G4Media.ro

OFICIAL Nicolae Zamfir, directorul laserului de la Măgurele, a fost revocat din…

Nicolae Zamfir / Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

OFICIAL Nicolae Zamfir, directorul laserului de la Măgurele, a fost revocat din funcție de ministrul Educației. În locul său a fost numit director interimar Nicolae Mărginean

Nicolae Zamfir, directorul celui mai mare proiect de cercetare din România – laserul de la Măgurele (ELI-NP), a fost revocat din funcție, în această seară. În locul său a fost numit director interimar, pentru 6 luni, Nicolae Mărginean, unul dintre principalii contestatari ai lui Zamfir, după ce acesta a reziliat contractul cu EuroGammaS condus de italieni, conform surselor Edupedu.ro. Potrivit acestora, ministrul Educației, Monica Anisie, a emis un ordin prin care revocă un alt ordin dat tot în timpul mandatului său și prin care era de acord de acea dată cu prelungirea mandatului deținut de Nicolae Zamfir în fruntea Institutului Național Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN-HH), care implementează proiectul laserului de la Măgurele.

Monica Anisie anulează astfel ordinul emis de secretarul de stat responsabil cu Cercetarea, Dragoș Ciuparu, care îi prelungise lui Zamfir mandatul de director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH).

Nicolae Mărginean a fost șeful Departamentului de Fizică Nucleară și președinte al Consiliului Științific IFIN-HH.

UPDATE Ministerul Educației anunță oficial decizia Monicăi Anisie.

Într-un comunicat publicat pe site-ul instituției, fără a fi trimis via email către jurnaliști, așa cum este practica, Ministerul Educației anunță următoarele:

  • Ministrul educației și cercetării, Monica Anisie, a semnat astăzi, 14 august, ordinul de numire în funcția de director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH) a domnului Nicolae Marius Mărginean. Decizia are efect până la organizarea concursului, dar nu mai mult de 6 (șase) luni. În această perioadă, acesta va exercita și funcția de președinte al Consiliului de administrație. Anterior acestei numiri, domnul Nicolae Marius Mărginean a fost președinte al Consiliului Științific al IFIN-HH, departament al cărui obiectiv este îndeplinirea rolului de orientare strategică și coordonare a activității de cercetare-dezvoltare și inovare în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH). Pe această cale, Ministerul Educației și Cercetării mulțumește public domnului Acad. Nicolae Victor Zamfir pentru dăruirea și eforturile deosebite depuse în implementarea Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserelor de mare putere. Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) este administrată de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), institut aflat în coordonarea Ministerulul Educației si Cercetării.

Nicolae Zamfir a fost directorul Institutului de Fizică Nucleară “Horia Hulubei” încă din 2004, an în care a revenit în țară de la Yale University, SUA, unde a fost profesor și cercetător în cadrul Wright Nuclear Structure Laboratory din 1997 până 2004. Institutul de Fizică Nucleară este instituția care implementează în România proiectul laserului de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP), Zamfir fiind directorul proiectului încă de la lansarea acestuia.

Sunt oameni de știință foarte, foarte buni – oameni ca Nicolae Zamfir, care e fantastic prin ceea ce a făcut, construind această platformă. Din punctul meu de vedere, platforma din România oferă o combinație unică de lasere de înaltă intensitate și fizică nucleară. Aceasta va ridica probleme pe care doar România le poate rezolva”, declara în urmă cu doi ani Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru fizică și părintele științific al laserului de la Măgurele. Într-un interviu acordat în exclusivitate Edupedu.ro, Mourou spunea că laserul din România “are o contribuție unică” la nobelul pe care tocmai îl primise. “Ceea ce a făcut România este spectaculos”, afirma Gérard Mourou.

Amintim că laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere laser din lume, 10 PetaWatt (PW), în martie 2019, marcând o premieră în cercetarea mondială.

Mandatul lui Zamfir este, însă, puternic contestat de o parte a angajaților Institutului de Fizică Nucleară, instituția împărțindu-se în două tabere adverse. Primele critici la adresa directorului laserului au apărut în momentul în care acesta a reziliat contractul de 66 de milioane de euro (dublul bugetului avut de România pe cercetare anul trecut) pentru al doilea echipament esențial de cercetare, după laserii de mare putere: Sistemul Fascicul Gamma.

