputații PNL și USR au votat împotriva inițiativei.

Actul normativ prevede că cei inculpați pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, infracțiune care în prezent se pedepsește cu închisoarea, scapă doar cu amendă dacă achită integral prejudiciul, iar dacă dau și 20% în plus, fapta nu se mai pedepsește deloc, indiferent de cuantumul evaziunii.

Promulgarea legii a fost criticată de USR PLUS, de asociațiile de magistrați și de mediul de afaceri, care au calificat-o drept o invitație la evaziune fiscală.

Citește și

Procurorii, critici dure la adresa legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă plătesc prejudiciul: Reguli inspirate din sistemul cumpărării indulgențelor religioase / Încurajează săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală

Iohannis spune că a promulgat legea PSD care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul ”pentru că se încheiase ciclul parcurs de o lege”. Președintele avea, totuși, dreptul să returneze legea Parlamentului

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

31 comentarii

  1. Pai asta se stia. Doar de aceea a fost promulgata.

    • Momentul 0 de care vorbea raposat’u Basescu….
      Contabilii pot sa-si vada de treaba in continuare linistiti – are cine sa umple „gaura neagra” pentru ei

    • 👍

    • Prostovane, o sa te certe sefii tai PNListii pentru declaratiile astea. Nu te mai lasa sa iesi din Zalau.

    • Toate legile de acest fel, pe care politicienii le dau pentru ei, ar trebui validate prin referendum!!!
      De exemplu, ordonanta 13 ar fi trebuit fi validata printr-un referendum.

  2. Poate afla si Johanis

  3. Mai degraba semnatarii legii stimuleaza criminalitatea.

    • Păi şi Párțu incerca sa ne duca cu zăhărelul. Cică modifica el ceva si repara si ce a facut gresit Ficusul de la Cotroceni.

    • 👍

  4. Mai tari ca pesedisti:fara catuse, arestari, inchisoare-banii pe loc daca ma prind, DACA!!!

  5. E Romania, ce vreti? Vreti justitie? Mergeti in alta tara, aici poporul vrea sa fure si sa fie furat.

  6. Dar domnul acesta are ceva date care să îi justifice părerea? Că asta ar fi așteptarea de la cineva în poziția lui, să ne arate cum în alte state cu legi similare a crescut infracționalitatea după adoptarea acestor legi, cum infracționalitatea în statele respective e mai mare decât la noi, etc.

    • Iti trebuie comparatie cu alte tari ca da iti dai seama de ceva ce este logic?

    • Păi nu e deloc logic. Mai ales că, de fapt, ca să beneficieze cineva de prevederile legii ăsteia trebuie să plătești semnificativ mai mult de prejudiciu plus cei 20%. Apoi, aș zice că interesul public e, mai degrabă, recuperarea prejudiciului și, ideal, ceva în plus, iar nu cheltuirea unor bani cu ținutul unora în închisoare, unii care, apoi, cel mai probabil nu vor fi deloc cetățeni utili.

    • Ma baiete (la varsta mea, imi permit apelativul!), asa cum ti-am mai scris si in urma cu vreo 10-15 zile (cand presul SH a promulgat…), precis esti unul dintre cei „stimulati” de legea lu’ peste prajit (un fel de-a spune, ca de fapt, „parjiti” suntem noi, talpa tarii)! In alte state, fiscul functioneaza, la noi…functioneaza in favoarea „stimulatilor” (parca n-ai sti, dar te faci ca nu…, n’asa?)

    • Măi, fato, habar n-am despre ce vorbești așa cum nu ai nici tu. Cred că primul pas ar fi să citești legea.

    • @Andrei in primul rand nu exista tara cu care sa te compari pentru ca in orice tara din lumea asta, inclusiv cele din lumea a 3-a, daca furi faci puscarie si dai si banii inapoi. noi nu suntem nici macar acolo. recuperarea banilor era oricum prevazuta in lege. acum au inlocuit puscaria cu cei 20%. acum doar nu crezi ca legea asta a fost facuta pentru prostimea pentru care cei 20% reprezinta ceva ci pentru acei functionari publici, cu functii de conducere, politice, care nu mor de foame. acum spune-mi tu, cum ar putea un directoras precum animalul politic de la apele romane, sa-i spuna „Nu” sefului, cand e pus sa semneze contracte de cateva milioane de euro, mai ales cand nici macar puscarie nu mai risca. coruptia din Ro nu este facuta de babutele din piata ci de cei care au semnaturi ce valoreaza mil/sute de mii de euro si care au fost pusi pe functii politic.

