G4Media.ro

BREAKING Guvernul a publicat proiectul de OUG pentru compensarea facturilor la energie.…

Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

BREAKING Guvernul a publicat proiectul de OUG pentru compensarea facturilor la energie. IMM-urile, firmele din industria alimentară și instituțiile publice vor avea facturi plafonate pentru doar 85% din consum / Lovitură pentru centralele electrice ale Petrom și Romgaz

Guvernul a publicat joi, cu câteva minute înainte de ședință, proiectul de OUG pentru compensarea facturilor la energie.

Puteți citi aici proiectul de OUG

Principalele prevederi ale proiectului:

Preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv;
b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /luna se facturează conform prevederilor art.5 alin (1).

Plafonarea se aplică pentru doar 85% din consumul lunar la IMM-uri, instituții publice, firme din domeniul alimentar

De asemenea, proiectul de OUG stabilește că valoarea maximă a prețului mediu ponderat al energiei electrice, la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat pentru furnizorii de energie electrică este de 1300 lei/MWh. Această valoare este cu mult sub prețul la care se tranzacționează energia electrică în aceste zile.

Important: Proiectul de OUG le interzice producătorilor de gaze, care au și producție de energie electrică (cazul Petrom, cu centrala de la Brazi, și Romgaz, cu vechea centrală de la Iernut), să vândă gazele către propriile centrale cu un preț mai mare de 100 lei/MWh. Acest lucru înseamnă că producătorii respectivi ar putea să renunțe la producția de energie electrică, preferând vânzarea directă a gazelor cu un preț mai mare.

Iată articolul:

(6) În perioada 1 septembrie 2022-31 octombrie 2023, în cazul producătorilor de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activităţi, cât şi activităţi de producere de energie electrică utilizând gazele naturale, prețul de transfer al gazelor naturale utilizate la producția de energie electrică este de maximum 100 lei/MWh. ”

De asemenea, ordonanța prevede că toate firmele de pe lanțul de producție al energiei electrice, inclusiv traderii, vor plăti taxa ”de solidaritate”.

În curs de actualizare

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

  1. Poi da ma, ca petrom or fi prosti….
    La romgaz, avand in vedere ca e statul majoritar, ne putem trezi cu niste pierderi….

    • pierderi? de unde? compara pretul plafonat cu costul de productie, nu cu fanteziile de pe pietele spot

    • Unii fiindca au sisteme de incalzire bazate pe curent electric, neavand gaz metan, sau fiindca le-au au preferat. Consuma mai mult curent electric, dar economisesc gaz metan,
      Ordonanta trebuia sa tina cont de sistemul de incalzire si sa prevada doua alternative, iar consumatorii casnici sa opteze pentru una dintre ele.
      Era atat de greu sa gandeasca mai larg?

  2. Nu.i mai ii vaitati pe OMV și Romgaz, au profituri record plus că da și statului înzecit din suprataxa pe profitul extra! Plus dividende luate de stat!

    • Eu plang dupa firmele mici, majoritatea cu actionariat romanesc, care contribuie cu taxe si impozite la buget si care vor fi obligate sa-si inchida activitatea.
      Asta inseamna plafonare pentru 85% din consum. Celelalte vor creste preturile pentru a rezista pe piata.
      La preturile mai mari pentru produse si servicii se va adauga si factura majorata la energie platita de consumatorul casnic.
      PSD&PNL doar profita de frustrarile oarecum firesti din societate la adresa corporatiilor sau a baietilor destepti din energie. Nu va lasati pacaliti si nu-i aplaudati, tot noi vom suporta nota de plata pentru prostiile lor.

  3. bre, deci ca sa inteleg mai clar: daca stai la casa unde statul roman nu ti-a dat apa curenta, nu ti-a dat gaz nimic – deci te bazezi mult pe electric si ai un consum lunar de peste 301 kwh – si primesti oferte de genul 4 lei per kwh (ma rog, acum in piata sunt si oferte mai mici de genul 1.5 lei, dar am vazut si articole cu astfel de oferte) ei bine ajungi sa platesti 1200 lei/luna curentul? Sau pana in 300 kw ai un pret plafonat si doar ce depasesti platesti la pretul pietii? Ca nu vad ceva de genul in articol ci doar cu cei consum 0-100 si 100-300

  4. Eu am înțeles că, daca consumul a fost anul trecut de până în 300 kwh pe luna, anul asta vei plati 80 de bani kwh doar pentru primii 255 kwh după care, restul consumului, conform art. 5 alin 1, care, unde este ? Nu se vede…probabil la prețul nereglementat.

