G4Media.ro

BREAKING Curtea de Justie a Uniunii Europene respinge acțiunile formulate de Ungaria…

BREAKING Curtea de Justie a Uniunii Europene respinge acțiunile formulate de Ungaria și Polonia împotriva mecansimului care condiționează fondurile europene de respectarea statului de drept

Curtea de Justiție a Uniunii Europene anunță, într-un comunicat, că a respins, miercuri, acțiunile formulate de Ungaria și de Polonia împotriva mecanismului de condiționalitate care face ca beneficiul finanțărilor din bugetul Uniunii să depindă de respectarea de către statele membre a principiilor statului de drept

CJUE constată că acest mecanism a fost adoptat pe un temei juridic adecvat, este compatibil cu procedura prevăzută la articolul 7 TUE și respectă în special limitele competențelor atribuite Uniunii, precum și principiul securității juridice.

Intrat în vigoare la 1 ianuarie, dar încă neutilizat vreodată, noul regulament stabileşte un mecanism general de ‘condiţionalitate’ pentru protecţia bugetului Uniunii Europene în cazul unei încălcări a principiilor statului de drept în statele membre (absenţa independenţei justiţiei, corupţie ş.a.), ce afectează sau riscă să afecteze bugetul Uniunii.

Regulamentul permite ca, la cererea Comisiei Europene, Consiliul să adopte, printre altele, măsuri precum suspendarea plăţilor care trebuie realizate din bugetul Uniunii sau suspendarea aprobării unuia sau a multor programe finanţate din acest buget.

Polonia şi Ungaria, care fac parte, după cum aminteşte AFP, dintre ţările potenţial ameninţate de acest mecanism de ‘condiţionalitate’, din cauza disputelor recurente cu UE în privinţa statului de drept, au sesizat în martie CJUE pentru anularea lui, invocând, printre alte motive, absenţa sau caracterul inadecvat al temeiului juridic ales pentru regulament, incompatibilitatea acestuia cu articolul 7 din Tratat şi încălcarea principiului securităţii juridice.

Europarlamentarul PNL, Sigfried Mureșan, a declarat, după decizia CJUE, că mecanismul este in vigoare și de acum se va aplica împotriva tuturor celor care atacă statul de drept.

”Regulamentul are rolul de a apăra banii oamenilor cinstiți de politicienii corupți care vor să încalce statul de drept.Odată cu această decizie, așteptăm din partea Comisiei Europene să nu mai amâne declanșarea mecanismului. Adică să înceapă să aplice efectiv regulamentul dacă a evaluat că există posibile cazuri de încălcare a statului de drept în țările membre UE. Vom utiliza în următorii ani mai multe fonduri europene decât oricând în istoria Uniunii Europene și este important să știm că acești bani sunt protejați. Fondurile europene trebuie să meargă către oamenii care au nevoie, nu în buzunarele oligarhilor și ale politicienilor corupți”, a declarat Mureșan.

Redăm mai jos integral comunicatul CJUE:

”La 16 decembrie 2020, Parlamentul și Consiliul au adoptat un regulament1 care instituie un regim de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii în caz de încălcare a principiilor statului de drept într-un stat membru. Pentru realizarea acestui obiectiv, regulamentul permite Consiliului să adopte, la propunerea Comisiei, măsuri de protecție precum suspendarea plăților din bugetul Uniunii sau suspendarea aprobării unuia sau a mai multor programe finanțate din acest buget2.

Ungaria și Polonia au introdus fiecare câte o acțiune în fața Curții de Justiție solicitând anularea acestui regulament. Ele își întemeiază acțiunile lor pe absența unui temei juridic adecvat în Tratatele UE și FUE, pe o eludare a procedurii prevăzute la articolul 7 TUE3, pe o depășire a competențelor Uniunii și pe o încălcare a principiului securității juridice. În susținerea argumentației lor, Ungaria și Polonia au făcut referire la un aviz confidențial al Serviciului juridic al Consiliului privind propunerea inițială care a condus la acest regulament, Curtea declarând admisibilă această referire, în pofida obiecțiilor Consiliului, în temeiul interesului public superior pe care îl reprezintă transparența procedurii legislative.

În aceste două cauze, Ungaria și Polonia s-au susținut reciproc, în timp ce Belgia, Danemarca, Germania, Irlanda, Spania, Franța, Luxemburg, Țările de Jos, Finlanda, Suedia și Comisia au intervenit în susținerea Parlamentului și a Consiliului. La cererea Parlamentului, Curtea a judecat aceste cauze potrivit procedurii accelerate. Aceste cauze au fost de altfel atribuite Plenului Curții, ținând seama de importanța lor fundamentală pentru precizarea măsurii în care Uniunea își poate apăra bugetul și interesele financiare în fața unor încălcări ale principiilor statului de drept în statele membre.