    • ce sa mai citeasca la lege? e clara. iar faptul ca X nu vrea sa stea infractorii in inchisoare e ceva halucinant, mai ales intr-o tara ca romania. si sa nu uitam ca legea le da dreptul sa mearga la 2 capete, respectiv neaga, incepe procesul, o lalaie pe acolo, si daca cumva in timpul procesului considera ca il vor pierde, pot chiar si in clipa aia sa achite prejudiciul. adica totul spre bunastarea infractorului. frumos.
      iar faptul ca nu se recupereaza momentan cum ar trebui nu implica sa vii cu astfel de legi. pe logica asta, hai sa interzicem condusul ca oricum sunt accidente zilnice. vii si imbunatatesti legislatia ca sa poti recupera cum trebuie prejudiciul. la americani, de exemplu, cum de se recupereaza? daca se vrea se poate. dar nu mizeria asta de lege. e ca si cum le dai un cec in alb sa fure cat vor.

    • @ Mazarica

      Doar că nu e așa, sunt o grămadă de state unde, dacă dai banii înapoi (în cazuri similare cu cele prevăzute de legea asta) plus o penalizare (cum e cazul și la noi) nu faci nicio pușcărie. Doar în caz de recidivă. Și nu, nu e nicio similitudine cu prevederile legate de recuperarea prejudiciului care existau și până acum. Totuși, repet, înainte de a ne tot da cu părerea ar fi indicat să ne informăm. Dacă nu o facem, atunci mai bine nu spunem prosti doar de dragul de a spune ceva.

  7. Romania are de recuperat vreo 233 miliarde de euro. Cu bolnavii psihic, ca asta-s de fapt infractorii, nu faci mare lucru si dupa cum se vede, daca-i inchizi, nu dai o lectie celor din afara. Tot sistemul asta de ‘punishment’ e de fapt sa-i tina la limita pe cei care ar incalca legea dar le e destul de frica. Asta nu inseamna ca trebuie lasati liber dar nu pare nimeni sa vina c-o solutie reala iar sistemul este extrem de depasit. De fapt, nu-i vorba de bogatie, ci de creiere dereglate, mereu flamande, si toate astea se rezuma la un singur hormon, de care v-am tot zis si va las sa-l redescoperiti si eventual sa-l cercetati. (Nu trebuie sa fii psihiatru ca sa intelegi cum iti functioneaza creierul)

    • de unde ai scos 233 miliarde euro? aia e valoare PIB-ului. ai dublat tu asa in mintea ta PIB-ul si ai zis ca jumate e datorie din evaziune? da niste surse.

    • Sursa lui e Pirtzu, Klauss si Nasui :))

  8. domnul sef de la dna. evazionistii ca evazionistii da’ de dosarele grele si foarte grele, de coruptie si sifonare a unor sume, cu mai mult de 6 cifre de 0, din banii statului, cand va ocupati? infractorul „n-am” , supranumitul sov – mistralul, a facut o oferta explicita statului de 200 de milioane de euro pentru a-i da si lui o sansa dea de pamant cu incompetentii din justitie. cand sov-ul vorbeste de bani ar fi fost interesant ca onor dna-ul sa caute da recupereze, macar un sfert. apoi de recuperat tot de la Van Ghelie, olandezul zburator, multimilionar pe bune. cautati acolitii „maestrilor” Nastase, Basescu, Dragnea si puteti gasi comori, nu sumele ridicole ale unor „evazionisti” de carton. fiscul are o armata numeroasa, ar putea in mod normal sa se descurce fara inteligentii procurori romani.

  9. Nu e potrivita o astfel de lege in Romania, acolo unde evaziunea fiscala este prezenta la dimensiuni uriase,fiind intalnita la orice pas.Cand ai un fenomen de masa ,descurajezi prin folosirea parghiilor de raspundere penala.Acoperirea pagubei a fost si trebuie sa ramana doar o circumstanta atenuanta in cazul evaziunii fiscale,asa cum este reglementata si in cazul celorlalte infractiuni de prejudiciu ,de rezultat material.
    Concluzia este ca se impune o lege de abrogare a cadrului normativ cu pricina ,pentru ca macar de la data adoptarii si publicarii ei in M.Of, pentru faptele de evaziune fiscala savarsite de aici incolo sa se intre in normalitate

  10. Fara suparare, dar nimeni nu a observat ca in text se vorbeste despre doua cifre foarte diferite:
    o suta si cinci sute de mii de euro. Pana la urma care este limita? Ca sa nu mai spun ca din textul atribuit d-lui procuror pare ca, de fapt, nu mai exista nicio limita de la care se face inchisoare. Eu nu am chef sa citesc textul legii, ca nu am de ce, dar nu ar fi normal ca un articol pe aceasta tema sa inceapa cu un rezumat al subiectului in discutie ca sa nu mai bata campii comentatorii?

    • eu zic sa citesti tot, nu pe sarite. asa o sa afli ca omul vb de 2 cifre diferite dar spune si care era diferenta, ca nu e vorba doar de cifra in sine. spune clar in articol.

  11. Și care-i treaba cu explicațiile lui Bologa acum pentru prostime?! Să-i povestească lui mutu… ăla care a promulgat-o, nu nouă!