G4Media.ro

”Legea Dragnea” pentru gazele din Marea Neagră va fi modificată din temelii.…

”Legea Dragnea” pentru gazele din Marea Neagră va fi modificată din temelii. Proiect al guvernului prin care dispar multe dintre constrângerile fiscale care au stopat investițiile offshore

Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege care modifică radical Legea offshore 256/2018, care reglementează investițiile în zăcămintele de gaze din Marea Neagră. Proiectul elimină multe dintre barierele fiscale și de reglementare, introduse în lege de Liviu Dragnea, care au determinat companii precum ExxonMobil și OMV să stopeze investițiile.

Proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei este mult mai favorabil companiilor din Marea Neagră, aducând atât scăderi de taxe și impozite, cât și eliminarea obligației de a vinde gazele pe piața internă.

De notat că proiectul de lege promovat de guvernul Dăncilă vine la doar o lună după ce președintele Klaus Iohannis a semnat la Washington, împreună cu președintele Donald Trump, o Declarație comună în care era menționată explicit necesitatea schimbării legislației privind investițiile în România, pentru a o face mai predictibilă. De asemenea, proiectul apare cu câteva zile înainte ca premierul Dăncilă să meargă într-o vizită în SUA, unde e de așteptat să fie abordată tema investițiilor în energie.

Principalele modificări propuse de proiectul de lege, potrivit Notei de fundamentare:

Este eliminată impozitarea suplimentară a veniturilor pentru preturile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (intre 45,71 lei/MWh si 100 lei/MWh). În cazul veniturilor suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari de 100 lei/MWh, grila de impozitare de menține. Obţinerea unei nivel normal al rentabilității așteptate pentru investitor la un preț de 100 Lei/MWh fundamentează introducerea impozitului pe venitul suplimentar începând cu acest prag, în timp ce preţuri inferioare acestui nivel nu generează profituri suplimentare.

Este eliminată utilizarea prețului de referință în determinarea bazei de calcul a impozitului asupra veniturilor suplimentare pentru a pune în acord Legea offshore cu principiile fiscalității din Romania prevăzute de Codul Fiscal și cu practica internațională referitoare la determinarea impozitelor upstream pe baza prețurilor realizate

Este mărit nivelului maxim pentru deducerea investițiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar offshore de la 30% la 60%, ”pentru a menține competitivitatea sectorului offshore din Romania și a atrage investiții, având în vedere costurile și riscurile ridicate, respectiv termenul lung de realizare al investițiilor offshore din Marea Neagră”.

Este eliminată limitarea deducerii investițiilor pentru calculul impozitului pe profit ”ținând cont de faptul că acest impozit are un caracter general și toate sectoarele de activitate trebuie tratate uniform, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal”. Astfel, inițiatorii proiectului arată că ”se elimină discriminarea la care sunt supuși operatorii din sectorul offshore comparativ cu restul agenților economici, aceștia datorând impozit pe profit la o bază impozabilă artificial mărită din care nu se scad cheltuielile cu amortizarea tuturor investițiilor efectuate de operatorii offshore”.

Sunt eliminate obligațiile de tranzactionare pe pietele centralizate din Romania pe termen mediu și lung. Motivul? ”Pentru a avea asigurată piața de desfacere pentru gazele naturale din perimetrele offshore si, in consecință, veniturile necesare pentru recuperarea investițiilor majore pe care o presupun astfel de proiecte în conformitate cu practica internațională ăn domeniul resurselor naturale”.

Investitorii în perimetre offshore sunt scutiți de la aplicarea prevederilor OUG 114/2018

Foto: Sondă offshore

În curs de actualizare

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Nu e legea Dragnea, singur, ci a a tuturor celor in slujba carora gruparea infractionala PSD lucreaza in vederea distrugerii programate a României.

  2. Altfel spus luați-le voi pe degeaba, iar noi le vom cumpăra de la voi sau de la ruși pe bani … negri pentru zile(le voastre) albe ! Trăiască … parteneriatele strategice, trăiască lupta pentru pace și anticorupție !

  3. Doamne-ajuta! RAFO tocmai a intrat in faliment!

  4. Da. Din ce spun marii specialisti resursele planetare de petrol/gaze ar urma sa se termina undeva peste 50 de ani. Voi care cereti sa ne vindem gazele , ce o sa facem atunci peste 50 de ani ? O sa luam gaz la pret triplu pentru ca acum l-am vandut pe nimica (daca vreo tara o sa mai aibe gaze) sau credeti ca Romania o sa fie capabila sa treaca peste 50 de ani numai pe electricitate ? De ce sa nu luam acum de la rusi daca tot este la acelasi pret ??? chiar nu putem avea pic de strategie ?

    • Romania e racordata la gaze in proportie de 35%!!!!!!!!!!!! Ungaria = 95%!!!!!!!!!!!!!

