G4Media.ro

BREAKING Dosarul Revoluției din 1989 a fost trimis în judecată. Augustin Lazăr:…

BREAKING Dosarul Revoluției din 1989 a fost trimis în judecată. Augustin Lazăr: Prezint scuzele instituționale ale Ministerului Public pentru faptul că această anchetă a durat 30 de ani

Procurorul general, Augustin Lazăr, a anunțat luni că Parchetul Militar a trimis în judecată dosarul Revoluției din 1989.

Într-o declarație de presă la sediul Ministerului Public, Lazăr a spus că dosarul Revoluției a fost una dintre cauzele asumate în proiectul său managerial cu care a câștigat concursul pentru numirea în funcție.

Cele mai relevante declarații ale lui Augustin Lazăr:

  • Oameni de cultură, politicieni, cercetători au exprimat de-a lungul timpului diverse teorii în legătură cu momentul decembrie 1989. Azi juriștii încheie această provocare, prezentând adevărul judiciar, ca parte a unei investigații complexe, care a pornit de la ideea că responsabilitatea pentru victimele revoluției nu este instituțională, ci este directă, individuală.
  • Dosarul cauzei cuprinde 3330 de volume, dintre care 2030 de volume au fost instrumentate după 13 iunie 2016. Sunt niște cifre ilustrative pentru volumul impresionant de muncă.
  • Pentru întocmirea rechizitoriului au fost administrate probe obținute după iunie 2016, dată la care s-a confirmat redeschiderea urmăririi penale.
  • Datorăm soluționarea acestui dosar istoric unei echipe de procurori militari, din elita Ministerului Public.
  • În arhivele unor instituții se aflau probele concludente
  • Adresez mulțumiri: MApN – pentru identificarea mai multor documente militare de arhivă, Senat – pentru declasificarea stenogramelor comisiei pentru cercetarea evenimentelor din 89, CNSAS – pentru informațiile puse la dispoziție, SRI – pentru identificarea, declasificarea multor documente militare de arhivă, MAI și STS – pentru sprijinul logistic oferit.
  • Informații despre rechizitoriu veți primi printr-un comunicat
  • Prezint scuzele instituționale ale Ministerului Public pentru faptul că această anchetă a durat 30 de ani.
  • Soluția emisă e o dovadă de respect pentru memoria eroilor din decembrie 1989
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Baaang! S-a tras glonțul!

  2. Sper ca-l tzine inima, proaspat carpita, pe Ion Ilici Iliescu! La Multi Ani cu o executare suculenta!

  3. sa nu cumva sa reclame acuzatii ca dosarul a fost facut de procurori care nu au fost scoliti in genocid,lovituri de stat .Nu de alta dar mai sunt niste penali care spuin ca nu au fost judecati de judecatori anticoruptie…maine ne trebuie judecatori de viol,de crima,de furt auto,de descarcare de pe net si alte bazaconii tipic infractorilor.

    • Bine punctat !

    • Romanii care lucreaza la stat sunt, in general, cumparabili, ticalosi si lenesi.

      Atat timp cat romanii cinstiti sunt prea prosti sa voteze impotriva PSD, se poate ajunge la orice nebunie legislativa.

    • Dobre cand ți-o arde casa să-ți aduci aminte de ticăloşi şi leneşi !

  4. Trebuie inteles, cum ca se judeca fapte personale, prezumtiv faptuite ,de oameni indiferent cum se numesc ei .Trebuie inteles ca in momentul respectiv era un vid legislativ si institutiile (inexistente ) nu pot fi deci acuzate in corpore . Interesant este insa, momentul trimiterii in judecata si tot ceea ce se intimpla in paralel .Cei care au gestionat asta dupa 22 decembrie sunt oare vinovati ? Vom vedea asta la sfirsitul procesului ce urmeaza ,in urma trimiterii in judecata. Restul de comentarii, ce vor aparea, sunt doar simple speculatii pro sau contra .Adevarul trebuie insa cunoscut ,generatiile viitoare trebuie sa stie ce s-a intimplat cu adevarat .

    • Eronat maestre!! Nu a existat vid legislativ si institutional (tehnic imposibil, doar a venit vreunul si a anulat constitutia tarii si institutiile) asa cum nu a existat nici vid de putere. Dimpotriva, a fost o suprapunere de puteri, cea veche comunista si cea noua (neo-comunista) a lui Iliescu&Co. O astfel de situatie se numeste simplu lovitura de stat. Noua putere si-a justificat prezenta pretinzand ca salveaza tara dintr-o situatie pe care tot ei, Iliescu&Co au creat-o, omorand peste 1000 de oameni. Punctul tau de vedere corespunde intocmai cu cel al inculpatilor care sustin ca intre 22 decembrie, cand a fost prins Ceausescu si 25 decembrie cand a fost executat, ei nu au avut nici implicare pt ca vezi doamne, nu mai exista stat. Desi ei au fost in tot timpul asta in exact institutiile pe care pretind ca nu mai existau, dand ordine.