Curtea constată în primul rând, în ceea ce privește temeiul juridic al regulamentului, că procedura prevăzută de regulament nu poate fi inițiată decât în cazul în care există motive rezonabile să se considere nu numai că într-un stat membru au loc încălcări ale principiilor statului de drept, ci mai ales că aceste încălcări afectează sau riscă în mod grav să afecteze, în mod suficient de direct, buna gestiune financiară a bugetului Uniunii sau protecția intereselor financiare ale acesteia. În plus, măsurile care pot fi adoptate în temeiul regulamentului privesc exclusiv execuția bugetului Uniunii și sunt toate de natură să limiteze finanțările care au ca sursă acest buget în funcție de
impactul asupra acestuia al unei astfel de afectări sau al unui astfel de risc grav.

Prin urmare, regulamentul urmărește să protejeze bugetul Uniunii împotriva unor afectări care decurg în
mod suficient de direct din încălcări ale principiilor statului de drept, iar nu să sancționeze, în sine, asemenea încălcări.

În această privință, Curtea amintește că respectarea de către statele membre a valorilor comune pe care se întemeiază Uniunea, care au fost identificate și sunt împărtășite de acestea și care definesc identitatea însăși a Uniunii ca ordine juridică comună acestor state4, printre care statul de drept și solidaritatea, justifică încrederea reciprocă între aceste state.

Întrucât această respectare constituie astfel o condiție pentru exercitarea tuturor drepturilor care decurg din aplicarea tratatelor unui stat membru, Uniunea trebuie să fie în măsură, în limitele atribuțiilor sale, să apere aceste valori. Curtea precizează în această privință, pe de o parte, că respectarea acestor valori nu poate fi redusă la o obligație impusă unui stat în vederea aderării la Uniune și pe care acesta ar putea să o încalce după aderarea sa. Pe de altă parte, ea subliniază că bugetul Uniunii este unul dintre principalele instrumente care permit concretizarea, în politicile și în acțiunile Uniunii, a principiului fundamental al solidarității între statele membre și că punerea în aplicare a acestui principiu, prin intermediul acestui buget, se sprijină pe încrederea reciprocă pe care acestea o au în utilizarea responsabilă a resurselor comune înscrise în bugetul menționat.

Or, buna gestiune financiară a bugetului Uniunii și interesele financiare ale Uniunii pot fi grav compromise prin încălcări ale principiilor statului de drept săvârșite într-un stat membru. Astfel, aceste încălcări pot avea drept consecință, printre altele, lipsa unei garanții că cheltuielile acoperite de bugetul Uniunii îndeplinesc ansamblul condițiilor de finanțare prevăzute de dreptul Uniunii și, prin urmare, că sunt conforme cu obiectivele urmărite de Uniune atunci când aceasta finanțează asemenea cheltuieli.

Așadar, un „mecanism de condiționalitate” orizontală precum cel instituit de regulament, care condiționează beneficiul finanțărilor din bugetul Uniunii de respectarea de către un stat membru a principiilor statului de drept, poate intra în sfera competenței conferite de tratate Uniunii de a stabili „norme financiare” referitoare la execuția bugetului Uniunii.

În al doilea rând, Curtea constată că procedura instituită prin regulament nu eludează procedura prevăzută la articolul 7 TUE și respectă limitele competențelor atribuite Uniunii.

Astfel, procedura prevăzută la articolul 7 TUE are ca finalitate să permită Consiliului să sancționeze încălcări grave și persistente ale fiecăreia dintre valorile comune pe care se întemeiază Uniunea și care definesc identitatea sa, în scopul, printre altele, de a obliga statul membru în cauză să pună capăt acestor încălcări. În schimb, regulamentul vizează protejarea bugetului Uniunii, și aceasta numai în caz de încălcare a principiilor statului de drept într-un stat
membru care afectează sau riscă în mod grav să afecteze buna execuție a acestui buget. În consecință, așa-numita procedură a articolului 7 TUE și cea instituită prin regulament urmăresc scopuri diferite, iar fiecare dintre ele are un obiect care este în mod clar distinct.

În plus, dat fiind că regulamentul nu permite Comisiei și Consiliului să examineze decât situații și comportamente care sunt imputabile autorităților unui stat membru și care sunt relevante pentru buna execuție a bugetului Uniunii, puterile conferite acestor instituții prin acest regulament nu depășesc limitele competențelor atribuite Uniunii.

