G4Media.ro

Borisov se întâlneşte cu Erdogan şi Putin la Istanbul pentru a inaugura…

Borisov se întâlneşte cu Erdogan şi Putin la Istanbul pentru a inaugura Turk Stream/ De ce se tem bulgarii de sancțiunile americanilor și ce i-a spus Borisov lui Trump despre colaborarea cu Rusia

Primul ministru Boiko Borisov se va întâlni cu președintele turc, Recep Erdogan, și cu președintele rus, Vladimir Putin, la data de 8 ianuarie. Discuția va avea loc la Istanbul și va fi dedicată livrărilor de gaze către Bulgaria prin gazoductul Turk Stream şi construcţiei segmentului bulgar al acestuia, denumit Balkan Stream. Premierul bulgar este invitat de preşedintele Erdogan la inaugurarea Turk Stream, scrie 24chasa, citată de Rador.

Invitația președintelui Turciei pentru Borisov a ajuns pe 29 decembrie 2019, a aflat ziarul „24Chasa”. Cu doar o săptămână mai devreme, președintele SUA, Donald Trump, a elaborat legea bugetului militar al SUA pentru 2020 care impune sancțiuni companiilor implicate în implementarea proiectelor ruseşti pentru gazoductele North Stream II şi Turk Stream.

Acest lucru a creat temeri că Bulgaria ar putea fi de asemenea afectată, deoarece Balkan Stream este de fapt a doua conductă a gazoductului turcesc, care va furniza Bulgariei mai mult de 19 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an. Cu toate acestea, peste 12 miliarde de metri cubi de gaz vor ieşi direct din Bulgaria către Serbia. Cantitatea rămasă va rămâne în țară atât pentru consumul intern, cât și pentru aprovizionarea planificatului hub de gaze Balkan, din care va fi livrat combustibil în Europa Centrală și de Est.

Bulgaria a fost selectată pentru continuarea Turk Stream în iunie 2018. Atunci, ştirea a fost anunţată de președintele rus Vladimir Putin, în timpul unei vizite a premierului bulgar la Moscova. Putin a subliniat în mod special în faţa lui Borisov că Bulgaria primește deviația de la Turk Stream la insistenţele lui Erdogan.

O alternativă a Balkan Stream a fost extinderea gazoductului turcesc prin Grecia și sub Marea Adriatică către Italia. La sfârșitul anului trecut, președintele rus a amintit că nu a abandonat această opțiune și a amenințat că o va construi, deoarece Bulgaria a întârziat construcția Balkan Stream. Gazoductul Turk Stream era destinat ca o rută alternativă, pentru ca Rusia să ocolească Ucraina, după ce în 2014, după o vizită a senatorilor americani, premierul bulgar de atunci, Plamen Oreşarski, a anunțat că va sista construcția conductei de gaz South Stream. Câteva luni mai târziu, Putin a abandonat definitiv acest proiect în schimbul Turk Stream.

Înainte de întâlnirea sa cu Putin şi Erdogan, la data de 8 ianuarie, Borisov va avea o discuţie specială cu secretarul de stat adjunct pentru afaceri politice al SUA, David Hale. La Sofia, Hale va lua parte la primul dialog strategic Bulgaria – SUA, prevăzut în acordul încheiat în noiembrie de Boiko Borisov şi preşedintele SUA, Donald Trump.

Printre subiecte vor fi şi proiectele pentru gazoducte noi şi hubul Balkan, au explicat surse diplomatice. Întâlnirea cu trimisul special al SUA va avea loc la Sofia, miercuri dimineaţă, a aflat ziarul „24 Chasa”. După această întâlnire, premierul Borisov va zbura către Istanbul, unde, de la ora 14:00, începe ceremonia de inaugurare oficială a Turk Stream. În afară de preşedinţii Putin şi Erdogan, la Istanbul va mai fi pentru ceremonie şi directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller.

