G4Media.ro

BREAKING Cancelarul austriac Nehammer: ”Până când Spațiul Schengen nu va fi reparat,…

Foto: Karl Nehammer / European Council

BREAKING Cancelarul austriac Nehammer: ”Până când Spațiul Schengen nu va fi reparat, extinderea Schengen este imposibilă”. Adio Schengen în 2023?

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat marți la Viena că ”până când nu va fi reparat, extinderea Schengen este imposibilă”, potrivit publicației bulgare Dnevnik, care citează declarațiile acestuia dintr-o conferință de presă comună cu premierul bulgar, Denkov. Acest anunț al cancelarului austriac înseamnă că șansele ca România să primească un vot pentru intrarea în Schengen la Consiliul UE pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) în decembrie anul acesta sunt aproape nule.

Reamintim că și România a primit un refuz categoric într-o modalitate similară, când ministrul de Interne Cătălin Predoiu era în vizită la Viena, iar ministrul de Interne Gerhard Karner a spus într-o conferință de presă cu oficialul român că Austria se opune extinderii Schengen.

Nehammer a reconfirmat astfel poziția Austriei, care se împotrivește intrării României și Bulgariei în Schengen încă de anul trecut.

Karl Nehammer a făcut declarațiile într-o conferință de presă cu premierul bulgar Nikolai Denkov, aflat în vizită la Viena.

Nu există nicio posibilitate ca Bulgaria și România să se alăture Schengen, nici alți membri, înainte de a fi efectuată o reformă în spațiul fără granițe, a mai declarat cancelarul austriac Karl Nehamer, potrivit Dnevnik. ”Sistemul Schengen trebuie reparat”, a spus Nehamer. Bulgaria și România ar trebui sprijinite cu fonduri, dar asta nu va fi suficient, a spus el. „Până nu va fi reparat, extinderea este imposibilă”, a spus Nehamer.

„Protecția frontierei este și mai importantă” având în vedere atrocitățile comise de Hamas în ultimele zile, a spus Nehammer. El a subliniat că 75% dintre migranții ilegali din Austria nu au fost înregistrați și a creat probleme de securitate.

În replică la declarațiile lui Nehammer, premierul Bulgariei a dat vina pe competiția politică din Austria. ”Înțeleg că cancelarul este sub presiunea forțelor politice interne”, a spus Denkov, citat de publicația Dnevnik.

Nehammer a lăudat eforturile Bulgariei de a proteja frontiera externă a UE și a subliniat în acest sens că patru polițiști de frontieră bulgari au fost uciși în timpul activității lor, potrivit agenției APA. „Este clar că noi, Austria, suntem foarte recunoscători Bulgariei pentru toate eforturile, străduințele și, de asemenea, sacrificiile pe care polițiștii bulgari le fac atunci când vine vorba de protecția frontierelor Uniunii Europene și, de asemenea, ale Austriei”, a declarat Nehammer.

Context

Premierul Nikolai Denkov a încercat să-l convingă pe Nehammer de buna protecție a granițelor bulgare, în timpul vizitei sale la Viena și i-a prezentat lui Nehammer date despre peste 158.000 de migranți cărora nu li s-a permis de la începutul anului intrarea în Bulgaria, potrivit presei bulgare. Adică cu 37% mai multe încercări eșuate de a intra ilegal în țară în comparație cu anul trecut. De asemenea, Denkov va vorbi despre o creștere cu 108% a numărului de migranți ilegali prinși în interiorul țării în acest an. Și să susțină cu convingere că, în momentul de față, practic, niciun refugiat nu ajunge la granița cu Serbia, iar în urmă cu doar câteva luni aceasta era ruta cea mai populară.

În fiecare an, afacerile din Austria pierd aproximativ 100 de milioane de leva (50 de milioane de euro), deoarece Bulgaria și România sunt încă în afara spațiului Schengen. Afirmația este într-un recent raport al Camerelor de Comerț austriece WKO, prin care s-au pronunțat pentru acceptarea imediată a Bulgariei în Schengen. Și acești 100 de milioane de leva pot fi economisiți din așteptarea la granițe, susțin camerele austriece. După cum subliniază WKO în raportul său, balanța comercială a Austriei cu Bulgaria și România a crescut cu 49% în 2022, exporturile de mărfuri au crescut semnificativ cu 28%, ajungând la aproape 5 miliarde de euro, iar importurile au crescut cu 22%, ajungând la 3,5 miliarde de euro.

La precedentul Consiliu JAI din octombrie, extinderea Schengen nu a figurat pe agendă, dată fiind opoziția Austriei în cazul ambelor țări și a Olandei față de Bulgaria.