Concret, în 2018 Zamfir a reziliat contractul câștigat în 2014 de Consorțiul EuroGammaS – condus de Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia – pentru acceleratorul de electroni ca generator de fascicul gamma de mare intensitate. “Consorțiul EuroGammaS nu a întreprins nimic pentru instalarea Sistemului Fascicul Gamma. A plătit 1,8 milioane de euro penalități de întârziere, ne-au mai trimis luni, pe trimestrul 3, penalități de 1,3 milioane. Dar nu întreprind nimic și ne îndreptăm cu pași mari către rezilierea contractului. Dacă ei nu fac nimic, eu nu am ce face. Este una dintre clauzele contractuale că ei trebuie să pună în funcțiune Sistemul gamma și, dacă nu îl pun în funcțiune, contractul se reziliază de la sine”, declara Zamfir, în octombrie 2018, pentru Edupedu.ro.

Consorțiul EuroGammaS condus de italieni era compus din 7 instituții și companii europene, printre care Centre National de la Recherche Scientifique (Franța), una dintre cele mai influente instituții de cercetare europene care, potrivit surselor Edupedu.ro, a stat la baza celor mai recente mișcări de la nivelul consorțiului european ELI. Tot din consorțiul de 7 făceau parte ALSTOM S.A.S. (Franța) și ACP Systems S.A.S.U. (Franța), pe lângă Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Italia) – liderul consorțiului, Universita degli Studi di Roma “La Sapienza” (Italia), COMEB Srl (Italia) și ScandiNova Systems (Suedia) (sursa).

În decembrie 2018, Institutul de Fizică Nucleară din Italia a dat în judecată Institutul de Fizică Nucleară din România, imediat după rezilierea contractului. De atunci, italienii au intentat în total 38 de procese părții române, dintre care institutul român a câștigat 24, celelalte fiind în derulare, potrivit surselor Edupedu.ro. Până acum, partea română nu a pierdut niciun proces în litigiul cu italienii.

Problema a căpătat și o pronunțată dimensiune politică, după ce a fost discutată la întâlniri bilaterale la cel mai înalt nivel. Corina Crețu, la acea vreme comisar european pentru dezvoltare, a vorbit despre ”îngrijorarea Comisiei Europene” și a cerut ”găsirea unei soluții cât mai rapide de către autoritățile române și contractorul selectat de acestea pentru implementarea fazei a doua a proiectului”.

În octombrie 2019, compania americană Lyncean Technologies a câștigat licitația pentru construirea celui de-al doilea mare echipament de cercetare din proiectul laserului de la Măgurele: Sistemul Gama de Energie Variabilă. Centrul ELI-NP de la Măgurele anunța atunci că a semnat contractul, în valoare totală de 49 milioane euro.

Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Se alege praful de ELI-NP, romanii nu sunt in stare de nimic, si cand le cade in poala nu sunt in stare sa fructifice o oportunitate.

    • Perfect de acord.
      În plus scandalul ca ceilalți parteneri ELI și-au creat o noua structură, din care, bineînțeles, Romania nu face parte… Adică și f..ți și cu banii luați!
      Ferice managementului ROMÂNESC!!
      Sa te ferească sfântu de ei!

    • După Gell-Mann și Nishijima, a mai spune în epoca Black Lives Matter despre un popor că nu e bun de nimic pretinde cuantificare pentru stranietate. Dimpotrivă, un grup de cercetători români, condus de prof. Ion I. Agârbiceanu, a realizat unul din primele lasere din lume, în 1961-1962, iar jocurile actuale sunt greu de descâlcit, ca şi cele privind gazoductul strategic BRUA.

  2. Ma mir, de obicei dinozaurii astia pleaca numai cu picioarele inainte.

  3. Macar daca erau Oldowan technologies stiam o treaba.
    Dar noi de ce nu avem capacitatea de a produce echipamentul in tara, de ce trebuie sa platim 49 de milioane de euro catre straini, daca tot avem atatea minti stralucite platite din bani publici?