    • Erata – doar NU a venit vreunul…

      G4Media – cand vom putea edita comentariile? Ar fi util…

    • Ba, ești prost !?
      Care vid de putere ?

  5. Iata deci de ce era atat de important sa il revoce pe Lazar chiar si cu doar o luna mai devreme de expirarea mandatului. Banuiesc ca si marele scandal cu dizidentul ne-eliberat se va fasai rapid, acum au ca urgenta identificarea si zdrobirea judecatorilor la care va ajunge dosarul.

    • Ies la suprafata motivele pentru care erau puse toate tunurile pe Lazar.
      De acolo si tot felul de descoperiri

  6. Cred cu tarie ca inculpatii trebuiesc tinuti in arest deoarece au posibilitatea ( si o vor face) de a influenta martorii din proces.

  7. Atunci cind efectiv institutiile statului sunt puse in imposibilitatea de a-si face datoria si de a folosi functiile cu care au fost investiti ,atunci de ,ele nu exista ,cu atit mai mult cu cit au fost contestate in strada (oameni au murit pentru asta)si regimul in sine a fost contestat (ce folos sa ai institutii care nu pot sa functioneze ).
    Initial a fost vorba despre o revolta populara(inceputa de cei foarte tineri ), ce a fost ulterior confiscata ,de catre persoanele binecunoscute .Dar nu asta e problema . Totul se reduce, in procesul viitor al celor inculpati, la perioada de dupa 22 decembrie ,cind se pune in discutie ,daca persoanele care si-au asumat conducerea de facto a tarii ,au avut calitatea de a da ordine , de a decide si daca pierderea de vieti omenesti le este imputabila sau nu . Noi nu putem face referiri stricte de vinovatie, pentru simplul motiv , ca nu avem de unde stii adevarul si este musai de inteles pentru oricine, ca numai completul de judecatori , la final , cind iau decizia in cauza au aceasta calitate Restul de apecieri bune sau rele , la adresa unora sau altora, sunt doar vorbe . Trebuie inteles ca cei inculpati pot avea orice punct de vedere doresc si asociatii de cuvinte sau paralele , intre presupuse dorinte si adevar , pot face bine sufletului unora ,dar asta nu inseanmna ,ca este si adevarul in forma pura .Asa ca sa asteptam cu rabdare, sa vedem decizia finala .

    • Da , ar trebui gasita o modalitate de a edita si de a face corectii , o data trimis textul din repezeala sau neatentie , pentru a nu mai fi necesar sa corectezi ulterior, printr-o erata ,asa cum ar trebui eu sa fac la textul trimis Scuze pentru greselile facute , din prea mare viteza de trimitere .Va rog sa ignorati greselile.

    • Nu, nnu aveau dreptul de a da ordine. Deprtu era al tovarasului Nici O Lae

  8. Scuzele trebuiau cerute în primul rând poporului român și generației care a plătit atât datoria României înainte de revoluție, cât și cea făcută de conducerea de după.

  9. Scuzele PG pentru cei 30 de ani de frectie la picior de lemn nu au nicio valoare.

    Esential ar fi fost ca PG sa spuna simplu ca toti procurorii care au instrumentat dosarul atata amar de timp vor restitui toate indemnizatiile pe care le-au incasat in perioada in care au avut in lucru dosarul si declara ca sunt vinovati pentru neglijenta in serviciu, victimele sau urmasii lor avand dreptul sa ceara despagubiri in instantele civile pentru prejudiciul moral si material pe care l-au suferit din cauza neglijentei procurorilor, urmand sa raspunda pentru aceste fapte autorii prejudiciului (procurorii) si institutia din care acestia faceau parte, in calitate de parte responsabila civilmente.

    • Adica sa inteleg ca iar judecam procurori si magistrati si nu HOTI SI CRIMINALI. Scuteste-ma de aceste mesaje!

  10. E un prim pas. Dupa 30 de ani. Dar pina in 2016 nu s a facut mai nimic logic-juridic. Deci domnul Lazar si echipa merita felicitarile romanilor de buna credinta.
    Dar pana la proces mai e cale lunga si cime stie daca nu vom avea nevoie de completuri de judecata „specializate” pe revolutie pana in 22 , in dupa 22 , in aspecte interne, in cele externe. Si daca le vom avea , dupa un timp se va dovedi ca erau prea ”spacializate” si nu au putut intelege ” complexitatea” cauzei. Deci , atentie, o vor lua de la zero cu pasari de dosare….
    Oricum se intelege de ce domnul Lazar a devenit asa de antipatic PSD = PCR in ultima vreme.
    Inca o data felicitari domnului Procuror General. Nu e cazul doamnei Kovesi , care a clasat ancheta. Sub presiunea lui Basescu, care ,apoi la alegerile pt al 2 lea mandat a intrebat-o de dosarul revolutiei. Ea a balbait ca au invins o structurile.
    Dar nu pe dl Lazar!