Ministrul spaniol de Interne, țară care deține președinția rotativă a UE, a anunțat că pentru Spania extinderea Schengen este o prioritate. El a declarat că va supune la vot intrarea României și Spaniei în Schengen dacă va exista un consens.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în septembrie că, dacă Austria va vota din nou împotriva aderării României în Schengen, România va ataca decizia Vienei la Curtea de Justiție a UE.

Acest proces poate fi inițiat doar dacă Austria votează din nou – în decembrie 2023 sau anul viitor – împotriva aderării României în cadrul unui vot organizat în Consiliul JAI. Dacă votul propriu-zis nu e pus pe agendă, atunci România nu poate ataca în justiția europeană.

Austria s-a opus prin veto în decembrie 2022 motivând că România și Bulgaria nu apără eficient granițele UE în fața valurilor de migranți care ajung apoi în Austria. Guvernul României a respins acuzațiile și a prezentat dovezi bazate pe statisticile Frontex potrivit cărora România nu se află pe rutele de migrație.

Ulterior, în vara acestui an, Nehammer și-a nuanțat poziția și a spus că nu are o problemă directă cu România și Bulgaria, ci cu Sistemul Schengen în sine, care nu mai este funcțional. Germania și Austria au reluat controalele la mai multe granițe după ce valuri de migranți din Africa și Orientul Mijlociu au ajuns în aceste țări.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Nu este, mă imposibilă, cu Croația a fost posibilă!

  2. **** în ****** ***** de scIav putinist

  3. Si cum se „repara” cu ciocanul (hammer) sau fara cancelar (ne-hammer) ?
    Un ingamfat trompetist moscovit

    • Așa este, Austria este un cal troian al Rusiei în UE. Dar, în privința Schengen, Olanda este cea afectată de deschiderea unei rute comerciale din Grecia/Pireu până în nordul Europei.

      Austria este marioneta Olandei, politicienii lor împărtășind aceeași ideologie, folosită ca instrument de blocare economică a dezvoltării sud-estului Europei. Și știe ca nimeni nu-i poate face nimic.

      Rusia poate avea doar satisfacția ca ceva merge prost în Europa, altfel nu are niciun beneficiu.

  4. Boicot Austria pe toate variantele chiar și indirecte

  5. E obligatoriu sa intram la rupere pe Austria, dob….ul asta ne declara practic război, tb sa reacționăm.

  6. Omul cu zeamă de șosete rusești la gură, ne poate explica cum de Croația a fost acceptată în același Spațiu Schengen defect?!?

    • Dublă măsură. Pentru că poate, reta.rdatul și impertinentul putinist.

    • Simplu! Croatia este pe ruta balcanica de migratie, avand o granita mare si complicata cu Bosnia si Serbia, exact pe unde vine marele flux migrator. Astfel pot veni si mai multi migranti, care le poate da Austriei un impuls si mai mare sa refuze Romania pe motiv ca au prea multi migranti.

  7. presedintele austriei, iohannis, ce parere are?!

  8. Ar fi o naivitate sa ceri intrarea in Schengen acum cand pare ca Spatiul se inchide temporar chiar intre tarile membre.
    Mai vorbim prin 2025.

    • Nu se închide Schengen. Local, pentru scurte perioade, unele state, în condițiile prevăzute de Tratate, introduc controale la frontiera. Să fim serioși, cum să se închidă Schengen?! Se circulă liber în toată Europa, mergeți și convingeți-vă.

    • @Constantin
      Am uitat sa pun ghilimele la „se inchide”. Evident este vorba de o restrictionare temporara.
      Restul ramane cum am stabilit: Mai vedem in 2025 cand e foarte probabil ca Tratatul sa suporte unele modificari.

  9. Nu înțeleg ce nu este clar, de cel puțin un an…

    Adio Schengen pentru totdeauna pentru România! Și Bulgaria, la pachet. Nu înțeleg, de asemenea, cum de a fost admisă Croația și nimeni nu întreabă de ce!

    Este o bătaie de joc cumplită la adresa României si poporului român și nimeni, dar nimeni nu pare ca ar putea face nimic pentru a schimba ceva!

    • Eu nu inteleg cum niciun reporter nu reuseste sa puna o intrebare absolut simpla si incomoda:

      Daca Schengen nu functioneaza, de ce ati acceptat intrarea Croatiei?
      Care eate diferenta intre Romania si Croatia, de Croatia a putut intra in Schengen si Romania nu?

