G4Media.ro

BREAKING Ministrul Finanțelor Marcel Boloș le-a transmis liberalilor că o comunicare a…

Sursă foto: Unsplash

BREAKING Ministrul Finanțelor Marcel Boloș le-a transmis liberalilor că o comunicare a Comisiei Europene anunță tăierea fondurilor europene dacă România nu scade deficitul bugetar – Surse

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor în guvernul Ciolacu, le-a transmis luni colegilor din conducerea PNL că a primit vinerea trecută o comunicare de la Comisia Europeană care cere scăderea deficitului bugetar, în caz contrar urmând să suspende o parte din fondurile europene de coeziune, au declarat pentru G4Media surse liberale. Boloș nu a răspuns până la ora publicării articolului la apelurile și mesajele G4Media.

Și președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni într-o conferință de presă că ”în momentul în care nu ne încadrăm în țintele de deficit există riscul să pierdem alocările de fonduri europene”.

România este în procedură de deficit excesiv, un mecanism prin care își asumă scăderea deficitului bugetar în fața UE. Unul dintre instrumentele prin care UE poate penaliza nerespectarea angajamentelor luate de România este înghețarea fondurilor europene de coeziune (nu PNRR).

Deficitul bugetar, adică diferența dintre venituri și cheltuieli, a crescut la 36,91 miliarde lei în primele cinci luni ale anului, potrivit Economedia. Ca procent din Produsul Intern Brut, deficitul a ajuns la 2,32%, în creștere atât față de primele patru luni ale anului când se situa la 1,72% din PIB (27,35 miliarde lei), dar și față de primele cinci luni din 2022, când se situa la 1,57% din PIB (20,9 miliarde de lei).

România a intrat în 2020 în procedura de deficit excesiv după perioada în care Liviu Dragnea a controlat guvernele PSD și a cheltuit mult peste încasări. Prin această procedură, România trebuie să revină la un deficit sub 3% din PIB.

Problema majoră e că, deși România și-a asumat pentru acest an un deficit bugetar de 4,4% din PIB, datele primelor luni arată o realitate neagră.

Lucian Heiuș, fostul șef al ANAF, a anunțat în luna mai, la momentul demisiei din funcție, un deficit de încasări la bugetului statului de 8,9 miliarde de lei. Este vorba despre o diferență între încasările efective pe primele cinci luni și încasările programate de Ministerul Finanțelor pentru aceeași perioadă.

De notat că în acest moment guvernul este sub o presiune socială constantă pentru creșteri de salarii și pensii, așa cum s-a întâmplat cu grevele din educație și sănătate.

În plus, în 2024 sunt programate patru rânduri de alegeri, iar experiența ultimilor ani arată că în anii electorali partidele aflate la putere cresc cheltuielile statului pentru a-și asigura bunăvoința unor categorii largi de votanți.

România a mai fost în procedură de deficit excesiv în 2009, la momentul începerii crizei financiare globale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Hopa, Marcică! Să vedem cum o ascunde și pe asta presa cumpărată de partid.

    • Presa de partid nu are probleme in a ascunde ceva. E suficient sa dea vina pe USR si pe negocierea PNRR, oricum votantul PSDNL nu intelege mare lucru din deficit de 4% sau 8%. Si nici nu-l intereseaza. Problema mare e ca taie UE fondurile, cresc dobanzile la imprumuturi (si avem cam 50% din PIB imprumuturi, nu mai e ca pe vremea lui Tariceanu) si mai bat si alegerile la usa. Si ca sa fie si mai rau, nu mai sunt de hranit primarii din 50% din localitati, cum era cand PSD sau PNL erau in opozitie, sunt de hranit vreo 90%. Asha ca… problema trebuie rezolvata cumva. Si cum de taiat pensii speciale sau salarii de 5-10.000 de euro de la clientela de partid nu poate fi vorba, de dat afara 30% din functionarimea care taie frunze la caini nic atat, se cam afla intr-o situatie imposibila.

  2. Cum o sa se incadreze Romania in cifra de deficit agreata?
    a) prin reforma bugetara si taierea cheltuielilor bugetari
    b) prin mariri de taxe si impozite
    Oare ce o sa fie?

    • La cum arata gauroiul la buget, trebuie amandoua. Aritmetica arata asa:
      deficit 2022 5.68%, tinta 2023 4.4%. „Realizari”, 2023 dupa 5 luni, 2.32% fata de 1.48% in primele 5 luni 2022. Adica daca o tinem tot asa cu cheltuielile, ajungem la deficit de 7.5% (si asta fara maririle de salarii din educatie, spre exemplu, ca alea-s din Iunie). Deci o gaura de acoperit de 3.1% PIB, in cifre cam 10 mld de iepuroi sau 50 mld ron. Si mai si vedem cum banii din PNRR sunt blocati, alegerile bat la usa si trebuie dat drumul la cheltuieli electorale, si tot asa. In concluzie, baietii sunt intr-o situatie imposibila, dopar ca fiecare partid incearca sa arunce cartoful fierbinte in ograda partenerului.

  3. „Alo, cine vrei să facă rău la breten, pardon, Prim Minister Marsel ?!
    Aleikum Salaam!”

  4. De când e atâta democratura de instituțiile publice își permit să țină ascunsă corespondența cu CE?!
    Guvernarea prin minciună duce doar în prăpastie, dar specialii noștri încă nu au învățat din greșeli.

  5. Vorba cântecului…v-aș amaneta și nu m-ați prinde …

  6. Cine il mai crede pe Bolos…. Mai ieri spunea ca trebuiesc eliminate facilitatile din IT, constructii si agricultura ca apoi PNL ul sa declare ca se opune eliminarii facilitatilor. Nu va mai crede nimeni.

    • Omul a spus ce crede. E altceva ca partidul nu-l asculta.

    • Miniștri noștri sunt de formă pentru că nu pot lua nicio decizie. Toate proiectele lor sunt modificate de ăia cu IQ mai mic din partid.

    • @Irina onul incearca sa-si acopere spatele cumva, pentru ca in el se va arunca cu pietre cand vom incheia anul cu deficit de 7-8%. De stiut stiu toti, doar ca nimeni nu are curaj sa supere electoratul sau mafia de partid.

  7. In nici un caz sa nu scadeti cheltuielile bezmetice. Mai bine cresteti taxele.
    De ce sa sufere boierimea, sa sufere …stimea, ca aia va voteaza.

  8. Dar,programul Anghel Saligny ce mai face?Dar,miliardele,din dosarele trantite de CCR,prin ce conturi stau?Fiindca pe latura civilă sunt probe cu duiumul,sau le -au lasat si p-astea sa se prescrie???Curtea de Conturi,politizată la maxim,ce face? ANAFUL,la firmele de partid(PSD-ul e campion),cand obtine aprobare🤣 sa intre?Aici cred ca va da de o adevarată mină de aur!!!