G4Media.ro

BREAKING Raportul Comisiei Europene privind statul de drept: Îngrijorări că independența justiției…

Sursa: Facebook

BREAKING Raportul Comisiei Europene privind statul de drept: Îngrijorări că independența justiției se află în pericol în Ungaria și Polonia în special, dar există o serie de provocări în Bulgaria, România, Croația și Slovacia

Standardele privind statul de drept se confruntă cu ”provocări serioase” în unele state membre, urmează să avertizeze Comisia Europeană în primul audit realizat pe tema statului de drept, potrivit unui draft de raport citat de Politico.

Potrivit documentului, există îngrijorări în ce privește independența justiției, care s-ar afla în pericol în Ungaria și în Polonia în special, dar există o serie de provocări în Bulgaria, România, Croația și Slovacia.

Auditul, care urmează să fie adoptat de colegiul comisarilor miercuri, examinează patru probleme în mod special în toatel cele 27 de state membre: sistemul național de justiție, lupta împotriva corupției, pluralismul și libertatea presei precum și sistemul de checks and balances pe larg. Există situații în anumite țări unde ”reziliența mecanismelor statului de drept este pusă la încercare”, se arată în raport.

”Cum am crescut Cehoslovacia comunistă, știu ce înseamnă să trăiești într-o țară fără stat de drept”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene Vera Jourová pentru Politico. ”UE a fost creată și ca un antidot împotriva acestor tendințe autocratice. Iar Comisia are un important rol de jucat aici. Statul de drept nu este despre a fi de stânga sau de dreapta. Este despre a fi corect sau greșit”, a mai spus Jourova.

Amenințările împotriva jurnaliștilor sunt în mod special evocate la capitolul îngrijorări în Bulgaria, Croația, Ungaria, Slovenia și Spania, potrivit draftului de raport.

Raportul vine pe fondul dezbaterilor din UE pe tema legării standardelor statului de drept de fondurile europene în următorul exercițiu financiar ca o metodă suplimentară de a încuraja respectarea valorilor europene.

Ungaria și Polonia, care deja se confruntă cu activarea Articolului 7 din cauza încălcării principiilor statului de drept – resping orice măsură care ar putea restricționa accesul la banii europeni și au amenințat că vor bloa bugetul și pachetul de relansare până când vor fi mulțumite de măsurile pe tema statului de drept.

Sursa: Politico

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Normal ca este un dezastru si in Romania. Dupa ce PSDistii si Taricenii au atacat mortal justitia, au venit Iohanis si Predoiu si le-au desavarsit opera, ducand lumea cu zaharelul.

  2. cine nu pupa poala lui frau-Merkel i se arata degetelul!
    Pentru ca Claun pupa bine poala …. noi suntem asa si asa…..
    Dar Franta care apara inculpatii?
    Dar Olanda cu scandalul ING?
    Dar Germania cu DB?
    Sau la ei nu se pune……

  3. Daca ar avea bun simt, Predoiu ar trebui sa plece acasa. Intr-un an nu a facut nimic pt Justitie. Doar a raspuns unor comenzi si a instalat la sefia parchetelor personaje indigeste si manevrabile precum Hosu, Licu, Scutea.

  4. rapoartele astea fac sa para ca in tarile vestice judecatoriile si procuratura functioneaza ceas ceea ce e departe de adevar, atat procuratura cat si judecatorii sunt anesteziati si se ocupa majoritar de infractiuni comune iar cazurile complexe se termina cu dati niste bani si se retrag acuzatiile.

    • Auzi, baba proasta, lasa tu articolul 7 in pace,

      mai bine explica cea ce a descoperit si publicat European Centre for Law and Justice din Bruxellesistan in 2019, si anume cum se poate ca 22 (!) judecatori ai Curtii Europene pentru Drepturile Omulului pot lucra si decide in cazuri in care petentii sunt NGO-urile finantate de Soros, in conditiile in care ei personal au legaturi ca NGO-urile in cauza, in multe din cazuri fiind chiar platiti de catre acestia.

      In 189 de cazuri 7 false ONG-uri sorosiste au fost petenti, in 88 de cazuri judecatorii care au dat verdictul se aflau (sau s-au aflat) in relatii directe, inclusiv pecuniare, cu organizatiile politice finantate de nea Ghitza Samariteanul, infractor condamnat penal in mai multe tari.
      No, asta nu e coruptie, incalcarea ”normelor statului de drept” etc, bla bla bla.., baba proasta???
      Nu va ocupati de magaria asta?

      https://gript.ie/report-soros-funded-ngos-undermine-independence-of-european-court-human-rights/

  5. Cică „provocări”! Statul de drept în Ro e praf și ea zice ca sunt doar provocări! Avem provocări de 4 ani!!!!!!

  6. Țările rogue ( Polonia, Ungaria ) au uitat că au stat la coadă cu jalba în proțap, ca să intre în Uniune . Au uitat că au garantat prin instrumente de drept internațional că vor respecta setul de reguli de bază care stau la baza funcționării Uniunii și că aceste reguli au fost acceptate unanim, de toate statele membre. Uită constant, că beneficiază de ajutoare financiare de zeci și sute de miliarde de euro pentru a se alinia – economic, social și cultural – celorlalte țări dezvoltate din uniune. Regimurile din aceste țări – și nu poporul, după care se ascund ca lașii – se comportă ca niște derbedei la un banchet : bei, mănânci pe gratis și râgâi mândru printre niște vânturi răsunătoare, fudul nevoia mare de ”obiceiurile lor” de care să nu te atingi.