G4Media.ro

Nivel record al cursului leu / euro: Moneda europeană a depășit pentru…

Nivel record al cursului leu / euro: Moneda europeană a depășit pentru prima oară pragul psihologic de 4,8 lei / Niveluri record și la dolarul american și la prețul aurului

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, vineri, un curs de referinţă de 4,8026 lei/euro, în creştere cu 0,4% faţă de valoarea atinsă joi, acesta fiind cel mai mare nivel anunţat vreodată de BNR. Dolarul american şi preţul aurului au atins noi niveluri record, transmite News.ro.

Joi, euro a urcat la 4.7834 lei, acesta fiind vechiul record.

Vineri, euro a crescut la 4.8026, cel mai mare nivel anunţat vreodată de BNR.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut de la 4.4307 lei la 4.4462 lei. Acesta este a opta oară, în ultimele trei săptămâni, când dolarul ajunge la un nou nivel record în raport cu leul.

Preţul gramului de aur a crescut de la 229.4268 lei la 233.5122 lei. Acesta este a şaptea oară consecutiv când preţul aurului ajunge la un nou nivel record.

Cursul francului elveţian a urcat de la 4.5078 lei la 4.5258 lei. Acesta este cel mai mare nivel din 23 ianuarie 2015, când a fost 4.5817 lei.

În 15 ianuarie 2015, francul elveţian a sărit de la 3.7415 lei la 4.3287 lei, după ce Banca Elveţiei a decis să renunţe la plafonarea cursului de schimb.

Lira sterlină a crescut de la 5.7074 lei la 5.7406 lei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Asta nu e nimic, dupa marirea pensiilor ajunge la 5.2+

    • Pamflet
      Devalorizarea e ca urmare a politicii PSD de aruncare a banilor pe piata prin mariri nesimtite de pensii si salarii si angajari la stat.
      Politica cu care cetatenii nu au fost deacord si au votat cu PNL.
      Dar PNL continua aceeasi politica distructiva a PSD, in speranta ca vor atrage votantii lor.
      Dar votantii PSD voteava PSD in timp ce votantii PNL se orienteaza (sper) spre altceva.
      De asta nu au vrut guvernele Romaniei sa treaca la euro, ca sa poata prosti lumea prin mariri de salarii care apoi sa fie reduse si mai mult prin deprecierea leului

    • Corect, pensiile bătrânilor și alocațiile pruncilor, uncia de aur și barilul de petrol, bursa de pește și taraba de suveniruri, ca doar n-o fi de vină circul politic.

    • Pirtzule, fa-te ca lucrezi :))

  2. Klaus, sper ca esti multumit de numiri. Efectele se vad. Ludovic -> fa-te ca lucrezi.

    • Crezi tu ca se misca cursul brusc fara binecuvantare de la BNR? L-au tinut in ultimii ani fortat ca asa a zis PSD. Acuma ii dau drumul ca nu se mai poate, au reusit in ianuarie dar e gata.

    • Și Cuțu-Câțu? Cât se va mai juca de-a ministrul de Finanțe aceasta nulitate profesională?

    • Ce „numiri” mai pulete? Piețele financiare nu dau doi bani pe cine numește procuror șef la nu stiu ce chelea pulii de instituție de forță a statului, DIICOT, DNA, și care or mai fi pe acolo. Astea sunt deosebit de importante pentru retarzii #rezist. In schimb, dacă dai jos guvernul așa că ti se năzare tie că trebuie să-l dai jos și in loc să te gândesti LA GUVERNARE, te frământi să ajungi cat mai repede la alegeri anticipate doar așa pentru că te afli într-un moment sau conjunctură favorabile, atunci începi să ai o problemă cu piețele financiare. Si nu doar cu astea de schimb euro/leu sau $/leu, ci și cu alea de împrumuturi. 🙂

  3. Pragurile psihologice vor fi depășite pas cu pas dar în ritm alert, mai ales după aprobarea noului buget multianual al UE și mai ales a structurii acestuia.

    • Toate bancile centrale vor printa bani din nimic si isi vor devaloriza valuta.
      Pentru protectie va recomand sa cumparati monede de investitie din aur si argint si un pic de Bitcoin.

  4. Alo, tovarășul „liberal” Cuțu / Cîțu. Tot odioasa moștenire?
    Deficit uriaș, devalorizarea leului, imprumuturi masive, neplata concediilor medicale… Cât va mai fi lăsat acest INCOMPETENT gargaragiu al Finante? Cât va mai fi lasat guvernul Orban I, II să distruga România?

