G4Media.ro

BREAKING Comisia Europeană a respins Planul REPowerUE al României, în valoare de…

Sursa foto: Pixabay/ cosmix

BREAKING Comisia Europeană a respins Planul REPowerUE al României, în valoare de 1,4 miliarde de euro, anunță europarlamentarul Dragoș Pîslaru / Ministrul Boloș: Nu a fost respins, ne-au cerut informații suplimentare

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, a anunțat, joi, că Comisia Europeană a respins investițiile propuse de România în Planul REPowerUE, care trebuia să aducă investiții de 1,4 miliarde de euro. Dragoș Pîslaru afirmă că Guvernul de la București, într-o totală lipsă de transparență, a cerut finanțare pentru proiecte venite pe filieră de partid, precum: investiții ineficiente pe lacuri aflate în fiefurile PSD-PNL din Oltenia sau pe canalele de irigații din Brăila pentru a servi clientela locală sau investiții ale companiilor de stat, inclusiv cele care au fost exceptate de impact de mediu într-un mod abuziv.

  • UPDATE Ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloș a declarat pentru Economedia.ro că planul nu a fost respins, ci Comisia Europeană a cerut informații suplimentare despre proiectele de investiții. Potrivit ministrului, este o consultare informală. Nu este vorba nici despre un nou termen de aprobare, spune el.

România a primit de la UE 1.4 mld euro pentru capitolul verde al PNRR denumit REPowerEU, bani europeni suplimentari pentru investiții în eficiență energetică destinați IMM-urilor și gospodăriilor, cu scopul clar de a ajuta consumatorii vulnerabili să își diminueze facturile la energie și să nu rămână în urmă în contextul tranziției către energia verde.

„Guvernul României a avut timp până la 30 aprilie să depună capitolul REPowerEU la Comisia Europeană și să spună cum plănuiește să investească cei 1.4 mld eur. Într-o totală lipsă de transparență și pe repede înainte, Guvernul a transmis o varianta neoficială a capitolului, cerând finanțare pentru proiecte venite pe filieră de partid, precum: investiții ineficiente pe lacuri aflate în fiefurile PSD-PNL din Oltenia sau pe canalele de irigații din Brăila pentru a servii clientela locală sau investiții ale companiilor de stat, inclusiv cele care au fost exceptate de impact de mediu într-un mod abuziv”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană a respins aceste propuneri politice ale Guvernului pentru RePowerEU.

Dragoș Pîslaru, negociator al REPowerEU și al Mecanismului de Redresare și Reziliență din partea Parlamentului European, a atras atenția încă din luna februarie că planul Guvernului nu este adecvat nevoilor românilor și că este esențială consultarea cu societatea civilă. De asemenea, Partidul REPER a oferit o alternativă la capitolul propus de Guvern, punând accentul pe renovarea profundă a locuințelor și eficiență energetică. Această alternativă a fost transmisă oficial către Guvern în timpul singurei sesiuni de consultare și a avut sprijinul societății civile, se arată în comunicat.

Dragoș Pîslaru, copreședinte REPER și coraportor REPowerEU: ”Comisia Europeană a aprobat doar investițiile legate de eficiență energetică și care ajută gospodăriile și antreprenorii să își reducă facturile – adică exact ce am transmis împreună cu partidul Reper ca soluții. Am cerut 1 miliard pentru casele românilor și micii antreprenori.

Acum, când Comisia a respins bazaconiile pe care voia Guvernul să le facă cu bani europeni, poate că, în sfârșit coaliția se va hotărî să ne asculte, pe cei care știm cum trebuie implementat REPower, și să se gândească și la români. De aia avem extremism în România: pentru că politicienii de la putere îți bat joc de oportunitățile europene și cred că pot servi clientela politică cu bani europeni. Surpriză! Nu se poate! Banii europeni sunt pentru dezvoltarea cetățenilor europeni.”

Propunerile transmise de REPER către Guvern.

Context. MIPE anunţa, într-un comunicat de presă transmis la finalul lunii aprilie, că, în ceea ce priveşte REPowerEU, programul aduce României o finanţare nouă de 1.440.391.220 de euro, din care 1.397.228.597 euro – alocare RePowerEU, şi 43.162.623 de euro – rezerva de ajustare la Brexit pentru investiţii strategice în domeniul-cheie al siguranţei energetice, care să permită crearea unor ecosisteme de producţie şi stocare a energiei curate (hidroenergie, fotovoltaice).

În acest sens, ministerul de resort aminteşte că, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2023/435 de modificare a Regulamentului (UE) 2021/241 în ceea ce priveşte capitolele privind RepowerEU, capitolele privind REPowerEU din planurile de redresare şi rezilienţă (PNRR) ale statelor-membre, există obligaţia ca, în momentul transmiterii noului capitol, să prezinte şi rezumatul procesului de consultare publică, încurajându-se asigurarea unui cadru cât mai larg de consultare cu participarea tuturor partenerilor sociali cu expertiză relevantă în raport cu obiectivele REPowerEU.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a lansat, în perioada 17 – 26 martie 2023, procesul de consultare publică pentru transmiterea de propuneri de reforme şi investiţii pentru noul capitol REPowerEU de către actorii interesaţi. Organizaţiile şi persoanele fizice interesate au avut la dispoziţie un formular electronic, standardizat şi simplificat, prin intermediul căruia au transmis propuneri de reforme şi investiţii.

