G4Media.ro

BREAKING: BNR a tăiat agresiv dobânda – cheie cu 0,5 puncte procentuale…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

BREAKING: BNR a tăiat agresiv dobânda – cheie cu 0,5 puncte procentuale pentru a ajuta economia. Banca centrală injectează bani în piețe și așteaptă scăderea ratelor la credite

Banca Națională a României (BNR) a operat vineri o tăiere semnificativă a ratei dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, de la 2,5% la 2%, potrivit unui comunicat de presă. Decizia a venit în urma unei ședințe de urgență în care Consiliul de Administrație al BNR a adoptat un pachet mai larg de măsuri menit să atenueze impactul situației generate de epidemia de coronavirus.

Dobânda de politică monetară (dobânda – cheie) este indicatorul în funcție de care sunt calculate dobânzile (și ratele) la creditele acordate de băncile comerciale. Cu cât dobânda – cheie e mai mică, cu atât dobânzile din piață vor fi mai mici.

Economia României e acum afectată serios de lipsa de lichiditate din cauza crizei provocate de coronavirus, iar BNR a luat o măsură pe care majoritatea băncilor centrale din UE sau SUA au luat-o deja.

Pe lângă reducerea agresivă a dobânzii – cheie, BNR a mai decis și injectarea de lichidități în piață prin cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară și prin operațiuni de tip repo (operațiuni revesibile cu titluri de stat).

Mai mult: BNR anunță și faptul că e pregătiă să decidă și reducerea rezervelor minime obligatorii pe care băncile comerciale trebuie să le aibă constituite pentru depozitele în lei și valută, ceea ce ar duce la eliberarea de lichidități suplimentare în piață.

Deciziile BNR se adaugă celor adoptate de guvern (dar nepublicate încă în Monitorul Oficial) pentru a ajuta companiile să aibă acces la lichidități într-o perioadă în care epidemia de coronavirus a dus la apariția unor blocaje majore atât pe lanțurile de producție / aprovizionare, cât și în ce privește accesul la finanțarea activităților curente.

Mediul de afaceri a cerut insistent BNR și guvernului măsuri prin care să ajute companiile aflate în dificultate.

Comunicat oficial BNR:

În data de 20 martie 2020, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României s‑a întrunit într-o şedinţă de urgență și a adoptat un pachet de măsuri menit să atenueze impactul situației generate de epidemia de coronavirus asupra populației și companiilor românești.

În actualul context intern și internațional și în baza informațiilor și analizelor privind evoluțiile macroeconomice și financiare în continuă schimbare, Consiliul de administrație al BNR a hotărât următoarele:

  • Reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5 la sută, la 2,0 la sută începând cu data de 23 martie 2020;
  • Îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,5 puncte procentuale de la ±1 punct procentual. Astfel, începând cu 23 martie 2020, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 1,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se reduce la 2,50 la sută, de la 3,50 la sută. Pe acest fond, este de așteptat ca principalele cotații ROBOR să cunoască o ajustare descendentă semnificativă;
  • Furnizarea de lichiditate instituțiilor de credit prin intermediul operațiunilor repo (operațiuni revesibile cu titluri de stat) în vederea asigurării funcționării fluente a pieței monetare și a altor segmente ale pieței financiare;
  • Cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară în vederea consolidării lichidității structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanțarea în bune condiții a economiei reale și a sectorului public.

În funcție de evoluția situației, Consiliul de administrație este pregătit să decidă și reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și a celei aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit.

Având în vedere gradul ridicat de incertitudine al evoluțiilor economice și financiare, Consiliul de administrație al BNR a hotărât, totodată, suspendarea calendarului ședințelor de politică monetară anunţat anterior, urmând ca ședințele pe probleme de politică monetară să aibă loc ori de câte ori va fi necesar.

Consiliul de administrație al BNR urmărește cu atenție evoluția situației, deciziile sale având ca obiectiv asigurarea stabilității macroeconomice și buna funcționare a sistemului bancar, a piețelor financiare în folosul populației și companiilor românești.

Foto: Mugur Isărescu (Inquam Photos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Degeaba , leul se va duce oricum spre 5 sau chia 6 lei/ euro.

    • Nu degeaba, cu atât mai mult!!!

    • Ce argument ai mestere?
      Dacă te arunc in izvor tu mori de sete?
      Nu dragule, te vei uda.
      Problema va fi inflația, dar ce sa înțelegi tu . . o lăsăm asa, merge si asa . .

  2. Nu prea are ce să facă și Banca Națională in situatia asta. Dacă restrangi drastic activitățile economice, așa cum se întâmplă în prezent, nu prea mai ce să-i mai faci. Decât să reducă drastic dobânzile, numai că nu prea are cui să-i mai folosească…

    • Rau cu rau, dar mai rau fara rau…
      BNR va porni tiparnita de BANI, nu vad alta solutie…
      Iar Statul roman va trebui sa FACA ce-a facut SUA in anii de dupa primul razboi mondial, ca raspuns la Marea Criza din anii ’30, celebrul New Deal al Presedintelui FDR, un Pachet de Programe economice FEDERALE, care a vizat IMPLICAREA puternica Statului în 3 domenii ale Economiei americane, altfel un exemplu de liberalism clasic: in Industrie, Transporturi(construirea Infrastructurii moderne a SUA!), Agricultura și Sistemul bancar.
      Măsurile împotriva şomajului (mai 1933) au fost determinante: pentru prima dată Guvernul federal a acordat peste 500 mil.$ drept Ajutor de şomaj, a fost înfiinţată Administraţia Muncilor Civile (Civil Work Administration) care gestiona un Fond de 3 Mld. $ pentru LUCRARI PUBLICE (tabere de muncă pentru tineri, Construirea de şosele, căi ferate, case, şcoli) şi care a administrat şi realizarea celui mai ambiţios proiect al perioadei, adevărat simbol pentru societatea americană – amenajarea Văii Tennessee, cu Barajul Hoover şi turbinele de la barajul Pickwick, apoi Sculptarea Muntelui Rushmore, Golden Gate…
      In vremuri de CRUZA intervine Statul, catre trebuie sa creeze Locuri de munca in activitati care au cerere: sa CONSTRUIASCA, iar Romaniei chiar ii lipseste Infrastructura de toate felurile…
      Statul trebuie sa DEA de lucru la oameni(scade presiunea Somajului) si investeste BANII pe care ii are in ceea ce are CERERE, pentru ca azi NU exista CERERE decat in Productia de Alimente, alte Produse strict necesare, NU in distractie, hoteluri si restaurante, masini si altele de LUX, pana Cererea de astfel de produse si servicii va reveni la normal probabil ca vor trece ANI…
      E-adevarat ca asta FAC Oameni cu viziune, sa vedem ce si cum va fi…

  3. BNR, ca de obicei, apa de ploaie!

  4. Let the money printing begin!
    Got gold?