  5. S-o numim „Suveica USL-istă” sau „Maimuța Roș’- Albastră” ?
    Mă refer la metoda aceasta brevetată de actuala Alianță de Guvernare de a da cu o mână și de a lua cu zece, având în vedere că Statul e acționar cu procente babane la mai toate societățile Energetice…

    • Exact, statul e principalul beneficiar al preturilor mari. Profitul statului la vânzarea se energie electrică și gaze s-a triplat.
      Dar 90% din români vor Usl sau nu votează, așa că mi-e milă doar de cei 10% normali la cap.

  6. Eu știu că mai multe țări din Europa vor să separe gazul de electricitate. Nu prea văd cui or să vândă ăia de la Petrom prin Europa ca să nu mai vorbim că pentru gaz îți trebuie țeavă. Dacă vrei să vinzi mult cred că-ți trebuie și o țeavă mai groasă.

  7. Speriestroica?! Piață liberă cu lege de 1300 lei la unii și 100 lei la alții, pentru același MWH? Sau sunt MWH de culori și mirosuri diferite? Pute a socialism progresist!

  8. Legi in stilul maciuca! Am facut schema praf! 🤣🤣🤣
    In loc sa scadem TVA, ne-am complicat cu plafonari si tot felul idioțenii!
    Mare minune daca nu o vor rectifica de 10 ori ca nu este conforma standardelor UE! 🤣🤣🤣

    • Cu ce ajută o scădere de 19% (tva) când prețurile au crescut cu peste 400% ?
      P.reiei fără să gândești a.b.eraț.ia p.ropusă de Usr.

    • O piață în care 90% din producție aparține unui singur jucător (statul) trebuie reglementată, fiind un monopol.
      Liberalizarea a fost o p.r.ost.ie sau o hoție.

  9. Huotzul virgil

  10. Hotu’ Virgil si Maciuca

  11. Cum se face că nu e constituțional să impoziteze în trepte pensiile (speciale), dar e constituțional să existe cetățeni în trepte de kw ?

  12. „Lovitură pentru centralele electrice ale Petrom și Romgaz”? Sa fim seriosi : Romgaz a avut afaceri de 7,5 miliarde de lei în S1/2022 şi un profit de 1,7 mld. lei. Compania a plătit statului impozite de 4,6 mld. lei, iar OMV Petrom a înregistrat un profit net cu 374% mai mare în primul semestru din 2022, ajungând la 4,646 miliarde de lei, față de 980 milioane lei în perioada similară de anul trecut (n-am avut rabdare sa caut cat a platit statului impozite, dar prin comparatie cu Romgaz, cred ca in jur de 8-9 miliarde). As vrea sa fi fost „loviti” si toti romanii consumatori de energie, in acelasi fel! Halal stat si autoritati decizionale, ca sa zic, „piata libera” energetica a…..coruptiei generalizate statale! „Piata libera” de legi si reguli economice corecte, libera pentru hoti/hotie si corupti/coruptie! Avem ce votam sau absentam de la vot!

  13. Bravo Ciuca si Ciolacu, ati reusit sa ne separati in cetateni de diferite ranguri. Clasificarea se face bazat pe o estimare de consum de anul trecut, neincurajindu-se in nici un fel un consum redus in prezent sau in viitor. Cetățenii care consuma peste 300 kw/ luna, nu numai ca sunt total ignorați ba mai mult, in baza ordonanței sunt lăsați la mana distribuitorilor sa fie facturati dupa bunul plac al acestora. De ce unii cetateni sunt mai romani decat altii? De ce nu au dreptul toti romanii la o compensare egala? PSD si PNL, ve vedem la alegeri!

  14. „Răbdarea mea s-a terminat” urla Rares Bogdan!
    Dar cine ești tu, mă pui de ciocoi, de te bagi în toate, ca musca la R-H-T.Nu ți-e rușine! Obraznicule și Ingâmfatule ce ești, datorită faptului că nu- ți mai încapi în piele de bogat ce ești.Bogat, după cu tatal tău a devalizat ( în interes persoanl) singura fabrică de mprofil dințară- SALINA OCNA MUREȘ.

  15. M-am mutat într-o altă locuință. Ce legătură am eu cu consumul mediu din 2021 realizat de fostul proprietar ?