G4Media.ro

BREAKING Acord crucial în UE între Parlamentul European și Consiliul UE pe…

BREAKING Acord crucial în UE între Parlamentul European și Consiliul UE pe bugetul de relansare economică de 1.800 de miliarde de euro. Noi taxe la nivelul UE. România va putea atrage aproape 80 de miliarde de euro

Negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului UE au ajuns marți la un acord pe pachetul financiar de redresare economică de 1.800 miliarde euro (1,8 trilioane), a anunțat pe Twitter Rasmus Andresen, unul dintre negociatorii PE. România va putea atrage suma maximă de aproape 80 de miliarde de euro. Acordul prevede și introducerea unor noi taxe la nivel european – pe deșeuri, în domeniul digital și pe tranzacțiile financiare.

Pachetul financiar este compus din bugetul multianual al UE (2021-2027, cu o perioadă de grație de maximum trei ani) și fondul de relansare economică numit NextGeneration EU (bani ce pot fi cheltuiți pe proiecte timp de patru ani).

Între Parlamentul European și Consiliul UE, sub președinția rotativă a Germaniei, au avut loc negocieri intense, mai ales pe tema legăturii între alocarea banilor și respectarea statului de drept.

Și Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a confirmat acordul între cele două instituții. Pachetul financiar mai trebuie votat de plenul Parlamentului European, de Consiliul UE și de parlamentele naționale pentru a intra în vigoare.

Acordul dintre Parlamentul European și Consiliul UE prevede câteva noutăți față de versiunea inițială, convenită în luna iulie în Consiliul European de către șefii de stat și de guvern. Astfel, potrivit unui comunciat Renew Europe, a fost agreat un calendar pentru pentru introducerea de noi resurse proprii, inclusiv o taxă pentru deșeurile din materiale plastice care va intra în vigoare din 2021, o taxă digitală, un mecanism de ajustare a frontierelor de carbon, veniturile de pe piața internă a carbonului până în 2023 și o taxă pe tranzacțiile financiare (FTT) care urmează să fie introdusă până cel târziu în 2026.

De asemenea, bugetul prevăzut pentru o serie de programe UE importante, evidențiate de Consiliu, va fi majorat semnificativ prin crearea de noi mecanisme, până la valoarea de 16 miliarde de euro. Programul de Sănătate UE se va tripla, programele de cercetare și inovare se vor apropia de alocarea ambițioasă de 3% din PIB, programul „Drepturi și valori” va fi dublat, InvestEU, ERASMUS și Frontex vor fi consolidate.

În ceea ce privește clima și biodiversitatea, acordul asigură un angajament minim de 30% pentru cheltuielile climatice și un nou obiectiv pentru cheltuielile privind biodiversitatea, ajungând la 10% începând cu 2026.

Pentru a beneficia de aceste fonduri, fiecare stat membru trebuie să prezinte un plan detaliat de proiecte care să respecte marile politici europene, printre care se numără protecția mediului (GreenDeal) și digitalizarea accelerată. Pentru România, fondurile sunt de o importanță capitală, dat fiind că e buget multianual al UE care va finanța marile lucrări de infrastructură fizică (rutieră, feroviară, agricolă etc.) Statele care sunt mari contributori la bugetul UE au arătat clar că viitoarele bugetele multianuale vor fi direcționate spre cercetare, digitalizare, inteligență artificială, competitivitate economică și mediu.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Sa ne spuna si PSD-ii o realizare asemanatore cu fonduri fie si de la Moscova ,unde au ei trecere

 2. Programul pentru „drepturi si valori” va fi dublat — dupa ce a fost anihilat prin antanta UE numita lockdowns.
  1. Oamenii astia sunt dementi.
  2. Tot ce vedem este cresterea rolului statului, si asta intr-o lume de complexitate crescanda care cere exact interventie mai putina (si mai inteligenta) a statului.
  3. Pe fundal, avem o clasa de politicieni care cauta sa-si aranjeze un loc intr-un nou regim numit populism plutocratic.

 3. Sa vedem aceasta suma și în practica. În momentul de fata, pe măsură 2 așteptăm o suplimentare de 500 mil euro. Care nu știm dacă va veni…..
  Iar măsură 3 este incertă…
  Despre ce vorbim?

