G4Media.ro

BREAKING Oferta finală a Guvernului: cresc de la 1 iunie salariile cu…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

BREAKING Oferta finală a Guvernului: cresc de la 1 iunie salariile cu 1.000 de lei brut lunar pentru cadrele didactice și 400 de lei pentru personalul nedidactic / Majorarea cerută de sindicate până la salariul mediu pe economie, etapizată pe trei ani / Sindicatele au refuzat oferta și continuă greva

Guvernul a anunțat, miercuri, printr-un comunicat oferta finală pentru profesori: crește salariile cu 1.000 de lei lunar de la 1 iunie, iar creșterile cerute de sindicate vor fi etapizate pe trei ani. Sindicatele au respins oferta și continuă greva.

UPDATE 3: Profesorii și angajații din Educației au respins oferta propusă la Guvern, de premierul Nicolae Ciucă și de Marcel Ciolacu, au transmis sindicaliștii miercuri seară, după a doua întâlnire în aceeași zi cu reprezentanții Executivului. Sindicatele au anunțat că greva continuă.

Marcel Ciolacu le-a transmis sindicaliștilor că este ”ultima ofertă” a guvernanților și că ea respectă întru totul mandatul inițial al negociatorilor, reprezentanți ai profesorilor, conform surselor G4Media.

Sindicaliștii au transmis că oferta guvernanților a ajuns în teritoriu, dar ea a fost respinsă categoric de profesori pentru că aceștia nu sunt de acord cu eșalonarea creșterii pe trei ani și cu o creștere de 1000 de lei brut de la 1 iunie:

”Cum la medici s-a putut dintr-o singură tranșă, trebuie să se poată și la profesori. Profesorii au cerut dublarea sumei, vor o creștere de 2000 de lei net, nu 1000 de lei brut. Greva continuă”, au transmis doi dintre cei trei lideri de sindicate, miercuri seară.

Discuțiile dintre profesori și sindicaliști vor fi reluate joi, pentru a stabili oferta minimă acceptată de profesori pentru a se întoarce la catedre.

UPDATE 2: Declarații Nicolae Ciucă:

Am convenit să continuăm dialogul cu reprezentanții sindicatelor din Educație pentru a găsi o soluție pentru ca anul școlar să fie finalizat, elevii să-și deruleze examenele de Capacitate și Bacalaureat și să intrăm în normalitate, avem nevoie de revenirea la normalitate, să putem să asigurăm în continuare stabilitatea socială, economică și să putem să folosim întregul pachet de măsuri ca să ne îndeplinim obiectivele asumate prin programul de guvernare.

Creșterea economică trebuie să se regăsească în veniturile cetățenilor.

Am convenit ca la nivelul Guvernului să adoptăm într-o ședință de Guvern mâine, de 1 iunie, o OUG prin care să asigurăm mărirea salariilor la nivelul personalului didactic și didactic auxiliar cu 1000 de lei brut pe lună și la personalul nedidactic cu 400 de lei brut.

Vom încadra salariului debutantului la nivelul salariului mediu brut pe economie.

Creșterea de 1.000 de lei va reprezenta o parte din creșterea convenită în noua lege a salarizării, iar de la 1 ianuarie 2024 aceasta să se concretizeze într-o creștere etapizată pe 3 ani, din care în 2024 cu 40%.

Îmi exprim convingerea că sindicatele vor da dovadă de înțelegere și vor conveni că măsurile discutate azi sunt cele care să readucă personalul la catedră și elevii în bănci, iar în seara asta la ora 19.00 vom avea o nouă întâlnire.

UPDATE: Declarațiile liderilor de sindicate ieșiți de la negocierile de la Guvern: 

Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ: Guvernul ne-a propus să se acorde până la finalul anului o sumă de 1000 de lei brut pentru personalul didactic și 400 lei pentru personalul nedidactic.

Profesorii debutanți să aibă salariul de plecare să fie salariul mediu brut pe economie. Prima tranșă pentru 2024 să fie de 40%.

Acum mergem la oameni și vedem care va fi răspunsul.

S-a renunțat la ideea de a se da prime, ci majorări salariale care să fie cuprinsă în grilă.

Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”: Colegilor noștri le va fi adus la cunoștință.

Este un avans.

Eu consider în momentul de față că e o variantă îmbunătățită. Ea va fi adusă la cunoștință și vom decide ca atare.

Guvernul dorește să promoveze actul normativ în cursul zilei de mâine ca să intre în vigoare la 1 iunie.

Anton Hadăr, liderul Alma Mater: Majorarea este egală la toată lumea, e foarte important pentru că sunt oameni cu salarii foarte mici și dacă era procent erau creșteri mai mici. Ceea ce este de apreciat

Știrea inițială: Anunțul a venit după întâlnirea pe care premierul Nicolae Ciucă a avut cu liderii sindicatelor din educație, care a durat aproape două ore.

Comunicatul oficial:

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educație, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.

În urma întrevederii, au fost prezentate următoarele măsuri:

Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024.

Măsurile incluse în Ordonanța de urgentă se vor aplica începând cu 1 iunie 2023.

Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.

În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. a mai fost „final”
    acum e „final final”?

  2. Dupa ce deficitul bugetar va fi unul record la final de an, mai pupa cucu crestere salariala din 2024. Conditiile economice viitoare vor fi motiv suficient pentru inghetare sau amanare. Daca se duc dupa fenta, pentru cateva amarate de sute de lei sunt fraieri. Oricat de disperat ai fi, cu 2-300 de lei in plus nu iei din disperare.

  3. Dacă am citit bine, e vorba de sune brute, deci profesorii primesc in jur de 600 de lei in plus iar personalul NON didactic in jur de 200 după eliminarea taxelor. Nimic adică. Mare mirare dacă salariile profesorilor fără grad 1 trec de 4000 de lei

  4. Sa vedeti cum vor vota toti cei care au iesit la proteste azi si au primit promisiuni tot aceleasi partide…PSD, PNL, UDMR etc. Decat sa voteze alt guvern care dupa sa zica…pai nu noi am promis ca va dam, mai bine voteaza acelasi guvern poate poate primesc ce si-au dorit….

  5. eterna teapa. acum e si rotativa.

    • la cum se pun cu burtica in sus, precum catelusii, mie mi-e clar ca liderii sindicali sunt slugi cu colac. pardon, cu ciolac.
      au obtinut ce au vrut. nici profesorii nu primesc mare branza, dar vor fi recunoscatori lui MC ca s-a implicat sa rezolve ceva, nici Oha nu iese prea bine.
      toata lumea a obtinut ce a vrut, mai putin profesorii.
      tara de completati-voi-cu-ce-credeti.

  6. Când îi auzi cu vorbele astea de slugi, cică e o îmbunătățire, ca se da egal la toți. Pune ți ma pumnul in masa pe foaia inițială de greva. Dai ce e aici sau sistemul rămâne blocat. Ce e ma așa de greu ?
    “Lideri” vânduți ce sunteți.
    Pai ăștia din sănătate și poliție crezi ca stau ca voi la piața sa se târguiască ? Aia ce zic aia se face, voi sunteți ultimele momâi.

  7. E altceva!
    Deci se poate dacă-i strângi de oo!
    Aviz amatorilor!

  8. Profesorilor nu cedați ! Măcar 2000 de lei brut, ca să se cunoască ceva la salar de la 1 iunie. Altfel o să fiți păcăliți iar, mincinoșii ăștia nu-și respectă cuvântul.

  9. Povestea asta cu greva profesorilor, incepe sa „miroasa” a scenariu politic

  10. Țeapă !!!