Unele propuneri din planul REPowerEU al României nu sunt în concordanţă cu obiectivele de reducere a consumului de combustibil fosil, iar printre acestea se află şi construcţia de conducte de transport al gazului fosil şi centrale de cogenerare sau construcţia de hidrocentrale care pot afecta biodiversitatea din zonele protejate, avertizau la 1 mai activiştii de mediu. Detalii aici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. Nicio consecință politică previzibilă. Televiziunile vor da vina pe alții.

  2. Realizari USL-iste.

  3. Cine urmează la Rotativă, breten Marsel ?!

  4. nu-i bai ! visteria e parjolita de mult timp. Turistul no 1 roteste masa la victoria. Poporul face dus cu apa rece …

  5. Exact, de ce nu ne lasa sa le furam banii?
    Ce au cu noi?

  6. @The_Visitor O logica de fier!!! Haurist-ul din tine urla =)))

  7. Sau poate consultanta lui ghinea a fost greșită. Sa dea banii înapoi.

  8. Pai clar consultanta lui Ghinea a fost gresita sau mai exact gresit directionata.
    Daca ii invata pe uselisti cum sa fure mai cu talent, sa aiba acoperiri mai bune pentru smenuri nu se ajungea aici.
    Asta e problema guvernarii actuale – dorinta de furt exista din plin dar nu prea au competente la furtul banilor europeni. Amatori…

  9. Aveți idee de ce în programul de guvernare, Aur nu menționează nimic de eliminarea pensiilor speciale și de fără penali în funcții publice?

    • Avem, dar vezi că ai greșit articolul😅

  10. Aș fi fost surprins dacă ar fi fost aprobat.

  11. Comisia Europeană a cerut informații suplimentare… De la noi? Da, de ce? E scris în romgleză? Sau e cu formule, cu integrale, cu logaritmi ? Da, e vreun plan pentru vreun zbor spre Saturn? Al naibii europenii ăștia…

  12. SINGURII bani obtinuti toti, dintr-o data si la termen au fost cei trei miliarde de euro dati Romaniei de catre CE la debutul PNRR, fara niciun fel de conditii. ATAT!
    PS. Dupa aceea a inceput chinul!

  13. Ue tine proiectul la sertar,nu-l refuza categoric.Banca Mondiala critica prostiile privind pensiile speciale…daca atatia iti spun ca esti incompetent,de ce mai stai la guvernare?

    • Sigur, e mai greu cu banii europeni. Competenta respectiva de a acoperi furtul miliardelor si banii inca sa curga e mai dificil de obtinut, nu orice poate fi ca Viktor Orban.
      Dar plan intern au 33 de ani de experienta la furt si devalizare plus stagii de pregatire inainte de ’89 deci nu imi e clar de ce ii consideri incompetenti.

    • Se cheamă ” ticăloșie „.

    • Nu e vina clanului PSDNL că românii sunt prea proști să voteze USR.

  14. Chiar asa,dacă le-ai zice astora ca sunt incompetenti,i-ar bufni rîsul.Cum sa faci niste hoti incompetenti?!Ce au rămas vreodată fară voturi?!

  15. Imi vine sa rad. Da’ mi se strange stomacul.
    Putem sa tot stam sa discutam – cica vine sfarsitul lumii. Nu vine ba, si altadata or zis ca vine. Si apoi s-or strecurat dimineata spre casi prin porumbi, sa nu-i vada oamenii in cearceafurile alea albe. Dar pierdem timpul.
    Nu vine sfarsitul lumii, oricum nu am putea face nimic daca da. Dar am putea sa ne adunam cumva si sa se intample ca oamenii astia pierduti in propriile lor intrigi si interese marunte sa devina o variabila neglijabila. Ca de educat nu putem sa ii mai educam.
    Cica armata ucraineana numara 42 de milioane de oameni. Toti si-au gasit nisa de unde sa ajute. Chiar si aia care erau ca si ai nostri. Deci se poate. Eu zic ca si fara bombe peste noi sau urlete din guri aurite s-ar putea.

  16. proiecte zero – jaloane zero …iar băieții împart ministerele

  17. E vina lui Ghinea că românii sunt prea hoți ca să-și repare țara cu bani gratis de la UE.

  18. Da, românii sunt extrem de proști și au votat PSDNLAUR 64%.

  19. A aparut si trollache cenzuratu sa mai dea o limba stapanilor pesedaci.
    Macar tie iti ramane ceva din smenurile alea? Vreun lac prin Oltenia de vreun milion sau un canal prin Braila pana in funducurtii?
    Ca daca doar aplauzi pe 2 lei 50 si nu iti iese nimic e cam grav.

  20. A aparut si trollache cenzuratu sa mai dea o limba stapanilor pesedaci.
    Macar tie iti ramane ceva din smenurile alea? Vreun lac prin Oltenia de vreun milion sau ceva?

  21. Peste cateva saptamani sau luni de zile se va afla cin a avut dreptate
    Daca a gresit europarlamentarul se vor umfla in pene USL-istii .
    Daca a gresit ministrul PNL-ist, se va pune batista pe tambal si vor trata problema cu indiferenta, sustinand ca nu e cine stie ce mare lucru, iaca un amarât de miliard pierdut.

  22. Daca au mers cu un proiect facut aiurea, cum sa aprobe? Normal ca au cerut informatii suplimentare, adica acele informatii care trebuiau trecute in proiect. Sunt curios care din voi ati da bani pe un proiect facut aiurea.