 4. Ieri, 09.11.2020: „Ministerul Fondurilor Europene a comunicat rata de absorbție a banilor europeni.
  România a ajuns astăzi la o rată de absorbţie de 38,9% a fondurilor europene pentru politica de coeziune, a anunțat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
  România a absorbit până acum 8,8 miliarde de euro din fondurile europene pentru politica de coeziune aferente perioadei 2014-2021, ceea ce echivalează cu o rată de absorbţie de 38,9%, a declarat, luni, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, într-o conferinţă de presă, transmite Agerpres.
  “Astăzi avem 8,8 miliarde cifră de absorbţie, ceea ce înseamnă o rată de absorbţie de 38,9% pentru politica de coeziune, adică 13,7% în plus şi 3,2 miliarde de euro în plus ca cifră absolută.
  Am preluat 7.230 de contracte de finanţare în valoare de 26,2 miliarde de euro, iar astăzi sunt 9.145 de contracte de finanţare, cu o valoare totală de 36,4 miliarde de euro. Este important de reţinut că în acest an am încheiat 2.185 de contracte de finanţare cu o valoare de 10 miliarde de euro“, a explicat Boloş.
  El a menţionat că toate aceste cifre sunt rezultatul activităţii de 1 an.”

  38,9% din Exercitiul financiar 2014-2021….
  „viitoarele bugetele multianuale vor fi direcționate spre cercetare, digitalizare, inteligență artificială, competitivitate economică și mediu.”, adica fix Domeniile in care Romania e la pamant, pe ultimele locuri in UE!!
  CINE va reusi sa faca acele Proiecte pe baza carora Romania sa aduca in tara cele 80 de Miliarde, care de fapt NU sunt chiar 80 de MIliarde NET, pentru ca trebuie sa SCADEM:
  – contribuţia României la UE in exercitiul 2021 – 2027) care inseamna vreo 15-20 mld. euro.
  Contribuţia României la Bugetul UE pentru perioada amintită e 1% din PIB in fiecare An, contribuţie care ar putea CRESTE însă pentru o perioadă limitată, dupa cum au anuntat liderii CE…
  -nivelul împrumuturilor, PLUS Dobanzile avantajoase(e adevarat, dar TREBUIE platite!), e vorba de IMPRUMUTURI de aproximativ 17 mld. euro (~20% din suma totala!)
  – nivelul Subvenţiilor agricole, bani care intră în România DIRECT(Subventia la Hectar si Subventia pe cap de animal!), Fara PROIECTE, dar cu care nu se construiesc Autostrazi, nici Spitale, nici Scoli si Gradinite moderne…
  României i-au fost alocate în perioada de programare 2014-2020 aproximativ 8 miliarde de euro pentru plăţile directe.(Subventiile directe!)
  Un calcul facut de zf arata la maxim 35 Miliarde. euro, Suma NETA pe care ar putea-o primi Romania din Bugetului multianual al UE.

  • 04.08.2014: „În perioada 2014-2020, România va gestiona 6 programe operaţionale în cadrul Politicii de coeziune a UE: 4 programe finanţate din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) şi din Fondul de coeziune şi 2 programe finanţate din Fondul social european (FSE), inclusiv Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor.
   Cât se va investi în România în perioada 2014-2020?
   Pentru perioada 2014-2020, României i-au fost alocate în total aproximativ 23 miliarde € din Fondurile Politicii de Coeziune:
   – 15,06 miliarde € pentru regiunile mai puţin dezvoltate (toate cu excepţia Bucureştiului).
   – 441,3 milioane € pentru regiunile mai dezvoltate (Bucureşti).
   – 6,93 miliarde € din Fondul de coeziune.
   – 453 milioane € pentru cooperare teritorială europeană.
   – 106 milioane € pentru Iniţiativa privind ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor.
   Din acestea, Fondul Social European va reprezenta minimum 4,8 miliarde €. Cota reală va fi stabilită în funcţie de provocările specifice cu care se va confrunta ţara în domeniile care intră în sfera FSE.”
   https://ec.europa.eu/regional_policy/ro/information/publications/factsheets/2014/cohesion-policy-and-romania

 5. Hai cu degenerarea lgbt d le Rasmusen, si hai cu noi taxe. Cine va plati banii astia? Noi

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.