Diversificarea aprovizionării cu gaze a fost unul dintre principalele subiecte din cadrul discuțiile premierului Borisov cu președintele SUA, Donald Trump. La sfârșitul lunii noiembrie, la întâlnirea lor de la Washington, Trump a cerut ca Bulgaria să sisteze treptat aprovizionarea cu gaz natural rusesc și să o înlocuiască cu gaz lichefiat din Statele Unite, care va fi livrat printr-un terminal din portul grec Alexandroupolis.

Potrivit lui Borisov, însă, el a reușit totuși să-l convingă pe președintele SUA că aceasta înseamnă pentru Bulgaria schimbarea unui monopol cu ​​altul și că adevărata diversificare constă în utilizarea gazului natural de la cât mai mulți furnizori.

„I-am explicat că nu noi suntem atât de dependenți de Rusia, ci, de fapt, ea este dependentă de Europa, deoarece noi plătim euro și dolari pentru gaz. Fără ei, nu vor exista venituri”, a spus Borisov după întâlnirea cu Donald Trump.

În cele din urmă, declarația comună a primului ministru bulgar cu președintele american și documentul de cooperare strategică semnat după întâlnirea lui Borisov și Trump, a stabilit obiectivul comun – Bulgaria să devină un adevărat hub de gaze şi o sursă-cheie de securitate energetică regională.

„Cred că am protejat interesele Bulgariei la maxim”, a rezumat Boiko Borisov la acea vreme. Bulgaria solicită aprobarea SUA pentru conductele de gaz planificate încă din 2015. La acel moment, secretarul de stat american, John Kerry, a vizitat Sofia și a semnat cu ministrul de externe de atunci al Bulgariei, Daniel Mitov, un acord pentru a înființa grupuri de lucru comune pe probleme cheie pentru ambele țări. De asemenea, a fost prevăzut un grup de lucru special pentru energie.

Unul dintre principalele subiecte ale acestui grup de lucru bulgaro-american a fost tocmai construcția legăturilor de gaze ale Bulgariei cu Grecia și Serbia și consolidarea rețelei bulgare de transport a gazelor.

Cu toate acestea, americanii fac eforturi pentru a construi proiectul Trei Mări pentru conectarea țărilor din Europa de Est la terminalele de gaz lichefiat din Polonia și Grecia. O parte din acesta este conducta de gaz IGB, care este construită în comun de Bulgaria și Grecia. Ar trebui să fie gata în octombrie 2020 și este de așteptat să fie discutată și cu David Hale.

Bulgaria a anunțat deja că începe să importe gaz rusesc prin Turk Stream de la începutul anului 2020, iar acest lucru se va întâmpla prin conexiunea de gaze de 11 km în ambele sensuri între cele două state, inaugurată în luna octombrie. Până în acest an, conexiunea era într-o singură direcţie, Turcia primind gaz rusesc prin conducta transbalcanică care trece prin Ucraina și Bulgaria.

Potrivit Gazprom, exporturile Rusiei către Turcia pe ruta transbalcanică s-au ridicat la 10,7 miliarde de metri cubi în 2018, în timp ce Grecia, Bulgaria, România și Republica Macedonia de Nord au primit, respectiv, 3,3 miliarde de metri cubi, 3,2 miliarde de metri cubi, 1,5 miliarde și 0,2 miliarde de metri cubi.

Aceste cifre arată că Rusia va putea devia 19 miliarde de metri cubi din conducta ucraineană de pe ruta transbalcanică. Turk Stream va avea un impact regional semnificativ, schimbând modelele fluxului de gaze. Fluxul anual de 25 de miliarde de metri cubi prin gazoductul transbalncanic va fi oprit și până la 19 miliarde de metri cubi pe an vor fi scoşi din tranzitul ucrainian în 2020.

Sursa: 24chasa.bg/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ia uite ce zice Borisov asta, ca ”si-a aparat tara”, idiotul, in fapt ”na, lupule, oaia de-a gata”, cam asta a facut, prin aranjamentul cu putin si erdogan. Mai prost e ca incepem noi sa fim inconjurati de rusi din toate partile, ba mai au indrazneala sa se bage si in locul lui Exxon Mobil.