    • @Andrei, in 2043 n-o sa mai fie profitabil sa extragi nimic + pana atunci o sa avem energie pe fuziune nucleara deci te agiti degeaba.

  5. De aia a si fost inchis Dragnea. Pentru ca nu a vrut sa dea pe 2 lei resursele din Marea Neagra. Ne jefuiesc mai ceva ca rusii in anii ’50. Caz clar de coruptie transfrontaliera coordonat din America. Bucurati-va! O sa vina sovromurile americane sa ne suga resursele.

    • Patriot mare aprozaristul șef, stăpânul roșiilor glifosate, luptător cu vampirii care „sug” sângele poporului. păi se poate să fie date lr 2 lei și mafia PROST- PSD-ALDE să nu ia nimic la afacerea asta. Măcar un comision de la „supt”, ceva.

  6. Gaseste Guvernul o portita sa corupa ceva … Astia n-au cum sa se abtina. Au nevoie de de shaman ca sa se vindece. Si acolo, slabe sanse …

  7. Totdeauna se vor gasi tradatori de tara si de neam ! Populatie de colonie !

  8. Acesta a fost scopul chemarii la apel in America a primului schior al tarii,nu le convenea legea offshore asa ca s-a dat ordin pe structura sa se schimbe legea ca sa ne aduca la nivelul Nigeriei,a 5 a tara ca resurse de petrol dar una din cele mai sarace si corupte de pe continentul african,sau cum este Venezuela a 6a tara ca resure petroliere dar care are doar 2rafinarii de benzina si una de diesel ,de ce???pentru ca sa nu poata deveni independenta energetic,care actualmente dupa 30 de ani de conflict economic si snctiuni din/cu Americani ei tot in Houston isi rafineaza petrolul ca sa faca fata cereri de combustibil de pe piata Locala,asta ne asteapta si pe noi,noi avem gazele dar o sa le importam dar la pret dublu si visteria tarii ramane goala,iar daca ridicam capul si cerem redevente mai mari or sa ne faca exact cum le-au facut-o Argentinienilor care in momentul cand au cerut redevente mai mari pt extractia de aur,compania care detine si Rosia Montana de la noi,a replicat ceva de genul:daca mariti redeventele va concediem tot personalul argentinian si aducem vietnamezi si chinezi ca mineri.Asa ca o sa ramanem si fara gaze dupa ce gasca Nastase ,Base,Luca au distrus Petrom si si Petromar si platforme marine acum primul schior impreuna cu Prima profesoara vand si resursele!!!Stiti de ce fosta presedinta a Brazilie a fost demisa pt asa zise fapte de coruptie… pt faptul ca nu a dat Petrobrasul lui Chevron,automat au aparut informatii cum ca este corupta ca a facut ca dres,nu vi se pare cunoscut stilul???O sa ajungem platim si chirie pt ca locuim in Romania.Stiti de

    • Ai citit povesti multe cu zâne. Firmele americane oferă locuri de munca bine plătite în România, ei ne țin tineretul pe joburi bune de 1000 plus de euro pe luna. Asa ca lasă gargara, noi nu am fost în stare sa facem niște drumuri la câmpie în 30 de ani.

    • Comunistii n-au disparut.

  9. Ma asteptam la asa ceva încă de când a fost mutulica la ratoi on vizita. Ca de obicei, e reteta cunoscuta: companiilor li se poarta de grija, sa nu cumva sa se supere si sa nu mai investească, iar statul roman, serviabil cum îl stim când vine vb de investitori străini, pupa rectul ce-l hraneste. Altfel, daca zici ceva, se găsesc unii care sa rezolve situatia, si altii, mai multi, care sa strige ca esti vândut rusilor. Neam prostit si…la cabine!

  10. Cine cunoaste putin specificul problemei stie ca vorbim de o situatie pur tehnica in primul rand: extragerea gazelor de mare adancime din zone marine (Deep water technology) nu poate fi facuta de Romania inca cel putin 20-25 de ani.
    Problema devine apoi financiara, de ce resursele naturale sa nu aduca aport la cresterea incasarilor la buget timp de 20-25 de ani?
    In al treilea rand vorbim iarasi de tranzitia spre energia verde dar si cea produsa din microcentralele nucleare care in 20-25 de ani vor face uitata energia din surse fosile(inclusiv gazele naturale)
    In final e vorba de o negociere astfel incat pe de op parte statul sa castige cat mai mult tinand seama si de interesul investitorului de a-si recupera investitia si de a surclasa riscurile inerente unei asemenea investitii, care pot fi legate nu numai de o (posibila) scadere a pretului de vanzare(competitie marita), dar si de miscari armate in zona (vezi cazul Crimeea) sau probleme naturale (poluare marina accidentala, miscari tectonice).
    Desigur putem vorbi ca doar din impozitele pe profit, legate de salarii si cele din TVA, statul ia peste 50%, dintr-o afacere pe care acum nu o are si nici nu o va avea in viitorul apropiat, iar piata interna o cere .