    • Pentru că se acceptă dubla măsură de către celelalte state. Care pot fi complice pentru interese obscure, altfel nu se explică lipsa de atitudine față de o slugă a Rusiei.

  10. nu e doar Austria, e si Olanda, care fragmenteaza traficul de marfuri dinspre Grecia

    singura solutie ar fi un mini schengen Grecia/Bulgaria/Romania cu autostrazi / cai ferate de mare viteza .. dar vorbim de PSDNLUDMR care nu sunt in stare de nimic

  11. Este o situație schizoidă toată chestiunea Schengen. În primul rând nu există nici un argument rațional, pentru care dintre cele trei țări care așteaptă aderarea la sistem, numai Croația a fost acceptată. ( Exceptând poate realațiile istorice cu reverberații nostalgice pentru austrieci, de pe vreamea monarhiei ). În mod sigur sunt considerente economice foarte serioase care plutesc în background, atunci când se cântăresc argumentele pro –sau contra de către țările care constituie granițele Uniunii. Nu trebuie să uităm că fluxul comercial uriaș care intră și iese din Uniune – pe căi terestre sau maritime – constituie totodată o partre serioasă a economiei țării membre, deci nu este egal în ce măsură și ce segment posedă din afacere.Creșterea importanței porturilor românești datorită războiului din Ucraina a demonstrat acest fapt, dar din păcate și insuficienta capacitate în dotări logistice. În fine, atunci când este vorba de Schengen, toată lumea vorbește de imigranți , dar cred că miza economică este mai importantă.

  12. Partea schizoidă continuă și în cazul fluxului ilegal de imigranți. Încrederea în Schengen a fost cel mai serios zguduită ( mai ales în Germania, Austria și Suedia ) în 2015, când Ungaria – țară Schengen – a lăsat zeci de mii de imigranți, fără înregistrare și fără luare în evidență, să treacă mai departe spre vest, încurajat și de nefericita exprimare a cancelarului german de atunci, cu privire la acceptarea fără limite a fluxului. ( Nici România și nici Bulgaria nu a avut nici cea mai mică ”contribuție” la acest eșec. În schimb pentru vest – în cazul nostru actual Austria – a devenit evident că Schengen are serioase deficiențe de funcționare ( acest fapt din nou fiind absolut fără legătură cu statutul României și Bulgariei. ).

  13. Câteva cuvinte la așa zise teritorii ”de interes” pentru cei care din motive cele mai variate ( de subzistență, războaie, factori de climă etc ) sunt nevoiți să-și părăsească pământul natal. Nu sunt puțini, numărul lor fluctuează la zeci de milioane. Este evident că primii ”magneți” sunt SUA și Uniunea Europeană. În ce privește securitatea granițelor, în comparație cu UE, Statele Unite au o situație mai fericită, din motive obiective, practic are probleme numai la granița cu Mexicul, pe o lungime de peste 3100 km, restul granițelor majore fiind oceanice sau cu Canada ( cea mai lungă graniță terestră pe glob, peste 8800 km ) care nu constituie probleme. În plus paza este federală spre deosebire de țările graniță din Uniune, complicată și prin extraordinara diversitatea acceselor posibile. Este evident că o pază eficientă a Uniunii este vitală și importantă datorită sistemului Schengen, care asigură practic circulație liberă înăuntrul Uniunii. Sistemul este departe de a funcționa sigur, motiv folosit de austrieci ca ultim argument, împotriva a două țări care efectiv sunt ”nevinovate” , în primul rând pentru simplul motiv că nu sunt membre ale sistemului, deci nu pot fi acuzate de proasta funcționare, în al doilea rând comparativ cu alte țări membre care din diferite motive interne au contribuit la demolarea lui.
    Falsitatea argumentului folosit de Austria împotriva aderării României și Bulgariei – anume că sistemul Schengen nu funcționează – rezidă și în următorul aspect : dacă tehnic cele două țări corespund criteriilor –așa cum a fost constatat în repatate rânduri – atunci aderarea lor nu mai poate adăuga deficiențe în plus la un sistem ”nefuncțional”. În plus, nefiind membri, nu au ”contribuit” la demolarea lui.

  14. Dacă Schengenul nu funcționează, ies din el, nu-i împiedic pe alții să intre. E stricat, dar dacă vreți să intrați în el așa stricat cum e, n-aveți decât, eu n-am nimic împotrivă.

  15. In general sunt pentru solutiile diplomatice, dar acum mi se pare ca putem constata esecul lor, deci raman celelalte solutii …
    MiniSchengrenul cu Bulgaria si Grecia pare interesant.