În al treilea rând, în ceea ce privește argumentul Ungariei și al Poloniei întemeiat pe o încălcare a principiului securității juridice, în special prin aceea că regulamentul nu ar defini noțiunea de „stat de drept” și nici principiile sale, Curtea subliniază că principiile care figurează în regulament, ca elemente constitutive ale acestei noțiuni5, au fost pe larg dezvoltate în jurisprudența sa, că aceste principii au ca sursă valorile comune recunoscute și aplicate și de statele membre în propriile ordini juridice și că acestea decurg din noțiunea de „stat de drept” pe care statele membre o
împărtășesc și la care aderă, ca valoare comună tradițiilor lor constituționale.

În consecință, Curtea consideră că statele membre sunt în măsură să determine cu suficientă precizie conținutul esențial, precum și cerințele care decurg din fiecare dintre aceste principii.

Pe de altă parte, Curtea precizează că regulamentul impune, pentru adoptarea măsurilor de protecție pe care le prevede, să se stabilească o legătură reală între o încălcare a unui principiu al statului de drept și afectarea sau riscul grav de afectare a bunei gestiuni financiare a Uniunii sau a intereselor sale financiare și că o astfel de încălcare trebuie să privească o situație sau un comportament imputabil unei autorități a unui stat membru și relevant pentru buna execuție a bugetului Uniunii.

Curtea arată că noțiunea de „risc grav” este precizată în legislația financiară a Uniunii și subliniază că măsurile de protecție care pot fi adoptate trebuie să fie strict proporționale cu impactul încălcării constatate asupra bugetului Uniunii. În special, potrivit Curții, aceste măsuri pot viza alte acțiuni și programe decât cele afectate printr-o asemenea încălcare numai în măsura în care este strict necesar pentru atingerea obiectivului de a proteja
acest buget în ansamblul său. În sfârșit, constatând că Comisia trebuie să respecte, sub controlul instanței Uniunii, cerințe procedurale stricte care presupun printre altele mai multe consultări ale statului membru vizat, Curtea conchide că regulamentul îndeplinește cerințele principiului securității juridice.

În aceste condiții, Curtea respinge în integralitatea lor acțiunile formulate de Ungaria și de Polonia.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Adica ce vor si psdistii sa faca, sa deschida usa la combinatii din banii europeni. Est-ul europei functioneaza pe combinatii.

  2. Securitatea juridică , statul de drept , independența justiției au obținut-o (sau nu?) Ungaria și Polonia tăind salariile și pensiile magistraților? Că pe la noi cam asta e soluția !

  3. Normal,acolo toti judecatorii provin din ong-urile lui Soros.

    • Mananci k k t cu marfarul. „Sorosii” „extraterestrii” 4G 5G. Traiesti in pestera sau esti limbist rusnac postac

    • pe tine te doare ca nu se pot da legi sa scape politiicienii care fura, ca doar e banul UE la mijloc, corect?

  4. Rușii, tică loșii trădători si idioții utili au primit o lovitură dură!

  5. Putem vorbi de ruși in cazul Poloniei?Nu cred ca este cazul.UE încearcă impunerea unor politici prin mijloace necuprinse in tratatele ue.Sa vedem Mișcările Poloniei și Ungariei,ca România tot ghiocel este.

    • Logica acestei masuri e simpla si bogatii UE nu vor renunta la ea pentru ca nu au cum.
      Contribuabilul francez sau neamt nu accepta ca din banii lui sa se aloce fonduri statelor sarace pentru dezvoltare, iar acele state sa-i bage in palate, vacante exotice masini de lux, etc. De aiae nevoie de stat de drept puternic in est, ca sa se limiteze furtul din fondurile publice primite de la UE.

    • Hai sa nu mai batem campii, statul de drept a fost cuprins in tratatul de aderare si in toate constitutiile nationale modificate. Unii au intrat intr-un club cu reguli si acum ar vrea sa nu le mai respecta, ca asa sunt ei, mai ghiolbani. Uite constituie Romaniei, ca sa fie clar:

      Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne

      Nu iti mai convine? Fa ce au facut englezii su cu asta, basta. Doar ca nici ungurii nici polonezii nu au chef sa faca asta, ca le sare boborul in cap. Ca saracesc, pierd bani, pierd investitii si alte drepturi

  6. se aude la USL? MARELE FICUS GALBEN aude?

  7. Decizie politica nerusinata.

  8. Au, atat Polonia cat si Ungaria, destule arme la indemana sa contracareze aceasta hotarare nedreapta a CJUE. Un exemplu e un Veto pe tema Green Deal. SPrecum s alte teme in care votul se ia in unanimitate in Consiliu. Se prefera conflictul in locul colaborarii loiale.

    • Pariu ca Orban va decide sa iasa din UE decat sa renunte la fraiele puterii, la pumnul in gura pus justitiei si presei? Importanta pentru el e pastrarea puterii, nu fondurile europene sau bunastarea cetatenilor.