    • Parlamentul are mai multa putere decat Guvernul si Presedintele iar acolo inca este PSD+PRO+ALDE+UDMR. De aia se joaca cu guvernele, doar-doar ajung la alegeri si pun mana cu adevarat pe putere.

  5. Cum aduci EUR in tara? O metoda simpla este ATRAGEREA de fonduri europene.
    Cate miliarde de EUR au atras ultimele guverne PSD? Niciunul!
    Dar RON s-au tiparit? Desigur! Pentru pensii, tichete de vacanta, pensii speciale, salarii nesimtite la stat, etc

    Deci cum ar fi putut sa nu creasca cursul EUR?
    Si va mai creste daca se arunca iarasi cu lei pe piata prin cresterea nesustenabila a pensiilor, fara a avea la baza posibilitatile REALE ale economiei romanesti.

    • Asta cu greaua mostenire sa o vindeti la lobotomizati! Guvernul MEU e praf, in loc sa guverneze ei se ocupa cu actoria, uite guvernul nu e guvernul :)) Daca tara nu e guvernata e usor de jucat la ruleta cu ea…azi e etapa tzeapa cursului, maine etapa tzeapa energiei si tot asa pana se trezeste guvernul MEU de unde a plecat, la 20% si fara anticipate!

    • Fiecare cent „absorbit” se întoarce negreșit la locul de origine pentru plata firmelor de consultanță și a furnizorilor de echipamente și materiale, aici vor rămâne leii din cota de contribuție a statului român și investițiile realizate. Oricum finanțarea marilor proiecte din bani europeni au fost, sunt și vor fi blocate.

  6. Păi da, proştilor, aţi votat PSD şi acum PNL, cum să fie altfel?

    • Puteam să-l votăm și pe Bill Gates, și pe Jeff Bezos, pe oricine, nu reduce nimeni trendul cursului în niște luni de zile.

  7. Asta este consecinta Ciumei Rosii, care a indatorat statul roman pana in gat.

  8. De ce se depreciaza leul? Economistul sef al Raiffeisen Bank: Problema nu e de ieri, de azi.
    Leul are o tendinta de depreciere fata de euro pe fondul deteriorarii factorilor fundamentali care tin de deficitul de balanta comerciala, a declarat, joi, pentru AGERPRES, economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

    „Nu stiu daca are sau nu are legatura cu situatia politica. Parerea mea este ca nu trebuie sa cautam vreo relevanta pentru miscarea de ieri pana azi care probabil pare spectaculoasa, dar nu e deloc spectaculoasa din punctul meu de vedere ca dimensiune, ci mai degraba trebuie sa ne uitam la factorii fundamentali din spate. Cursul se depreciaza nu de ieri, de azi. Are o tendinta de depreciere de ceva timp pe fondul deteriorarii factorilor fundamentali care tin de deficitul de balanta comerciala. Deficit de balanta comerciala care s-a accentuat in ultimii ani, si avem un deficit de cont curent printre cele mai mari din Europa, si acest dezechilibru e generat de deficitul bugetar, in cea mai mare parte. Practic, avem o situatie de deficite gemene: deficit de cont curent generat de un deficit bugetar mare si nu avem deocamdata vreo claritate la nivelul politicii fiscal-bugetare in termeni de ajustare, pentru ca suntem inca in valtoarea alegerilor si a anului electoral si nu avem prea multe semne ca ajustarea incepe, ajustarea bugetului care este absolut inevitabila”, a spus Ionut Dumitru.

    El a mentionat ca daca ne uitam pe proiectiile Comisiei Europene vom vedea ca institutia estimeaza un deficit de 7% pentru anul viitor intr-un scenariu in care nu se modifica politicile fiscal – bugetare.

    Intrebat daca am putea vedea si alte deprecieri ale monedei nationale, Dumitru a spus ca banca estimeaza un curs mediu de 4,85 lei pentru un euro.

    „Ne asteptam sa nu avem o ajustare semnificativa a bugetului anul acesta si ajustarea sa fie amanata pentru anii urmatori, ceea ce va mentine cumva presiunea pe curs. Dar sa speram ca masurile hotarate de ajustare fiscale vor veni mai degraba mai repede decat mai tarziu”, a mai spus Ionut Dumitru.

  9. Ma bucur MAXIM , sa va dea klauSS si cu PNL-ul , sa va sara creirii pe pereti .
    De aici de unde sunt , de abia astept sa dechid sticla cu sampanie pentru voi .