  4. Chiar mă gândeam acum două ore la laser… Singura șansă ca să-l fructifice e să lucreze pt. fuziunea nucleară. Din păcate, fizica fundamentală are probleme fundamentale și totul pleacă de la existența fotonului. 🙂 Știu că pare nebunie ceea ce zic dar la fel e și particula fără masă care pt. a sa viteză nu e afectată de timp. 🙂 E foarte greu să înțelegeți ceea ce zic, deci n-am pretenții, însă d’asta nu l-a prins nimeni pe Einstein până acum cu mâța – n sac. Sincer, nici el nu credea în foton și nici nu-l înțelegea. D’asta nu se pupă GR cu Standard Model. Nu au cum să existe massless particles. Restul e poveste scrisă cu simboluri foarte complexe, să nu le înțeleagă nici ei. Să mai vorbim de energia vidului ? Ecuațiile de câmp le-au dat fizicienilor mari necazuri pt. că au tot dat de infinit, unii ar spune Dumnezeu, și nu au vrut să-l accepte. Și pe lângă faptul că în univers energia nu poate fi distrusă, s-ar putea să fie și infinită. Trebuie doar biblia editată, să mentioneze „trăim în El”, de bun simț până la urmă… Si legat de Dumnezeu… Nici măcar el nu se poate afla în afara lui, asta i proprietatea totalității și nici anihila. E greu să fi zeu, d asta există lumea, la un moment dat te plictisești… Sunt ateu dar un mod de-a emerge religia cu știința ar fi vital, în special când ne aflăm într-o situație critică. Poate începem și noi să vedem Realitatea și să apreciem Natura, ca asta suntem de fapt.

    „We are part of nature, not apart of it.”

    • *Despre implicațiile politice nu mai vorbesc… Sunt prea mediocre elitele mondiale oricât de elite ar fi.

      Și adevărul e simplu : Le e frică.

      Evoluția poate însemna haos, armonia e doar teorie și vis.

      **Aș lucra în domeniu dacă n-aș știi consecințele. Pt. așa ceva poți fi asasinat. Din păcate, încă n-am scos maimuța din noi. 🙂

    • Intelegem, intelegem destul. Treaba e ca insailarea asta se cam aduna intr-o poveste ce circula printre conspirationisti.

  5. Nu scapa doar cu revocarea din functie, ca tot mai multe voci spun ca ”tragerea” din 2019 s-a facut doar din pix, ca sa se incaseze transa de fonduri europene.
    PS. Sa demontreze ca s-a ”tras” cu laserul la 10 PetaWatts, ca o asemenea putere ar fi lasat urme stim noi unde…

  6. As zice ca sunt mult mai tanar decat Prof. Zamfir (de la Yale si pe specializare parca, nu?) si cu toate astea nu mi se pare ca ar trebui sa i se impute ceva. Ca director avea dreptul sa rezilieze un contract unde se intarzia livrarea an de an. Pai el de ce e director acolo? Eu cred ca s-au facut niste promisiuni politice si nu se pupa cu deciziile managementului. Cam asta e si motivul pentru care Statul e cel mai prost administrator in Romania.
    Nu cred ca TOT Guvernul e „pe langa”….dar madam Anisie e sinistra, Dancila 2, chiar si pentru fostii ei colegi de breasla. Nu stiu daca ati observat, dar cand are microfoane in fata si e intrebata ceva incomod, madam face imediat trimitere in alta directie, gen…se vor pronunta specialistii de la Guvern sau profesorii se vor adapta…in timp ce inspectoratele scolare cereau aberatii inconstante de predare online unor oameni care in mare parte nu au nici o treaba cu zona asta.
    P.S. Vazusem pe unu mai sus cu „de ce nu le facem la noi?”…vorbesc de sculele alea scumpe pentru Laser. Pai, poate suntem noi romani falnici, a tot stiutori si omu’ primordial, dar nu stim sa le facem chiar pe toate….

  7. „Proiectul a beneficiat de o finanţare de 311 milioane de euro fonduri europene, prin POSCCE 2007-2013 şi Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020”
    Ma astept ca laserul acela sa si foloseasca la ceva, altfel nu l-au facut pentru cercetare, mai degraba pentru Guinness Book.
    Cei 10 petawatt nu reprezinta puterea continua a laserului ci puterea unui singur impuls cu o durata mai mica de 1 picosecunda, deci puterea medie este de cel mult 10 KW.
    Etcheta de 10PW imi aduce aminte de acele radiocasetofoane portabile, alimentate din 4 sau 6 baterii de 1.5V si pe care scria 1000 W P.M.P.O.

  8. Trist… oricum suntem la coada Lumii in domeniul Cercetarii, acum si putinul pe care il avem in domeniul Fizicii nucleare se duce de rapa…tipic tarilor subdezvoltate…asa vom ramane inca 30 de ANI.

  9. Ar trebui zburata urgent din Institut si jurista lui peste prajit care il stergea undeva pe Mos Craciun! Infecta femeie.

  10. Cred ca cei care comenteaza ar trebui sa-si spuna si numele.
    De ce se ascund?

  11. Dar, o proastă ca Anisie, are capacitatea de a hotărâ în această problemă?!!!!