    • Bunastarea ungurilor e mult peste a romanilor, desi noi stam in genunchi in fata Bruxelles-ului. Rezulta de aici, ca statul in genunchi dauneaza grav bunastarii 🙂

    • „Doctorul” preia fix propaganda rusească.

    • Ungurii sunt SUB Romania la paritatea puterii de cumparare per capita. Adica putem cumpara mai multe la noi decat ei, costul vietii e superior la noi.
      Daca ungurii ar iesi di UE, ar urma o prabusire a PIB-ului si a puterii de cumparare. Ungaria nu e UK, nu e contributor net la bugetul uniunii, e un mare consumator de fonduri. Fara fonduri Ungurii ar ramane in urma la fel cum au ramas sarbii si ucrainienii, desi erau peste noi la revolutie.

    • Tiberius, nu stiu daca nu suntem si noi contributor net al UE/tarilor din UE daca luam in calcul profiturile firmelor straine de la noi: bancile, telefonia mobila, furnizorii/distribuitorii de energie, comertul cu amanuntul, alte multinationale. Noi nu avem nimic al nostru. Practic noi suntem angajatii firmelor straine din UE. Asta ar trebui sa ne dea totusi de gandit! Prea am dat totul strainilor!!!

    • Doctore, terminacu minciunile.

      80% di productia de energie electrica e produsa in Romania de firme ca actionar majoritar statul roman! Stiai asta?

      50 la suta di oroductia de gaze e in aceiasi situatie.

      Resursele naturale nu se pot vinde. Stiai asta? Statul roman de licente de explorare pe termen si zone stabilite prin acord dat de Anrm si ia redevente cat vrea muschiul lui.

      Mai lasă povestile cu strainii care ne-au cotropit. Sau poate ca visezi sa produca statul sau firmele romanesti si masini?

      Sa ini zici si mie care e acea mare firma de stat in Ungaria care produce masini? Hyndai? Opel? Mercedes?

  9. De exceptie este , fara nici o urma de indoiala , maestria cu care Uniunea Europeana aduce incet ,incet , fara de graba , toate Natiunile ce au semnat Tratul de Aderare la UE ,la ceea ce noi numim astazi controlul eficient al cheltuirii banului public si ne este foarte clar cum in viitorul imediat aceasta formula ,ce impiedica furtul ,va fi avansata si in cazul fondurilor obtinute de catre statele membre in interiorul lor .Deexceptie este si pozitionarea CJUE ce ofera Judecatorilor de Instanta puterea absoluta (ei nu pot fi pedepsiti de nimeni ) in deciziile luate conform dreptului UE ce prevaleaza astfel in fata deciziilor , fie ele si ale Curtilor Constitutionale statale ,ale caror decizii se supun dreptului UE si daca ele sunt neconforme Instanta nu este obligata sa tina seama de aceste decizii .In alta ordine de idei UE nu se grabeste si aici isi impune cu blindete valoarea deciziei ce aduce in tarile de la granita Uniunii forte armate , implicind toate tarile membre .Politica pacifista a Frantei si Germaniei este de o exceptionala valoare internationala si bunastarea creata de catre UE, membrilor ei ,este dorita de foarte multa lume ce incerca acum sa construiasca astfel de Uniunii in intreaga omenire .Granitele incep sa fie bine pazite , furtul incepe si el sa nu mai poata fi atit de mare ca pina acum , deciziile juridice devin aproape in intregime forta UE si valorile democratice isi impun vointa in fata „ iliberalilor de carton ”ce doreau sa poata folosi banii in scopuri politice personale .In citiva ani putem asista la federalizarea totala a Uniunii .Drumul este bun si cei care se impotrivesc vor disparea , pe rind , din viata politica Europeana .Acum nu mai poti ascunde banii . Vestitul „cotet al ciinelui” unde erau ascunsi banii furati , nu mai este de actualitate .

  10. Ce supărat e Viktor Orban că trebuie să respecte legea.

  11. Alo,…Polonia, Ungaria, statul de drept înseamnă să stai în genunchi!

  12. In sfârșit, poate înțeleg și hoții din guvern ca nu merge cu vopsitul siij ului și sa spere ca nu se prinde UE. Sa vedem ce aleg, bani din pnrr și justiție independenta sau sa controleze justiția și sa ia aceeași atitudine anti UE ca Polonia și Ungaria. Parca ii și aud cu aceleași mesaje naționaliste când o sa primească reclamații ca nu respecta statul de drept.

  13. Incercari nerusite de a crea la marginea Uniunii Europene o putere mai mare ca cea a nemtilor cu ajutorul Ucrainei ,Rusiei si a inca doua state foste in tratatul de la Varsovia . Nu obtin nimic de la nemti decit citeva casti .Este evident , de cind cu castile , cum nemtii ii iau in balon .